Μάχη γιγάντων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο



Της Μαριάννας Τζάννε

Σε μία από τις μεγαλύτερες μπίζνες για την αγορά πληροφορικής, δίνοντας δουλειά στον ανάδοχο για τα επόμενα 12 χρόνια εξελίσσεται η ΣΔΙΤ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, γεγονός που εξηγεί το λόγο που οι διεργασίες μεταξύ των υποψηφίων κορυφώνονται.

Στο έργο ποντάρει πολλά και η κυβέρνηση για να εξαλείψει μια για πάντα τα εκτεταμένα φαινόμενα λαθρεπιβίβασης στην χοάνη των οποίων χάνονται ετησίως περίπου 25 εκατ. ευρώ, με ορατό περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο επιβολής από την Τρόικα αύξησης των εισιτηρίων κατά 25%.

Ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετατρέπεται σε μάχη γιγάντων καθώς στην τελική αναμέτρηση βρίσκονται τρεις ισχυροί όμιλοι. Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης μέσω του σχήματος INTRASOFT INTERNATIONAL – ΙΝΤRΑΚΑΤ, ο όμιλος Μυτιληναίου μέσω της ΑΤΕΣΕ – ΜΕΤΚΑ και η κοινοπραξία του κ. Γιώργου Περιστέρη με το σχήμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - LG CNS. Το ύψος του έργου υπολογίζεται σε 94 εκ. ευρώ από τα οποία το 50% θα προέλθει από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή αξιολόγησης στον ΟΑΣΑ έχει ολοκληρώσει το έργο της εν μέσω όμως διασταυρούμενων πυρών σχετικά με την πληρότητα των φακέλων αλλά και την έντονη φημολογία για διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ επιτροπής και νομικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και περνά στην επόμενη φάση ( άνοιγμα των οικονομικών προσφορών) και τους τρεις συμμετέχοντες. Αυτό καθιστά εξαιρετικά ευμετάβλητο το χρονοδιάγραμμα καθώς ο διαγωνισμός κινδυνεύει να προσκρούσει σε νέο γύρο ενστάσεων.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αφορά τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση, την υποστήριξη λειτουργίας, τη συντήρηση και την τεχνική διαχείριση ενός ενιαίου αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου, το οποίο θα καλύπτει όλους τους φορείς αστικών συγκοινωνιών όπως το μετρό, τον ηλεκτρικό, το σιδηρόδρομο, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Θα αποτελείται από αυτόματες πύλες εισόδου-εξόδου, με στόχο τη μετατροπή του σε κλειστό, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.

Το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν σταδιακά από «ηλεκτρονικές» κάρτες, με τις οποίες θα μπορεί να εφαρμοστούν χρεώσεις στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους (π.χ. μείωση της τιμής του κομίστρου τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, κ.ά.). Με βάση αυτό το σύστημα ο ΟΑΣΑ θα μπορεί να ελέγχει πλήρως το σύστημα πωλήσεων και να κατανέμει τα έσοδα στους φορείς με βάση το πραγματικό συγκοινωνιακό έργο που παρείχαν.

Το έργο συμπληρώνεται από την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος τηλεματικής με διάρκεια επίσης τα 12 έτη και ανάδοχο την Ιntrasoft. Το σχέδιο προβλέπει ότι θα εγκατασταθεί ένα δίκτυο 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, όπως και από το κινητό τηλέφωνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα κέντρο ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου.

 Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver