Απολύσεις ακόμη και από ΔΕΚΟ ζητά η τρόικα



Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα «απόντος» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά και την αντιπαράθεση που είχε ο τελευταίος με τον κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ οι πιστωτές ζητούν μετ’ επιτάσεως τη μείωση του δημόσιου τομέα και κυρίως την απόλυση επίορκων και εν γένει ακατάλληλων (σ.σ. αδικαιολογήτως απόντων, με πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ.) δημοσίων υπαλλήλων.

Η τρόικα βλέπει θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα καλύψουν πλήρως τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση των επίορκων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα προσλήψεων με αναλογία 1:1 δεν αποκλείεται, τελικά, να μην αφορά μόνον «επιόρκους» αλλά και υπαλλήλους που δεν θα αξιολογηθούν ως ικανοί και θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός όσων αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τις 4.000 υποθέσεις επιόρκων, που βρίσκονται υπό εξέταση, και να αγγίξει, μέσω της αξιολόγησης, σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.

 Το «σχέδιο Μανιτάκη», όπως επισημαίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, «παραμένει η βάση για τη διαπραγμάτευση», όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για καθαρά πρακτικούς, νομικούς λόγους. Ο κ. Μανιτάκης έχει εκφράσει πολλάκις τη βούλησή του να τεθούν εκτός Δημοσίου οι επίορκοι. «Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα προκειμένου κάποιος να απολυθεί» διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης επισημαίνοντας ότι για την παράκαμψη των διαδικασιών απαιτείται αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κινητικότητας που έχει καταρτίσει ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης, ο αριθμός των απαιτούμενων από την τρόικα αποχωρήσεων μπορεί να καλυφθεί από τους «κοπανατζήδες» και τους ακατάλληλους, ωστόσο, όπως διευκρινίζουν στην «Κ» αρμόδιοι κύκλοι «αυτό απαιτεί χρόνο» και δεν μπορεί να γίνει άμεσα, όπως ζητούν οι πιστωτές. «Ουσιαστικά ζητούνται οριζόντιες απολύσεις χωρίς αξιολόγηση», επισήμαιναν οι ίδιες πηγές. «Οι δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποιήσή τους, όπως αυτά καταγράφονταν στο Μνημόνιο έχουν υλοποιηθεί. Αυτά που ζητούνται τώρα είναι εκτός κειμένου. Αν τα αποφασίσουν, πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή», διευκρίνιζαν αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, παραδεχόμενοι ταυτόχρονα ότι «η διαπραγμάτευση έχει μεταφερθεί σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων», που ξεπερνά τις αρμοδιότητες του υπουργού.

Τέλος, μεταξύ άλλων η τρόικα έχει υποδείξει ως πιθανή δεξαμενή απολύσεων εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ Β΄ Βαθμού), που είναι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου και απασχολούν υπαλλήλους αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη μονιμότητα και, συνεπώς, θα μπορούσαν να απομακρυνθούν με αποζημίωση απόλυσης.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver