Τουρίστες «όμηροι» συγκοινωνιών



Στο κενό πέφτει η προσπάθεια μετατροπής της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς η πόλη μοιάζει να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες της. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, οπότε και το πέρασμα των τουριστών από την Αθήνα αποτελεί καθιερωμένο ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι για κάποιο νησί, οι δομές της πόλης αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ταξιδιωτών.

Tη περίοδο των θερινών μηνών οι συχνότητες των δρομολογίων  καταγράφονται ιδιαίτερα μειωμένες.

Με πρόσχημα την απουσία τμήματος του πληθυσμού της Αθήνας, λόγω θέρους, ο προγραμματισμός των θερινών –αραιών– δρομολογίων ξεκινάει από τα μέσα Ιουνίου για ορισμένα από τα μέσα μεταφοράς. Ετσι, το σύστημα αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον όγκο των μετακινούμενων.

Και αυτό γιατί μπορεί να απουσιάζει μερίδα των κατοίκων, ωστόσο η ζήτηση για επιβιβάσεις αυξάνεται από τους τουρίστες, οι οποίοι βιώνουν απίστευτη ταλαιπωρία περιμένοντας στις στάσεις.

«Κανονίσαμε να διανυκτερεύσουμε στην Αθήνα μόνο για να επισκεφθούμε το μουσείο της Ακρόπολης. Περιμέναμε συνολικά 35 λεπτά μέχρι να έρθει ο ηλεκτρικός και στη συνέχεια το μετρό. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ο τουρίστας να ταλαιπωρείται τόσο πολύ σε μια πόλη όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι προκαλούν ήδη μια ταλαιπωρία», αναρωτιέται η 37χρονη Ντέπι, που ήρθε από τις ΗΠΑ με την τετραμελή οικογένειά της για να επισκεφθεί τη Σαντορίνη.

Την παρέμβαση της υπουργού Τουρισμού για τη βελτίωση των συγκοινωνιών της Αθήνας ζητεί και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων-Κατοικιών ανά την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι αστικές συγκοινωνίες υπολειτουργούν. Την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες κάτοικοι παραπονιούνται για ελλιπή εξυπηρέτηση. Οι ώρες αιχμής βρίσκουν τις συχνότητες των δρομολογίων του μετρό να ξεπερνούν τα 8 λεπτά, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο με την αναμονή να ξεπερνά ακόμα και τα 15 λεπτά. «Μου είναι αδύνατον να προγραμματίσω την ώρα άφιξης στη δουλειά μου γιατί εάν χάσω ένα από τα τρένα, μπορεί να καθυστερήσω πάνω από μισή ώρα», εξηγεί η 29χρονη Ιοκάστη, η οποία εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου χρησιμοποιώντας κυρίως τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Το ζήτημα μάλιστα έθεσε το σωματείο εργαζομένων των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), που έκανε λόγο για εξαγριωμένους επιβάτες οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται επαρκώς εκφράζοντας συνεχώς τη δυσαρέσκειά τους. «Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η δυσφορία, η αγανάκτηση και ενίοτε και οργή των επιβατών είναι διάχυτες και έκδηλες, αφού δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά και τον “λογαριασμό” τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι ως άμεσοι αποδέκτες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Στην αναμονή έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα της επιβίβασης, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οχήματα και συρμοί ξεπερνούν τη χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα όταν φτάνουν στις στάσεις να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν επιβάτες. «Αποβάθρες σε κεντρικούς σταθμούς είναι ασφυκτικά γεμάτες σε συνθήκες καύσωνα, επιβάτες δεν χωράνε να εισέλθουν στα τρένα, περιμένοντας καρτερικά να τους “χαμογελάσει η τύχη” όταν φθάσει ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος συρμός της “λύτρωσης”...» περιγράφουν οι εργαζόμενοι των ΣΤΑΣΥ.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στη γραμμή 3, όταν η καθυστέρηση αφορά τον συρμό που πηγαίνει στο αεροδρόμιο. Συχνά ακούγονται ανακοινώσεις που προτρέπουν τους επιβάτες να δίνουν προτεραιότητα στους ταξιδιώτες του αεροδρομίου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μη φτάσουν εγκαίρως στο αεροδρόμιο.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver