Κοινό απεργιακό μέτωπο εργαζομένων σε Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ



Μέτωπο συστήνουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά του ενιαίου μισθολογίου. Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, ως μέτρο αντίδρασης στις νέες μισθολογικές περικοπές που επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο.  Οι εργαζόμενοι στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ), στις «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ) και στο σιδηρόδρομο (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πραγματοποιούν σήμερα ευρεία σύσκεψη προκειμένου να συντονίσουν την περαιτέρω δράση τους.
 «Η εμμονή της κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ στο ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του στενού δημόσιου τομέα, καταργώντας με παράνομο και βίαιο τρόπο τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας», αναφέρουν -σε κοινή ανακοίνωση- τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ. Μπορεί οι εργαζόμενοι να συστήνουν μέτωπο, ωστόσο ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης απέκλεισε χθες κάθε ενδεχόμενο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο. «Δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης για την κυβέρνηση.
Εχει ψηφιστεί νόμος. Κατανοώ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη απόφαση, ότι από το ενιαίο μισθολόγιο δεν θα εξαιρεθεί καμία κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών.

Αδιέξοδο Η πραγματοποίηση της σημερινής απεργίας αποτελεί απόρροια του αδιεξόδου που επήλθε από τη συνάντηση των διοικήσεων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων παρουσίασαν στον υπουργό ένα πιο «ήπιο μισθολόγιο», ωστόσο ο τελευταίος εμφανίστηκε ανένδοτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας «ξέκοψε από την αρχή» κάθε συζήτηση, έχοντας κατά νου ότι παρόμοια αιτήματα έχει δεχτεί από δεκάδες οργανισμούς του Δημοσίου. 

«Αν προχωρούσε στην εξαίρεση των αστικών συγκοινωνιών, θα δημιουργούνταν δεδικασμένο, με αποτέλεσμα κι άλλες ΔΕΚΟ να εγείρουν ανάλογες διεκδικήσεις», σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών. Μεσοσταθμικά, για τους εργαζομένους των ΗΣΑΠ επέρχονται μειώσεις 25%, του Μετρό 17% και του Τραμ 9%. Εξαιτίας και των νέων περικοπών στις δαπάνες μισθοδοσίας, σε συνδυασμό με τις ήδη συντελεσθείσες υποχρεωτικές μετατάξεις, ο προϋπολογισμός του 2013 αναφέρει για τις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) ότι εφέτος θα παρουσιάσουν κέρδη 2,65 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα των εσόδων, το 2013 θα ανέλθουν στα 162,8 εκατ., έναντι 191,8 εκατ. που είναι η εκτίμηση του 2012.
Εντυπωσιακή είναι η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι δαπάνες μισθοδοσίας της ΣΤΑΣΥ το 2012 εκτιμώνται στα 102,8 εκατ. και στα 71 εκατ. το 2013. Για τις «Οδικές Συγκοινωνίες» (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ), ο προϋπολογισμός -πραγματικά- εκπλήσσει.

Η ΟΣΥ προβλέπεται να παρουσιάσει κέρδη 1,83 εκατ. το 2013, έναντι ζημιών 60,57 εκατ. το 2012 (εκτίμηση). Σημαντική είναι η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας. Οι δαπάνες μισθοδοσίας προβλέπεται να φτάσουν το 2013 στα 174 εκατ., έναντι 201,6 εκατ. το 2012.

 Φ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ
http://www.enet.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver