Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ΟΑΣΑ και οι θολές προσφορές



Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ΟΑΣΑ και οι θολές  προσφορές
Της Έλενας Ερμείδου  
Ρεαλιστικές και όχι συναισθηματικές θα πρέπει να είναι οι προσφορές που ρίχνει στην αγορά ο ΟΑΣΑ για να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών και να μειώσει τους λαθρεπιβάτες.
Και, μπορεί η λαθρεπιβίβαση να έχει αυξηθεί, στο ίδιο διάστημα όμως αντίστοιχα φθίνουν οι υπηρεσίες του ΟΑΣΑ, σε σημείο τέτοιο που το βάρος οφείλει να δοθεί εδώ και ύστερα στην λαθρεπιβίβαση, που είναι αποτέλεσμα των υπηρεσιών αυτών.
Ο ΟΑΣΑ, όπως υποστηρίζεται από τα σημεία πώλησης εισιτηρίων, έχει παύσει την διανομή μειωμένων εισιτηρίων σε περιοχές εκτός κέντρου, στερώντας το δικαίωμα σε μερίδες πολιτών που έχουν έννομο δικαίωμα για επιβίβαση με το εισιτήριο των 0,70λ.
Ο ΟΑΣΑ αδιαφορεί για το αν ο πολίτης μπορεί να βρει ακόμα και το ολόκληρο εισιτήριο, ή ημερήσιο σε περιοχές εκτός κέντρου της Αθήνας.
Και, το πιο σοβαρό, ΟΑΣΑ, υπ. Μεταφορών και συναρμόδιες υπηρεσίες αδιαφορούν για την ασφάλεια των επιβατών, καθώς κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τώρα στις γιορτές τα λεωφορεία λόγω μείωσης δρομολογίων κυκλοφορούν υπέρβαρα και υπεράριθμα. Οι άξονες τους σε κάθε ανωμαλία της ασφάλτου σέρνονται στο έδαφος ενώ, σε κάθε απότομο φρενάρισμα σέρνονται οι επιβάτες ο ένας επάνω στο άλλον.
Είναι παράδοξο λοιπόν να μιλάμε για το έννομο δικαίωμα του ΟΑΣΑ τόσο καιρό και για λαθρεπιβάτες και να μην έχει συζητηθεί διεξοδικά το έννομο δικαίωμα του επιβάτη αστικών συγκοινωνιών, η ακεραιότητα και η ασφάλεια του.
Όσο για την τροχαία, αυτή σφυρίζει αδιάφορα.
Επιστρέφοντας στην πρωτοβουλία του ΟΑΣΑ, το 1 εισιτήριο δωρεάν στα 11 δεν θα δελεάσει του λαθρεπιβάτες, γιατί απλά δεν έχει να τους πει τίποτα. Το εισιτήριο είναι γεγονός πως παραμένει ακριβό μετά την ιλιγγιώδη αύξηση κατά 40%, που το έφερε από το 1 ευρώ στο 1,40. Ο πολίτης θεωρεί το μέτρο ανέντιμο, έτσι θα συνεχίσει να το θεωρεί και δεν πρόκειται να γίνει φίλος των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αν, λοιπόν ο ΟΑΣΑ  θέλει να παράγει έργο, ας κρατήσει την τιμή του 1,40 για τις πολλαπλές διαδρομές και ας μειώσει το κόστος της μηνιαίας, εβδομαδιαίας και ημερήσιας κάρτας.
Ας εκδώσει, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, χαμηλότερα εισιτήρια κοντινών διαδρομών για μέχρι 3 στάσεις και ας συνεργαστεί με τα ΚΤΕΛ Αττικής,για να μην καταβάλλουν οι επιβάτες διπλό αντίτιμο, αφού το Μετρό εξυπηρετεί μόνο κοντινές αποστάσεις και δεν επεκτείνεται το δίκτυο του, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Παράλληλα, να εγκαταστήσει αυτόματες μηχανές έκδοσης εισιτηρίων μέσα στα λεωφορεία, τρόλεϋ ή έξω στις στάσεις αυτών.  Και, το υπουργείο να κάτσει να επανασχεδιάσει το ρόλο των ΜΜΜ.
Στην Γερμανία, που ο πολίτης κυκλοφορεί με τα ΜΜΜ, μπορεί σε κάθε σημείο να αγοράσει το εισιτήριο που θέλει, χρησιμοποιώντας ακόμα και χρεωστική η πιστωτική κάρτα για μόλις 2 ευρώ και φυσικά ο υπόγειος ή ο υπέργειος πάει σε κάθε γωνιά εντός και εκτός πόλεων με άριστες διασυνδέσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κρατιδίου του Αμβούργου, όπου ο επιβάτης μπορεί να αγοράσει στο λεωφορείο και εισιτήριο τρένου μακρινών αποστάσεων και να συμψηφιστεί το ποσό με την διαδρομή.
Κάτι ακόμα που κάνει φιλικά τα ΜΜΜ στη Γερμανία, είναι ότι κάθε Σαββατοκύριακο οι διαδρομές κοστίζουν λιγότερα, δίνοντας κίνητρα για μετακίνηση και κατανάλωση και κάνοντας πράξη αυτό που υποστηρίζουν οι Γερμανοί «ότι οι μεταφορές προάγουν το πολιτισμό».
Τα εισιτήρια διατίθενται σε κάθε μηχάνημα, σε όλα τα σημεία των πόλεων, σε κάθε λεωφορείο.

http://www.sofokleousin.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver