«Στέγνωσε» από έσοδα η Αττικό Μετρό, στα 141 εκατ. ευρώ οι ζημιές



Στο 1,5 δισ. ευρώ οι συσσωρευμένες ζημιές της κατασκευαστικής εταιρείας 

«Ακάλυπτη», χωρίς να διαθέτει έσοδα, έμεινε η Αττικό Μετρό (ΑΜ), δηλαδή η δημόσια εταιρεία που κατασκευάζει τα έργα του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την εφαρμογή του «νόμου Ρέππα» για τις αστικές συγκοινωνίες, βάσει το οποίου η ΑΜΕΛ έπαυσε να είναι θυγατρική της και εντάχθηκε στον ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΑΜ, το 2012 η εταιρεία έκλεισε με καθαρές ζημίες ύψους 141 εκατ. ευρώ, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις συσσωρευμένες της ζημιές που φτάνουν πλέον σχεδόν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η ΑΜ, η οποία καλείται να τρέξει τα έργα του μετρό, του τραμ σε ολοκλήρη τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανέναν άλλον οικονομικό πόρο, πέραν των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα κονδύλια της Ευρώπης και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα οποία χορηγούνται με την εγγύηση του Δημοσίου.

Η ΑΜ έχει ζητήσει, όπως αναφέρουν οι ορκωτοί ελεγκτές, τροποποίηση του «νόμου Ρέππα» «ώστε να προκύπτουν έσοδα, π.χ. από ενοίκιο για τη χρήση και την εκμετάλλευση του συστήματος Μετρό, όπως ίσχυε και προ της εφαρμογής του». Παράλληλα, σύμφωνα με τους ορκωτούς, ακριβώς επειδή η εταιρεία δεν εισπράττει έσοδα, «θα πρέπει να στηρίζεται στο Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότησή της».

«Η οικονομική θέση και ο σχεδιασμός της εταιρείας, σε συνδυασμό με την τρέχουσα απουσία εσόδων και το σημαντικό ύψος συσσωρευμένων ζημιών, καταδεικνύουν πως η ικανότητά της να συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητας» εξαρτάται από την εν λόγω υποστήριξη.

Ειδικότερα, τα μεικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης της χρήσης του 2012 ήταν ζημίες ύψους 71 εκατ. ευρώ, περίπου όσο κατεγράφη και το 2011. Παράλληλα, προστέθηκαν στην «τρύπα» χρεωστικοί τόκοι, ύψους 81 εκατ. ευρώ (282 εκατ. ευρώ το 2011). Έτσι, δεδομένου ότι και τα λοιπά έσοδα ήταν ισχνά, το καθαρό αποτέλεσμα έκλεισε με ζημίες ύψους 141 εκατ. ευρώ, αντί ζημιών 339 εκατ. ευρώ το 2011, που ήρθαν να προστεθούν σε συσσωρευμένες ζημίες σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver