Σύγκρουση χωρίς σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες



Του Νίκου Ηλιάδη

Η προχθεσινή ημερίδα για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσε η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, απεδείχθη ιδιαιτέρως χρήσιμη. Όχι γιατί προέκυψε από αυτήν κάποια σαφής και συγκεκριμένη λύση για το παρόν και το μέλλον των οδικών αστικών συγκοινωνιών, αλλά επειδή αποκαλύφθηκαν οι επιδιώξεις, οι προθέσεις, τα κενά και οι αδυναμίες όλων όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αν και έθεσε υπό την αιγίδα του την ημερίδα, ήλθε, μίλησε και αποχώρησε, με το αιτιολογικό ότι έπρεπε να προλάβει το αεροπλάνο! Από την ομιλία του αλλά και από τις μετέπειτα δηλώσεις κατά την αποχώρησή του προέκυψε ότι προσεγγίζει το όλο θέμα με σαφή συγκρουσιακή διάθεση, χωρίς μάλιστα να διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο τόσο για το αμέσως προσεχές διάστημα όσο και γι’ αυτό μετά τη λειτουργία του μετρό.

 Ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι όσον αφορά το μέλλον, δηλαδή μετά το 2019, “η απόφαση έχει ληφθεί, είναι τελειωμένη, η Θεσσαλονίκη θα έχει δύο δημόσιους φορείς αστικών συγκοινωνιών”. Δηλαδή έναν σχεδιασμού και εποπτείας, ο οποίος με βάση το σχέδιο νόμου το οποίο έχει παρουσιάσει θα συγκροτηθεί το προσεχές διάστημα, και έναν δεύτερο, επίσης κρατικό, ο οποίος θα αναλάβει το έργο το οποίο σήμερα εκτελεί ο ΟΑΣΘ. Ωστόσο ούτε στην προχθεσινή ημερίδα ο κ. Σπίρτζης απάντησε σε σειρά από ερωτήματα, όπως “πού θα βρει το κράτος τα αναγκαία κεφάλαια για την αγορά λεωφορείων και εξοπλισμού, δημιουργία νέων εγκαταστάσεων κ.ο.κ.” ή πόσο θα είναι το εισιτήριο (στην Αθήνα είναι 1,40 ευρώ), προκειμένου να μην μπαίνει μέσα ο νέος κρατικός φορέας.

Παζάρι με ΟΑΣΘ 

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έδωσε πειστική απάντηση για το πώς θα πορευτεί η Θεσσαλονίκη έως το 2019, οπότε ο υπουργός σκοπεύει να ιδρύσει το νέο, κρατικό ΟΑΣΘ. Στην ομιλία του επανέλαβε και πάλι τα περί εκκαθάρισης του σημερινού ΟΑΣΘ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει εάν και πότε θα γίνει αυτή. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση της “ΜτΚ” εάν “η εκκαθάριση θα γίνει σε κάθε περίπτωση”, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε: “Δεν είμαστε δογματικοί. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και την πρόταση της διοίκησης του ΟΑΣΘ και, εάν υπάρχουν και άλλες αξιόλογες ιδέες, θα τις συζητήσουμε”. Από τη δήλωση αυτή του υπουργού προκύπτει με σαφήνεια ότι το εάν θα γίνει εκκαθάριση ή όχι στον ΟΑΣΘ θα εξαρτηθεί από το πόσο θα ικανοποιεί τον κ. Σπίρτζη η πρόταση την οποία του παρέδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης και την οποία αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή η “Μ”. Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρη πηγή τις τελευταίες ημέρες μεταξύ υπουργού και ΟΑΣΘ υπήρξε άτυπη διαβούλευση, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της “Εγνατίας Οδού Α.Ε.” Απόστολου Αντωνούδη, με στόχο η τελική πρόταση του ΟΑΣΘ να είναι κοντά σε αυτά που θέλει το υπουργείο.

Αναθεώρηση σύμβασης 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ προτείνει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην τροποποίηση της υπάρχουσας σύμβασης, με ισχύ για το διάστημα έως το 2019, όταν σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη θα αναλάβει το μεταφορικό έργο ο νέος κρατικός φορέας. Η πρόταση του ΟΑΣΘ προβλέπει μεγάλες μισθολογικές περικοπές, κατάργηση κάποιων προνομίων προς τους εργαζόμενους, αναδιάρθρωση δρομολογίων, νέα τιμολογιακή πολιτική με τιμή εισιτηρίου 1,30 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζεται η κρατική επιδότηση), τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας του Οργανισμού κ.ά. Εάν το υπουργείο αποδεχθεί ως βάση συζήτησης αυτήν την πρόταση, επιδιώκοντας κάποιες αλλαγές και βελτιώσεις (για παράδειγμα πιέζει να υπάρξουν δραστικότερες περικοπές στο επιχειρηματικό κέρδος, αλλαγές στο σύστημα προμηθειών κ.ά.), τότε κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής μιας νέας τροποποιημένης βραχυχρόνιας σύμβασης ώς το 2019. Σε διαφορετική περίπτωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως σε εκκαθάριση του ΟΑΣΘ.

Τα αγκάθια 

Η πρώτη λύση, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ υπουργείου και ΟΑΣΘ είναι βέβαιο πως θα συναντήσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι θα χάσουν σημαντικό μέρος των σημερινών αποδοχών τους. Βεβαίως τις ίδιες απώλειες θα υποστούν και υπό το καθεστώς της εκκαθάρισης, καθώς θα ενταχθούν αυτομάτως στο ενιαίο μισθολόγιο, όμως σε αυτήν την περίπτωση θα πάρουν ως αντάλλαγμα τη μεταπήδησή τους στο δημόσιο. Το δεύτερο αγκάθι είναι οι εκκρεμούσες οικονομικές απαιτήσεις του ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο για τα έτη 2015, 2016 και το μισό 2017, οι οποίες σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η διαβούλευση μεταξύ υπουργείου και ΟΑΣΘ, τότε σύμφωνα με τον υπουργό θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της εκκαθάρισης. Δηλαδή ο Οργανισμός θα περάσει ουσιαστικά από τώρα στο κράτος, καθώς τη διοίκησή του θα αναλάβουν εκκαθαριστές διορισμένοι από τον υπουργό. Μία τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο πως θα ανοίξει έναν τεράστιο κύκλο δικαστικών διενέξεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και μετόχων. Παράλληλα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συναντήσει τη συναίνεση των εργαζομένων, οι οποίοι θα χάσουν με μιας περισσότερους από τέσσερις σημερινούς μισθούς.

Απέκλεισαν τους φορείς 

Τέλος η λύση της εκκαθάρισης προεξοφλεί ουσιαστικά ότι μετά το 2019 οι οδικές αστικές συγκοινωνίες θα είναι και τυπικά κρατικές. Κάτι τέτοιο ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους από τους φορείς της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σημειωτέον αποκλείστηκαν από την προχθεσινή ημερίδα, ενδεχομένως επειδή η θέση τους είναι αντίθετη με αυτήν του υπουργού.

 Ο κ. Σπίρτζης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση και στο ερώτημα πότε θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Είπε πως αυτό θα γίνει πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο, ενδεχομένως όμως και λίγο αργότερα.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος φορέας σχεδιασμού και εποπτείας των αστικών συγκοινωνιών, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), όπως ονομάζεται στο σχέδιο νόμου, δεν πρόκειται να συγκροτηθεί πριν από το φθινόπωρο. Έως τότε όμως το σημερινό Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης πρέπει να μπορεί να λειτουργεί, καθώς αυτό αποφασίζει για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την αστική συγκοινωνία. Ωστόσο το ΣΑΣΘ παραμένει ακέφαλο και ουσιαστικά ανενεργό εδώ και μήνες, καθώς ο κ. Σπίρτζης δεν έχει φροντίσει να ορίσει μία, προσωρινή έστω, διοίκηση. Το θέμα έχει τεθεί από πολλές πλευρές στον υπουργό, όμως έως και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία λύση.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver