Εναντίον της δωρεάν μετακίνησης ανέργων στα μέσα μεταφοράς τάχθηκε ουσιαστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, θέτοντας απαγορευτικές προϋποθέσεις για την αποδοχή του μέτρου.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Κ. Μπάρκα, ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε την προϋπόθεση «άλλοι κρατικοί φορείς να αναλάβουν το κόστος», χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιοι είναι αυτοί οι φορείς και φέρνοντας το παράδειγμα των εκπτώσεων στα εισιτήρια ειδικών κατηγοριών, όπου η διαφορά καλύπτεται από τους οικείους φορείς, όπως η μετακίνηση των φοιτητών που καλύπτεται από τα Πανεπιστήμια.

Μάλιστα, απαντώντας στις επισημάνσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε αιχμές σχολιάζοντας ότι «καλό θα ήταν να μην εκφράζονται μόνο ευχές, αλλά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από το σχετικό κόστος».

Ο Κ. Μπάρκας υπογράμμισε ότι «η μετακίνηση είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να λειτουργεί με λογικές κέρδους ή αυτοχρηματοδότησης» και πρόσθεσε ότι τα ελλείμματα των εταιρειών των μέσων μεταφοράς οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στη μείωση της επιδότησης που επέβαλαν τα Μνημόνια οδηγώντας σε αύξηση 25% του κομίστρου μέσα στο 2013. Ο Κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε σχετικά με τα ελλείμματα ότι υπάρχουν «συγκεκριμένα όρια χρηματοδότησης βάσει των στόχων της τρόικας», ενώ προσπάθησε να εμφανίσει τη μετάθεση του χρόνου της αύξησης του κομίστρου ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης για την εισιτηριοδιαφυγή.

Παράλληλα ξέσπασε ένταση μεταξύ των δύο με αφορμή τις αναφορές του Κ. Μπάρκα στα δημοσιεύματα για την τοποθέτηση μπαρών σε λεωφορεία και μετρό και το σχόλιό του ότι «αντί να στηρίξετε τους ανέργους ποινικοποιείτε την αδυναμία τους να πληρώσουν: θα βάλετε μπάρες όταν το 50% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας». Ο Κ. Χατζηδάκης αντέδρασε με ένταση υποστηρίζοντας ότι «είστε υπέρ της παρανομίας και του δικαίου ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι, ακούσαμε τοποθέτηση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπέρ της εισιτηριοδιαφυγής».

Κ.Π.
 http://www.avgi.gr/