To ΚΑΣ έσωσε τις μοναδικές, παγκοσμίως, αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης



Τη σωτηρία του μοναδικού παγκοσμίως συνόλου της βυζαντινής "Μέσης Οδού" στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης επικύρωσε αργά χθες το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Με την ιστορικής σημασίας γνωμοδότησή του, άναψε το πράσινο φως για τη διατήρηση του μνημείου στο φυσικό του χώρο, ακυρώνοντας τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις των Κώστα Τζαβάρα και Πάνου Παναγιωτόπουλου, επί συγκυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που προέβλεπαν την απόσπαση και μεταφορά του στο στρατόπεδο Μελλά.

Με αφορμή την κατάθεση πρότασης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη του μνημείου και τη διασύνδεσή του με άλλα μνημεία της πόλης σε μία αρχαιολογική πλάζα, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία, υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης στο σκέλος που αφορά την "κατά χώραν" διατήρηση των αρχαιοτήτων. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από πολύωρη συνεδρίαση, επειδή κατατάθηκε νέα πρόταση από το Δήμο και επειδή έχει παρέλθει ικανός χρόνος από την ανασκαφή με αποτέλεσμα να εγκυμονούν προβλήματα για την προστασία και την ακεραιότητα του μνημείου. Το Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του Δήμου για την ανάδειξη του συνόλου καλώντας τον να συντάξει νέα αρχιτεκτονική μελέτη με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό.

Στη πρόταση μειοψήφησαν η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Ευγενία Γατοπούλου προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου ζητώντας την αναβολή της συζήτησης για καλύτερη τεκμηρίωση της πρότασης του Δήμου που όπως σημείωσαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και την πραγματοποίηση αυτοψίας από το ΚΑΣ.

Αναβολή είχε ζητήσει προηγουμένως και η Αττικό Μετρό με το αιτιολογικό ότι ενημερώθηκε για την πρόταση του Δήμου καθυστερημένα, στις 8 Σεπτεμβρίου, και όπως ανέφερε σε επιστολή του δεν είχε επαρκή χρόνο για να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του και διότι ενδεόμενη κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου μπορεί να έχει απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στο έργο, την οικονομία και την τοπική κοινωνία. Ενστάσεις έστειλαν επίσης στο ΚΑΣ ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και το TEE Κεντρικής Μακεδονίας.

Πόλυ Κρημνιώτη
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver