Το αόρατο κόστος των μεταφορών



Οι αστικές συγκοινωνίες στην Ευρώπη επιβαρύνουν υπερβολικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την ηχορρύπανση.

Οι αστικές συγκοινωνίες στην Ευρώπη επιβαρύνουν υπερβολικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και την ηχορρύπανση

Του Τάσου Σαραντή

Ραγδαίες ανακατατάξεις στις αστικές συγκοινωνίες καταγράφονται σε αρκετές πόλεις στην Ευρώπη, όμως, ενώ η ποδηλασία και οι αποδοτικές δημόσιες συγκοινωνίες γίνονται ο κανόνας σε ορισμένες αστικές περιοχές, ο τομέας των μεταφορών στην Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μια σημαντική συμβολή στα υπερβολικά υψηλά επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο, αναφέρει σχετική ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Οι αστικές μεταφορές έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής για τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων που ζουν σε πόλεις. Οι οδικές μεταφορές αποτελούν μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, γεγονός που εκθέτει υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (έως και 98%) σε ρύπους σε επίπεδα πάνω από τα όρια που έχουν καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης υπογραμμίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο ΟΗΕ κατέταξε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ως καρκινογόνο παράγοντα. Ο κυκλοφοριακός θόρυβος είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα υγείας σε πολλές πόλεις. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων της Σόφιας, του Λουξεμβούργου, το Παρισιού και της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Ταλίν, εκτίθενται στον νυκτερινό θόρυβο που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων πάνω από τα όρια που έχει θεσπίσει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία από 17 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που δημοσιεύονται στην έκθεση. Η ποιότητα της ζωής επηρεάζεται επίσης από τους χρόνους μετακίνησης, με τους μετακινούμενους επιβάτες στο Λονδίνο και τη Βουδαπέστη να ταξιδεύουν περισσότερο από μία ώρα προκειμένου να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 75 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

Πολλές πόλεις έχουν βελτιώσει το αστικό περιβάλλον τους αντιμετωπίζοντας και τις δύο πλευρές του ζητήματος: ενθαρρύνοντας τους κατοίκους να στραφούν σε μη μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τη χρήση του αυτοκινήτου. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, τα συστήματα αυτά συχνά γίνονται πολύ δημοφιλή για τους κατοίκους, σημειώνει η έκθεση, αναφέροντας το παράδειγμα του τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης της Στοκχόλμης. Η έκθεση υποστηρίζει ότι ανάλογα θετικά παραδείγματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους δήμους να αναπαράγουν ανάλογες πολιτικές και αλλού.

Καλύτερες υποδομές που διευκολύνουν την ποδηλασία σε πολλές πόλεις έχουν επιφέρει και την αύξηση της κυκλοφορίας με ποδήλατο, σημειώνει η έκθεση, αναφερόμενη στην Κοπεγχάγη. Αλλά και η Σεβίλη, πρόσφατα, μετακόμισε στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης, λόγω των εκτεταμένων νέων υποδομών για τα ποδήλατα, η οποία επέτρεψε την αύξηση της κυκλοφορίας των ποδηλάτων από το 0,5% των διανυθέντων χιλιομέτρων στο 7% μέσα σε λίγα χρόνια.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές μειώθηκαν ελαφρά (0,6 %) μεταξύ 2010 και 2011. Ωστόσο, οι βαθύτερες από έτος σε έτος περικοπές θεωρούνται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 60%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2050, υποδεικνύει η έκθεση, καθώς οι τρέχουσες εκπομπές από τις μεταφορές είναι στην πραγματικότητα 25% πάνω από τα επίπεδα του 1990. Οι μειώσεις των εκπομπών ήταν περιορισμένες, εξαιτίας της αύξησης των εκπομπών των αερομεταφορών, η οποία ανέβηκε κατά 2,6% μεταξύ 2010 και 2011. Η αύξηση ακολουθεί τη γενικότερη τάση της ζήτησης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, η οποία αυξήθηκε κατά δύο τρίτα μεταξύ 1995 και 2009. Συνολικά, οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν περισσότερο από ποτέ. Ενώ οι μετακινήσεις με αεροπλάνο έφτασαν στο υψηλότερο όλων των εποχών το 2011, οι μεταφορές επιβατών με το αυτοκίνητο μειώθηκαν ελαφρώς, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα των μεταφορών δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να συμβεί. Τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών, ώστε να αποτελούν το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές, αλλά το 2011 ήταν κάτω από τα επίπεδα της αναγκαίας «πορείας προς τον στόχο» (4,1%) με ένα μέσο όρο 3,8% για το 2011 (από 3,5% το 2010) για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από τα βιοκαύσιμα. Το μερίδιο των βιοκαυσίμων που συμμορφώνονται με τα κριτήρια αειφορίας αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ το ποσόν όλων των βιοκαυσίμων που καταναλώνονται στις μεταφορές (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν πληρούν τα κριτήρια αειφορίας) αυξήθηκε κατά 3,9%.
http://www.efsyn.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver