Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το… WiFi μου



Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα υλοποιήσει τη «δέσμευσή» του για δωρεάν Διαδίκτυο σε όλη τη χώρα και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προβλέπει το «άνοιγμα 5.000 παγκόσμιων δρόμων ανάπτυξης» (με ταχύτητα 1,5 Mbps)…

Της Χαράς Τζαναβάρα

44
Δωρεάν Internet σε περίπου 4.000 χώρους σε 302 δήμους της χώρας προβλέπει το Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, που παρουσίασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του χρόνου και να κοστίσει 15 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν δημόσιοι -ανοιχτοί ή κλειστοί- χώροι, κυρίως πλατείες που υποδείχτηκαν από τους δήμους, αρχαιολογικοί χώροι και λιμάνια, που επιλέχθηκαν με βάση τις προτάσεις των αρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Ναυτιλίας. Αργότερα το σύστημα θα επεκταθεί, για να καλύψει νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Παράλληλα «τρέχουν» ανάλογα προγράμματα από τους φορείς των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Η ΟΣΥ, η εταιρεία που έχει την ευθύνη για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, εφαρμόζει πιλοτικά σύστημα δωρεάν WiFi σε 15 οχήματα. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου και στη συνέχεια θα αξιοποιηθούν τα πορίσματα για την προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη 1.200-1.500 οχημάτων. Στο μετρό καλύπτονται ήδη 7 σταθμοί. Εως το φθινόπωρο προβλέπεται να καλυφθεί ολόκληρο το δίκτυο του μετρό και του Ηλεκτρικού, που διαθέτει 64 σταθμούς. Προς το παρόν δεν εξετάζεται η λειτουργία δικτύου μέσα στις σήραγγες.

Το σύστημα θα παρέχει τριών επιπέδων υπηρεσίες:

*Δωρεάν σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, όπου όμως θα υπάρχουν περιορισμοί για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ. Θα εξασφαλίζεται «ικανοποιητική» ταχύτητα σύνδεσης (1-1,5 Mbps) αλλά θα υπάρχει χρονικός περιορισμός (30 λεπτά), ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Θα υπάρχει πάντως δυνατότητα διαδοχικών συνδέσεων, με την ίδια χρονική διάρκεια.

*Πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την περιοχή σύνδεσης και την πόλη στην οποία ανήκει.

*Εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων από υπηρεσίες του δήμου, με τη χρήση κωδικού πρόσβασης για λόγους ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Με εντολή Σαμαρά

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες από τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, Μεν. Δασκαλάκη. Ηταν τόσο υπερβολικές οι σχεδόν πανομοιότυπες αναφορές στην… παρέμβαση του πρωθυπουργού, που ένας ανυποψίαστος ακροατής δύσκολα θα ξεχώριζε τον «πράσινο» από τον «γαλάζιο» κυβερνητικό παράγοντα.

«Το έξυπνο κινητό θα είναι σύντομα κάτι σαν το αυτοκίνητο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι με αυτό το πρόγραμμα «ανοίγουν 5.000 παγκόσμιοι δρόμοι ανάπτυξης». Διαβεβαίωσε ότι «τα λεφτά θα πάνε σε λογισμικό», αλλά παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν έχουν χρηματοδοτηθεί υποδομές και προγράμματα που κατέληξαν σε αποθήκες υπουργείων. Ο Μ. Δασκαλάκης είπε πως με ευθύνη των δήμων έχουν δημιουργηθεί 620 σημεία, αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για αυτά που πραγματικά δουλεύουν. Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε μόνον ότι κατά καιρούς εκδίδονται πορίσματα για κακή διαχείριση κονδυλίων.

………………………………………………………………………………
Στην Αθήνα ήδη από το 2006

Η Αθήνα, όπως άλλοι 22 δήμοι σε σύνολο 325 που διαθέτει η χώρα, δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπουργείου. Προς στιγμήν, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει αδιαφορία από τις δημοτικές αρχές. Αναφέρθηκαν μάλιστα οι μεγάλοι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορωπίου, Ξάνθης, Πετρούπολης, Πολύγυρου και Χαλανδρίου.

Η εικόνα είναι όμως διαφορετική τουλάχιστον για την Αθήνα. Ο δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την κάλυψη 16 περιοχών της πρωτεύουσας. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα και το έργο να ολοκληρωθεί σε 11 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,36 εκατ. ευρώ. Η πρωτεύουσα διαθέτει ήδη δίκτυο WiFi, που καλύπτει τις πλατείες Συντάγματος, Θησείου και Κοτζιά, το οποίο λειτουργεί από το 2006. Εχουν εξυπηρετηθεί περίπου 80.000 πολίτες, με 320.000 συνδέσεις.
 http://www.efsyn.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver