Σουηδία: Κυβέρνηση και εργοδοτικά συνδικάτα ετοιμάζουν την ισοπέδωση του ασφαλιστικού



Το 1994 οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με τα κόμματα των συντηρητικών, των φιλελεύθερων, του κέντρου και των χριστιανοδημοκρατών έβαλαν τις βάσεις για την ανατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Σουηδία. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς πολλές αντιδράσεις και προέβλεπε τα χρήματα των συντάξεων να μπορούσαν να παιχτούν στο χρηματιστήριο, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής του ορίου συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ηλικίας (προσβλέποντας ασφαλώς στην αύξηση των ορίων).

Σήμερα, 20 χρόνια σχεδόν μετά φαίνονται τα αποτελέσματα της σφοδρής επίθεσης κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν. Μείωση των συντάξεων από περίπου 75% του τελευταίου μισθού στο 45%, ο υπολογισμός της σύνταξης αντί να παίρνει υπόψη τα 10 καλύτερα χρόνια βγαίνει από το μέσο όρο 40 χρόνων. Τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου για τις συντάξεις έχουν λεηλατηθεί από το κεφάλαιο (στη Σουηδία υπάρχει μόνο ένα ασφαλιστικό ταμείο) και βέβαια υπάρχει η σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο όριο ηλικίας που έχει ανέβει. Έτσι τα τελευταία χρόνια η σύνταξη έχει μειωθεί τουλάχιστον με 20%. Ενώ στις αρχές του 2000 ήταν η σύνταξη στο 65% του μισθού έχει πέσει στο 45% του μισθού.

Τώρα είναι η ώρα για το δεύτερο κύμα επίθεσης στο συνταξιοδοτικό με μπροστάρη βέβαια την σοσιαλδημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου. Σ΄αυτήν την επίθεση όμως δε θέλουν να μείνουν πίσω και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των σουηδικών συνδικάτων, «LO» και «TCO». Η πρόταση της επιτροπής για τις συντάξεις που αποτελείται από τα κόμματα που είχαν συμφωνήσει στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Έτσι η πρόταση των συνδικάτων απέναντι σ΄αυτήν την επίθεση είναι ότι συμφωνούν απόλυτα!!! 

Όχι μόνο αυτό αλλά λένε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει και ότι έπρεπε σήμερα το όριο συνταξιοδότησης να είναι στα 66 αντί για τα 65.

Προτείνουν επίσης παραπέρα αύξηση αλλά με κοινωνικά κριτήρια...δηλαδή να αυξάνεται το όριο (δεν υπάρχει ανώτατο όριο) με προϋπόθεση να αυξάνεται ταυτόχρονα και το όριο ηλικίας για το ταμείο ανεργίας, επίδομα ασθενείας κλπ. μιας και όπως φαίνεται αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα των εργατοπατέρων.

Επίσης προτείνουν οι ηγεσίες του συμβιβασμένου συνδικαλισμού να μην έχεις δικαίωμα ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας που είναι σήμερα αλλά με τις ώρες εργασίας. Δηλαδή ότι κάποιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ώρες εργασίας αυτά τα 40 χρόνια για να θεμελιώσει πλήρες δικαίωμα σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί, αν πάρουν σύνταξη, θα πάρουν ακόμα πιο λίγα ψίχουλα μιας και η υποαπασχόληση επεκτείνεται συστηματικά.

Αυτά είναι τα συνδικάτα που υπηρετούν το κεφάλαιο και πρέπει η εργατική τάξη παντού να τους πετάξει, για να μπορέσει να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί στο κεφάλαιο.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στο μετρό προχωράει αύριο σε γενική συνέλευση ώστε να καταδικάσει τη στάση των ηγεσιών του συμβιβασμένου συνδικαλισμού και να αναλάβει πρωτοβουλία για συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Θα προτείνει επίσης:

  • Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου του 1994
  • Απόσυρση των αποθεματικών του Ταμείου από κάθε λογής «τζόγο».
  • Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα του αποθεματικού σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
  • Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών του αποθεματικού του ασφαλιστικού ταμείου.

Πηγή: http://www.902.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver