Τα λεωφορεία της... υπομονής



Σε... είδος εν ανεπαρκεία κινδυνεύουν να μετατραπούν τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα, τα οποία γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα εξαιτίας των καταργήσεων γραμμών, των μειώσεων συχνοτήτων αλλά και των ελλείψεων σε ανταλλακτικά που παρατηρούνται την τελευταία τριετία.

Οι περικοπές αυτές έχουν συρρικνώσει πάνω από το 1/3 τον αριθμό των εκτελούμενων δρομολογίων τις καθημερινές και περίπου στο μισό τα Σαββατοκύριακα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών υλοποιήθηκαν 600 προσωρινές και 300 μόνιμες τροποποιήσεις υφιστάμενων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ. Σε ορισμένες περιπτώσεις ιδρύθηκαν και νέες γραμμές, αλλά στις περισσότερες οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ εφάρμοσαν το μέτρο της συγχώνευσης γραμμών, το οποίο οδήγησε μοιραία στη μείωση των προσφερόμενων θέσεων.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα αστικά λεωφορεία, οι καθυστερήσεις σε όλες τις γραμμές φτάνουν πλέον τα 25 λεπτά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιβάτες αναγκάζονται να περιμένουν το επόμενο λεωφορείο ακόμα και 50 λεπτά. Καλύτερη είναι η κατάσταση στα τρόλεϊ, αν και εκεί δεν είναι σπάνιες οι καθυστερήσεις των δρομολογίων λόγω της ανυπαρξίας εφεδρειών στις βάρδιες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

«Οι βάρδιες αυτή την περίοδο στα λεωφορεία έχουν μειωθεί κατά 35% τις καθημερινές και περίπου άλλο 25% τα Σάββατα και τις Κυριακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Σαββατοκύριακα βγαίνουν για δρομολόγια τέσσερα από τα δέκα λεωφορεία και μεγάλες περιοχές όπως τα Λιόσια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΑ Λεωνίδας Σκούλλος.

Αποτέλεσμα είναι από τα 2.100 λεωφορεία που αριθμεί ο στόλος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) δρομολόγια να εκτελούν περίπου τα 1.100. «Ακόμα κι αν δεν είχαν μειωθεί όμως τα δρομολόγια, δύσκολα θα μπορούσε να δρομολογήσει η εταιρεία περισσότερα οχήματα αφού δεν υπάρχουν οδηγοί για πιο πολλές βάρδιες. Από τους περίπου 5.500 οδηγούς που δούλευαν το 2009 φέτος είμαστε 3.986», λέει ο κ. Σκούλλος.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό των επιβατών, ο οποίος συχνά οδηγεί σε καβγάδες με τους οδηγούς των λεωφορείων: «Γινόμαστε σάκος του μποξ χωρίς να φταίμε», λένε οι οδηγοί, το συνδικάτο των οποίων αναγκάστηκε να βγάλει και ειδική ανακοίνωση πριν από λίγους μήνες με την οποία ενημέρωνε τους επιβάτες για τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους.

Εκτός από τη συρρίκνωση των δρομολογίων όμως σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία λεωφορείων και τρόλεϊ έχει δημιουργήσει και η έλλειψη ανταλλακτικών: «Η μείωση του συγκοινωνιακού έργου μπορεί να έκρυψε τις ελλείψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν», λέει ο πρόεδρος των τεχνικών Αποστόλης Ραφτόπουλος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια που η εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει τους προμηθευτές, οι αποθήκες ήταν άδειες από ανταλλακτικά: «Παίρναμε εξαρτήματα από τα ακινητοποιημένα λεωφορεία στα αμαξοστάσια και να τα τοποθετούσαμε σε αυτά που έκαναν δρομολόγια», τονίζει.  
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα τρόλεϊ, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Νίκο Ξυδάκη, από τα 365 οχήματα που αριθμεί ο στόλος, δρομολόγια εκτελούν περίπου 190-200.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
 http://www.real.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver