1656352_10151945036472131_549083795_n 
Εκατοντάδες είναι το τελευταίο διάστημα οι επιστολές διαμαρτυρίας που φτάνουν στο Υπουργείο Μεταφορών από πολίτες που χρησιμοποιούν το μετρό για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, οι επιστολές αυτές εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια για το σύνηθες φαινόμενο του συνωστισμού κατά το άνοιγμα τον θυρών του συρμού στους σταθμούς.
Το πρόβλημα προκαλείται τις περισσότερες φορές εξαιτίας της βιασύνης των επιβατών που προσπαθούν να επιβιβαστούν, πριν αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες στο βαγόνι. Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με την «Αττικό Μετρό» σκοπεύει να προβεί σε μία κίνηση τιμωρίας της παραπάνω συμπεριφοράς για την αποφυγή ανάλογων συμπεριφορών στο μέλλον.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Μεταφορών, η «Αττικό Μετρό» έχει ήδη επικοινωνήσει με εταιρεία του εξωτερικού με σκοπό την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού ηλεκτροσόκ στις θύρες των βαγονιών.

Έτσι, όταν κάποιος από τους επιβάτες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία δεν σεβαστεί την προτεραιότητα, θα τον διαπερνά ένα ισχυρό ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα τον σοκάρει επαρκώς ώστε να μην του επιτρέπει να προχωρήσει αλλά δε θα συνιστά κίνδυνο για τη ζωή του.

Σε ότι αφορά τις ευπαθείς αλλά παραβατικές ομάδες του πληθυσμού, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για εναλλακτικές μορφές ποινών.

Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες άνω των 60 χρονών, επικρατέστερη ήταν αρχικά η ποινή της μείωσης της σύνταξής τους κατά 10 ευρώ ανά παράβαση, σχέδιο που ωστόσο ματαιώθηκε, αφού έτσι κι αλλιώς σπάνια προβλέπεται σύνταξη στα 60 έτη.

Ως εκ τούτου, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με δεκαήμερη καθυστέρηση εξόδου στη σύνταξη ανά παράβαση.
Αντίστοιχα, στην απίθανη περίπτωση που ο παραβάτης λαμβάνει ήδη σύνταξη για λόγους που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, θα δέχεται την ποινή του ηλεκτροσόκ και μάλιστα με αυξημένη τάση, απόφαση που έχει προκαλέσει ερωτηματικά.

Μάλιστα, σε ορισμένους συρμούς έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζεται πιλοτικά το νέο αυτό μέτρο με τις αντιδράσεις του επιβατικού κοινού να ποικίλουν. Δεν έλειψαν μάλιστα και τα περιστατικά σύγχυσης, με πιο χαρακτηριστικό την καθυστέρηση του συρμού στο σταθμό του Ευαγγελισμού επειδή, όπως μαρτυρούν οι επιβάτες, ο επιφανής δημοσιογράφος Μανώλης Καψής ήταν αναποφάσιστος για το πως θα πρέπει να κινηθεί με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τη θύρα του συρμού, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί αν με το νέο μέτρο επιτρέπεται να εισέλθει στο συρμό και αν ναι, πότε.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας , έχει ήδη ζητήσει από τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία να είναι ιδιαιτέρως ανελαστικοί στα κρούσματα ηλεκτροσόκ που καλούνται να περιθάλψουν, ώστε να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση χτυπά τους παραβάτες από κάθε μετερίζι.

www.tokoulouri.com/