Παραμένει "στον αέρα" ο ΟΑΣΘ



Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Μπορεί στη χθεσινή συνάντηση να βρέθηκε λύση για τον ΟΑΣΘ, που προβλέπει, κατά βάση, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ωστόσο αυτή είναι μόνο προσωρινή και δεν σχετίζεται παρά με το κλείσιμο ενός μετώπου ενόψει της ΔΕΘ. Πολυάριθμα, λοιπόν, ζητήματα βρίσκονται ανοιχτά και γι’αυτό η απειλή της επανακρατικοποίησης εξακολουθεί να απειλεί τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Είναι ενδεικτικό ότι παρότι ο ΟΑΣΘ έχει λάβει, από το 2009 έως και τον φετινό Αύγουστο, από τα κρατικά ταμεία 866,6 εκατ. ευρώ, όσο και να ψάξει κάποιος στον ιστότοπό του, δεν πρόκειται να βρει ίχνος οικονομικής λογοδοσίας. Η διοίκηση δηλαδή του ιδιωτικού οργανισμού, του οποίου η βιωσιμότητα εξαρτάται από το κρατικό χρήμα (βάσει σύμβασης που έχει υπογράψει με το Δημόσιο), επιλέγει να μην δημοσιοποιεί οικονομικές καταστάσεις.

 Αυτό όταν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ -ορισμένοι εξ' αυτών συγγενικά πρόσωπα με περισσότερες από μία πολιτικές αποχρώσεις- έλαβαν το 2016 μέρισμα, το ύψος του οποίου παραμένει άγνωστο, καθώς ο πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης την περασμένη Δευτέρα -σε εκπομπή της ΕΡΤ3- προτίμησε να μην το αποκαλύψει.

Η ΚΥΑ και οι μνημονιακές υποχρεώσεις που ξεχάστηκαν 

Στο παραπάνω φόντο πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το... λάβαρο κατά του παλαιοκομματισμού που έχει ορθώσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, έχοντας σημειώσει ότι "δεν πρόκειται να δοθούν νέα δωράκια στον ΟΑΣΘ”. Ωστόσο, οι επικριτές του κάνουν λόγο για πολιτικό παιγνίδι που εξυπηρετεί την κρυφή επιδίωξη του υπουργού για επανακρατικοποίηση του -κατ'επίφασην ιδιωτικού-οργανισμού.

Και αυτό επειδή εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να δοθούν "νέα δωράκια” στην εταιρεία που εξυπηρετεί περίπου 1 εκατομμύριο άτομα. Γιατί;

Πρώτον, διότι η ΚΥΑ του 2014 των Σταϊκούρα-Παπαδόπουλου (για την οριστικοποίηση της συνεισφοράς του Δημοσίου) προβλέπει ότι "σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των συμβατικών εσόδων κατ' έτος (όπως περιγράφονται στην εν λόγω απόφαση) ο ΟΑΣΘ αναλαμβάνει την αντιμετώπιση του όποιου ελλείμματος υπάρξει σε οποιαδήποτε χρήση”.

Δεύτερον, η υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, για αναδιάρθρωση του ΟΑΣΘ καθιστά αποτρεπτική την παροχή νέων αντισταθμιστικών οφελημάτων στον ΟΑΣΘ. Η κυβέρνηση δηλαδή και το ΥΠΟΜΕΔΙ, θα έπρεπε, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, να καταρτίσουν νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του οργανισμού που θα προβλέπει την περικοπή κατά 50 εκατομμυρίων της κρατικής επιχορήγησης με στόχο το μέγιστο έλλειμμα πριν από κάθε κρατική επιχορήγηση να μην υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ από το 2017 μέχρι το τέλος της παραχώρησης. Εξάλλου, οι δύο ΚΥΑ του 2014 (για τον καθορισμό των κομίστρων και την οριστικοποίηση της συνεισφοράς του Δημοσίου) προέβλεπαν, ήδη, "haircut” στην αντισταθμιστική καταβολή, της οποίας το ύψος περιορίζεται σε :

-53,2 εκατ. ευρώ για το 2015

-47 εκατ. ευρώ για το 2016 και

-44,1 εκατ. ευρώ για το 2017

Με άλλα λόγια, οι δύο παραπάνω ΚΥΑ -στο πλαίσιο των οποίων οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με περικοπή 5% των απολαβών τους αναδρομικά από 1.1.2014- προβλέπουν για την τριετία 2015-2017, μείωση της δαπάνης κατά 85 εκατ. ευρώ, ετησίως, και συνολικά περίπου κατά 250 εκατ. ευρώ.

Πάντως, για την ώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αποπληρωμή των μισθών των εργαζομένων, ενώ όλα δείχνουν ότι για να αποφευχθεί η επανακρατικοποίηση, θα αποτελέσει μονόδρομο η αύξηση των εισιτήριων του ΟΑΣΘ, όπως και ο εξορθολογισμός του συγκοινωνιακού έργου.

Η παραίτηση από τη διαιτησία 

 Σχετικά με το "γαϊτανάκι” των διαιτησιών του ΟΑΣΘ κατά του Δημοσίου για διεκδίκηση επιπρόσθετων επιδοτήσεων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του ΟΑΣΘ (11.8.2014) υπογεγραμμένη από τον κ. Στεφανίδη, η εταιρεία παραιτείται από το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία για τα έτη 2012-2017. Αυτό στο πλαίσιο συμφωνίας Δημοσίου-ΟΑΣΘ για "την επίλυση όλων των εκκρεμουσών διαφωνιών (για τις χρήσεις 2009-2010-2011-2012 και 2013) και τη διαμόρφωση ενός προγράμματος μέτρων και δράσεων για τις χρήσεις 2014-2017 δια της οποίας δόθηκε τέλος σε κάθε υφιστάμενη διαφωνία”.

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver