Μηδενίζονται οι ζημιές στις συγκοινωνίες



Ενώ η εικόνα στην Αθήνα βελτιώνεται και επιτρέπει μείωση της επιδότησης στα 100 εκατ., οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης δημιουργούν «πονοκέφαλο»
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΣΧΟΥΜηδενίζονται οι ζημιές στις συγκοινωνίες
Περίπου 35 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν μέχρι το τέλος του έτους στα ταμεία της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ από τα χρέη των υπουργείων για τα μειωμένα εισιτήρια σε πολύτεκνους, μαθητές και φοιτητές, συνταξιούχους και στρατιωτικούς. Με τα κονδύλια αυτά η εικόνα των συγκοινωνιακών φορέων βελτιώνεται σημαντικά και μπορεί να καλυφθεί το «κενό» της μειωμένης επιδότησης, Παράλληλα η συνολική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2013 και για τους δύο συγκοινωνιακούς φορείς, την ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ, θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ οδηγώντας την πρώτη σε κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» που δημιουργεί κάθε χρόνο και τη δεύτερη σε κερδοφορία.
Την ίδια στιγμή και ενώ η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας βελτιώνεται και επιτρέπει μείωση της επιδότησης στα 100 εκατ. ευρώ, οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, καθώς βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας το ελληνικό δημόσιο καλείται να επιστρέφει κάθε χρόνο ως αντισταθμιστικά τέλη 160 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΘ.
Ήδη το δικαστήριο αποφάσισε την απεμπλοκή των περίπου 80 εκατ. ευρώ που είχε «μπλοκάρει» με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τα αντισταθμιστικά τέλη του 2012.
Κέρδη για μετρό - τραμ
Τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων κατά 20 εκατ. ευρώ θα πετύχει μέχρι το τέλος του χρόνου η εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες η οποία περιλαμβάνει το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ. με αποτέλεσμα να κλείσει το 2013 με κέρδη, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 η ΣΤΑΣΥ, κατέγραψε λειτουργική κερδοφορία, ύψους 5.894.062 ευρώ, έναντι ζημιών 12.371.151 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Το σύνολο των εσόδων λειτουργίας της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., το πρώτο επτάμηνο του 2013, διαμορφώθηκαν στα 72.440.120 ευρώ μειωμένα κατά 4% από το 2012, ενώ η αντίστοιχη μείωση του 2012 σε σχέση με το 2011 ήταν 21%. Η απόκλιση αποδίδεται στη μείωση της επιβατικής κίνησης, αλλά και στη μείωση των διαφημιστικών κονδυλίων λόγω οικονομικής κρίσης των επιχειρήσεων.
Παρά ταύτα η εταιρεία κατάφερε να σημειώσει λειτουργικό πλεόνασμα 5.894.062 ευρώ, καθώς μείωσε θεαματικά το σύνολο των λειτουργικών της εξόδων, τα οποία το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013 διαμορφώθηκαν στα 66.546.057 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν επαληθεύονταν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2013, η ΣΤΑΣΥ θα κατέγραφε για το επτάμηνο ζημιές ύψους 10.966.333 ευρώ και ζημιές 18.800.000 ευρώ στο σύνολο της χρήσης, εξέλιξη που θα καθιστούσε επιβεβλημένη την κρατική επιχορήγηση για ένα ακόμη χρόνο.
Η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, που στο τέλος του 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 9.000.000 ευρώ (άνευ κρατικής επιδότησης), βγάζει τη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. από τον πίνακα της κρατικής επιδότησης.
Βελτίωση σε λεωφορεία - τρόλεϊ
Βελτίωση 30 εκατ. ευρώ θα παρουσιάσει στο τέλος του 2013 η ΟΣΥ η οποία περιλαμβάνει τα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Αν και η βελτίωση αυτή δεν βοηθά την εταιρεία να βγει από ζημιογόνο χρήση, ωστόσο οδηγεί σε σημαντική μείωση της επιδότησης που θα λάβει για το 2014. Στο επτάμηνο του 2013 η ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) είχε μειωμένα έσοδα από 83 εκατ. ευρώ σε 70 εκατ. ευρώ, αυξημένη επιδότηση από 79 εκατ. ευρώ σε 83 εκατ. ευρώ, και μειωμένα τελικά έσοδα από 170 εκατ. ευρώ σε 159 εκατ. ευρώ.
Όμως, η μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά 24% (από 174 εκατ. ευρώ σε 131 εκατ. ευρώ) και συνολικά της εκμετάλλευσης κατά 25% (από 198 σε 147 εκατ. ευρώ) έφερε μία αισθητά πιο βελτιωμένη εικόνα. Και αυτό διότι οι προ επιδότησης ζημίες ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ αντί ζημιών 90 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Έτσι, και η ΟΣΥ κατέγραψε βελτίωση της θέσης της κατά σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. Στην ΟΣΥ η συρρίκνωση των επιδοτήσεων ξεκίνησε ήδη. Τον τρέχοντα μήνα πιστώθηκαν στην εταιρεία μόλις 6 εκατ. ευρώ ως μηνιαία κρατική επιδότηση. Έως και τον περασμένο μήνα, η μηνιαία επιδότηση της ΟΣΥ έφτανε τα 11,8 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας, σε συντριπτικό ποσοστό, τις δαπάνες μισθοδοσίας.
Επιδότηση 160 εκατ. ζητά η ΟΑΣΘ
Κονδύλια που ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ διεκδικεί από το Δημόσιο ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) από το 2010 έως και το 2013 ζητώντας αυξημένη επιδότηση η οποία προκύπτει από την αφαίρεση των δαπανών από τα έσοδα του Οργανισμού.
Ο Οργανισμός της Θεσσαλονίκης που είναι ιδιωτική πολυμετοχική επιχείρηση, κάθε χρόνο προσφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο με τις αποφάσεις του βγάζει πρόσθετες αμοιβές, ενώ την ίδια στιγμή η επιδότηση του ελληνικού δημοσίου προς τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από τα χρήματα που διεκδικεί κάθε χρόνο ο ΟΑΣΘ.
Ο Οργανισμός της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο περίπου 144 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κατάσταση της χώρας έχουν περιέλθει σημαντικές περικοπές στις επιδοτήσεις ανάλογων Οργανισμών.
Τα έσοδα του ΟΑΣΘ ανέρχονται ετησίως σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες (καύσιμα, μισθοί, αποσβέσεις λεωφορείων, ενοίκια κ.λπ.) σε περίπου 170 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο καταβάλλει τη διαφορά, που προκαλείται από τη μείωση των εσόδων, εξαιτίας της μειωμένης τιμής του εισιτηρίου.
Σημειώνεται ότι η επιδότηση του ΟΑΣΑ αν και αυξήθηκε κατά 8,99% (από 98 εκατ. ευρώ το 2011) διαμορφώθηκε σε 106,86 εκατ. ευρώ το 2012!
Οι διαφορές μεταξύ των επιδοτήσεων του ελληνικού δημοσίου και των διεκδικήσεων του ΟΑΣΘ είχε οδηγήσει το 2012 σε συνάντηση των δύο πλευρών. Τότε είχε τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου η μείωση της επιδότησης του ΟΑΣΘ από 144 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο είχε ζητηθεί η σύσταση Επιτροπής που θα συμμετείχαν τόσο στελέχη του υπουργείου όσο και στελέχη του ΟΑΣΘ, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των επιχορηγήσεων και των διεκδικήσεων του Οργανισμού.
Ωστόσο, ένα μήνα μετά η απάντηση της διοίκησης του ΟΑΣΘ ήταν αρνητική για τη σύσταση επιτροπής τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού και του ελληνικού δημοσίου και αν συναινέσουν στη σύσταση Επιτροπής, τότε θα ήταν σαν να καταγγέλλουν τη σύμβαση αυτή που τους εξασφαλίζει τα απαιτούμενα έσοδα για να μην είναι ελλειμματικοί.
Στις προτάσεις τους για τη μείωση των δαπανών ήταν η περικοπή γραμμών μέσω αναδιαμόρφωσης του δικτύου που θα εξοικονομούσε περίπου 13,5 εκατ. ευρώ με συνέπειες σαφώς στην εξυπηρέτηση των επιβατών. Επίσης πρότειναν αύξηση του εισιτήριου στα αστικά μέσα της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν γινόταν πουθενά λόγος για μείωση των μισθών των εργαζομένων, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΑΣΑ, όπου οι μειώσεις μισθών άγγιξαν μέχρι και το 40%.
Συγκεκριμένα έως το τέλος του 2013 τα πρόσθετα ποσά που απαιτεί ο ΟΑΣΘ ανέρχονται σε 160,5 εκατ. ευρώ και αν παραμείνουν σταθερά δεδομένα όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, το κόστος του πετρελαίου και το κόμιστρο θα αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο κατά 65 έως 80 εκατ. ευρώ κατ' έτος.
http://gr.news.yahoo.com/

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver