Κρύβονται οι ευθύνες για το νόμο της ντροπής



Ο κ. Τζαβάρας εντόπισε την τροπολογία και την κατήγγειλε εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποψία ότι αφορούσε και κατηγορουμένους για την υπόθεση Siemens Τεράστιο ζήτημα, που εγείρει ευθύνες ακόμη και υπουργών, προκύπτει από την αποκάλυψη πως με τροπολογία που πέρασε «νύχτα» στο πολυνομοσχέδιο εφαρμογής της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, επιχειρήθηκε η απαλλαγή δημοσίων υπαλλήλων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου -δηλαδή ΔΕΚΟ και ΜΚΟ- από οικονομικά εγκλήματα, με τη μετατροπή του κακουργήματος διασπάθισης δημοσίου χρήματος σε απλό πλημμέλημα.
Ο κ. Τζαβάρας εντόπισε την τροπολογία και την κατήγγειλε εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποψία ότι αφορούσε και κατηγορουμένους για την υπόθεση Siemens Ηταν ως φαίνεται η πρόβα τζενεράλε για την αθώωση των καταχραστών του δημοσίου με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος όπως κατήγγειλε μόλις προχθές το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ανέδειξε η «Ε» μετατρέπει σε πλημμέλημα τη δωροδοκία υπουργών και του πρωθυπουργού.
Αποσύρθηκε
Ενδεχομένως μάλιστα παρ' όλο που η τροπολογία αποσύρθηκε 20 ημέρες αργότερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, -ο οποίος ωστόσο έχει ευθύνη για την ένταξη της στο πολυνομοσχέδιο- όταν ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας την εντόπισε ανάμεσα στις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και επικοινώνησε με τον κ. Αθανασίου, η ζημιά να έχει ήδη γίνει και μάλιστα οριστικά. Και αυτό καθώς η επίμαχη διάταξη είχε αναδρομική ισχύ αφού είχε απαλλακτικό χαρακτήρα, ενώ η τροποποιητική της διάταξη εκ των συνταγματικών πραγμάτων δεν μπορεί αναδρομικά να επιβάλλει κατηγορίες, αλλά ισχύει ο επιεικέστερος νόμος. Με άλλα λόγια, εάν δημόσιος υπάλληλος που κατηγορείται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος έχει κάνει χρήση της διάταξης και έχει απαλλαγεί, δεν μπορεί να γίνει τίποτε πλέον για να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για οικονομικά εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Ποιοι ωφελούνται
Ο κ. Τζαβάρας κάλεσε χθες την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ωφελούνται από αυτή τη ρύθμιση. Εξέφρασε μάλιστα δημοσίως την υποψία πως στη συγκεκριμένη διάταξη εντάσσεται και η περίπτωση των κατηγορούμενων για την υπόθεση Siemens, ενώ εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε και η βουλευτής Α' Αθήνας της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή.
Οπως επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ της «Ε», πράγματι επιχείρησε να τη χρησιμοποιήσει ο προφυλακισμένος για διακίνηση μαύρου χρήματος πρώην διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σωτήρης Εμμανουήλ και ο μόνος λόγος που δεν κατάφερε να απαλλαγεί ήταν ότι -προτού διορθωθεί η τροπολογία από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την επικοινωνία του κ. Τζαβάρα με τον κ. Αθανασίου- οι ανακριτές απέρριψαν το αίτημά του επικαλούμενοι άλλο νόμο. Ανοιχτό είναι το ερώτημα εάν υπήρξαν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις και ποια ήταν η κατάληξη.
Ποιος είναι ο ιθύνων νους πίσω από την τροπολογία; Το βέβαιον είναι πως η διάταξη πέρασε από πέντε σημεία «ελέγχου», όταν κατατέθηκε πριν από δύο περίπου μήνες το πολυνομοσχέδιο: Πρώτον την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεύτερον το υπουργείο Δικαιοσύνης, τρίτον το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τέταρτον τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και πέμπτον το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.
Το πολυνομοσχέδιο είχε δοθεί στους βουλευτές κατά τη συνήθη δυστυχώς πρακτική μόλις την Παρασκευή πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, συνοδευόμενο με το γνωστό εκβιασμό «ναι σε όλα ή δεν παίρνουμε τη δόση» και ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το αντάρτικο γάλακτος.
«Εκ παραδρομής»
Ο κ. Τζαβάρας εντόπισε τις περίεργες διαστάσεις του θέματος περίπου δέκα ημέρες αργότερα και επικοινώνησε με τον κ. Αθανασίου. «Μπάμπη εδώ υπάρχει πρόβλημα», του είπε, για να λάβει την απάντηση: «Μπήκε εκ παραδρομής, το διορθώνουμε».
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τζαβάρα, επικοινώνησε μαζί του εκ νέου ο κ. Αθανασίου και τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η τροπολογία να χρησιμοποιήθηκε από κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επαναλάμβαναν χθες ότι η επίμαχη διάταξη μπήκε «εκ παραδρομής» στο πολυνομοσχέδιο και μετά από περίπου 20 ημέρες αποσύρθηκε. Προσέθεταν ότι κατά τη διάρκεια της ισχύος της δεν υπήρξε καμία απαλλαγή κατηγορουμένου ή περίπτωση ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Εσπευσε να την εκμεταλλευτεί ο Σ. Εμμανουήλ

Μπορεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κατηγορούμενος που να απηλλάγη από αξιόποινες πράξεις κατά τη διάρκεια ισχύος της περιβόητης «χαριστικής» διάταξης, υπήρξαν όμως εμπλεκόμενοι που την επικαλέστηκαν, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να απαλλαχθούν από τις σε βάρος τους κατηγορίες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προσωρινά κρατούμενου πρώην διευθύνοντος συμβούλου των Ελληνικών Ναυπηγείων, Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος φέρεται να διακίνησε «μαύρο χρήμα» σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων. (Αλλο ρεπορτάζ για τα υποβρύχια στις σελ. 6-7).
Η ψήφιση της επίμαχης διάταξης με την οποία απαλλάσσονταν από ποινικές ευθύνες οι κατηγορούμενοι κρατικοί αξιωματούχοι, μπορεί να μην ίσχυσε για πολύ, αλλά το χρονικό διάστημα ήταν επαρκές για τον Σωτ. Εμμανουήλ να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης επικαλούμενος την εξαιρέση για τους υπευθύνους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνταν από το κράτος, στην οποία ενέπιπταν και τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίτησή του αναφερόταν στη νέα -τότε- διάταξη για τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων με την οποία, όπως υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πρόσφατα και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, έμεναν στο απυρόβλητο υπεύθυνοι ΝΠΙΔ.
Από την πλευρά της, η ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για την αποφυλάκιση του εν λόγω κατηγορουμένου. Κατά πληροφορίες, για την απόφαση αυτή έγινε χρήση άλλων εν ενεργεία διατάξεων, αποφεύγοντας έτσι το σκόπελο που δημιουργήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σωτ. Εμμανουήλ είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο μετά το σχετικό ένταλμα που είχαν εκδόσει οι ανακριτές Διαφθοράς Γ. Μαλλής και Γ. Σταυρόπουλος, που χειρίζονται την έρευνα για τα γερμανικά υποβρύχια και τα οπλικά συστήματα Asrad. Λίγες ημέρες αργότερα, κατά την απολογία του για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ο κατηγορούμενος είχε χαρακτηρίσει νόμιμη αμοιβή το ποσό για το οποίο ελέγχεται, ύψους περίπου 17 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρόκειται για χρήματα τα οποία έλαβε ως μίζα για να συνδράμει στην υπογραφή συμβάσεων.
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver