Σε ιδιώτες ο έλεγχος κομίστρων στις συγκοινωνίες



Την ανάθεση σε τρίτους του ελέγχου κομίστρων των αστικών συγκοινωνιών σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, ωστόσο αποσύρθηκε ως εκπρόθεσμη και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα σε νέο νομοσχέδιο μετά από αίτημα της Βουλής. 

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας ανοίγει παράθυρο για την ανάθεση των ελέγχων κομίστρου σε τρίτους κάτι που ουσιαστικά οδηγεί στην κινητικότητα τουλάχιστον 250 εργαζομένους που μετακινήθηκαν πρόσφατα από τα γραφεία των συγκοινωνιακών εταιρειών στις υπηρεσίες ελέγχων

Την ίδια στιγμή προβλέπεται και η δυνατότητα της έκδοσης κομίστρου από τρίτους, κάτι που αν τελικά υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην «έξοδο» περίπου το μισό προσωπικό των συγκοινωνιακών φορέων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας: «Αρμόδιοι για τη διενέργεια των ελέγχων μετακίνησης με το νόμιμο πρόστιμο είναι οι εντεταλμένοι Ελεγκτές Κομίστρου, οι οποίοι είναι υπάλληλοι του συγκοινωνιακού φορέα ή υπάλληλοι τρίτου φορέα (νομικού προσώπου), στον οποίο έχει αναθέσει ο συγκοινωνιακός φορέας τον έλεγχο κομίστρου, εφόσον οι υπάλληλοι του τρίτου φορέα φέρουν εδική προς τούτο εξουσιοδότηση του συγκοινωνιακού φορέα.

Ήδη το περιεχόμενο της τροπολογίας έχει προκαλέσει αναστάτωση και αντιδράσεις στους κύκλους των εργαζομένων, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η ηγεσία του υπουργείου έπεισε τους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τη δουλειά γραφείου και να ξεκινήσουν ελέγχους προκειμένου να μην περιληφθούν στο μέτρο της κινητικότητας. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΣΤΑΣΥ είναι μία εταιρεία που οι εργαζόμενοί της είναι επιταγμένοι και ο έλεγχος των εισιτηρίων είναι ένα βασικό έσοδο. Δεν είναι τυχαίο ότι με την αύξηση των ελέγχων και παρά τη μείωση των εσόδων τους οι συγκοινωνιακοί φορείς πέτυχαν το 2013 να εξοικονομήσουν περίπου 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012.

Η συνέχεια του άρθρου        ΕΔΩ
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver