Μην τα είδατε τα λεωφορεία του σπίρτζη;




Χριστίνα Ταχιάου @ Protagon.gr

 Ο υπουργός Υποδομών και ο Πρωθυπουργός είχαν υποσχεθεί ότι μέσα στην άνοιξη θα έχουμε 350 νέα λεωφορεία. Τελικά, στελέχη του νέου οργανισμού συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης πήγαν στην Ιταλία για να βρουν μεταχειρισμένα. Και επειδή επέστρεψαν μόνο με ανταλλακτικά, τώρα πάνε στην Πολωνία

«Στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου αναμένεται να βγουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα νέα αστικά λεωφορεία, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία», είχε πει στις 28 Νοεμβρίου ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

(Να θυμίσουμε, για όσους δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει, ότι από τον Αύγουστο του 2017 ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης έχει κρατικοποιηθεί. «Απο-ιδιωτικοποιηθεί», στη δύστροπη συριζαίικη ορολογία. Προσωπικά, στεκόμουν ιδιαιτέρως κριτικά απέναντι στο παλιό καθεστώς, και ιδίως απέναντι στα εγγυημένα κέρδη των εταίρων, τα οποία παρέμεναν ανεξαρτήτως κρίσης, απέναντι σε υπέρογκους μισθούς και δαπάνες, καθώς και απέναντι στις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η παλιά διοίκηση προκειμένου να εκταμιεύει από το κράτος διάφορα ποσά)

Από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση, το κράτος δηλαδή, οι Θεσσαλονικείς υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία διότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε φάση ημιδιάλυσης, ενώ ταυτόχρονα οι ιθύνοντες θριαμβολογούν. Ο πρόεδρος του, Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Νίκου Παππά και γιος του μπάρμπα Νίκου –όπως ο ίδιος μας είχε συστηθεί- βλέπει ταλαιπωρία μόνο στα μυαλά κάποιων δημοσιογράφων και μιλά για συνωμοσίες που στόχο έχουν τη σεπτή διοίκησή Του. Ο δε Χρήστος Σπίρτζης, μας τάζει κάθε τρεις και δύο καινούργια λεωφορεία. Να, όμως, που φτάνει το τέλος Απριλίου κι έρχονται οι αρχές Μαίου, οπότε δικαιούμαστε να πάμε να του ζητήσουμε 350 λεωφορεία νέας τεχνολογίας: 150 ηλεκτρικά, 150 αερίου και 50 μεγάλων ντίζελ «για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες», όπως είχε πει με τη γνωστή Σπίρτζεια μεγαλοψυχία. Άμα είναι large ο άνθρωπος…

Α ναι, και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν είχε έρθει για να εγκαινιάσει το «σταθμό μετρό», εκτός από απίστευτο γέλιο από τα καινούργια ανέκδοτα, μας έφερε –στα λόγια- και καινούργιο Οργανισμό και καινούργια λεωφορεία. Θαυμάστε υποσχέσεις: «Τον Φεβρουάριο ενεργοποιείται ο νέος Οργανισμός ΑΣΥΘ ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας όλων των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και του Μετρό συμπεριλαμβανομένου.

Τον Φεβρουάριο προκηρύσσεται ο Διαγωνισμός για την προμήθεια νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. 350 νέα λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για αναβάθμιση των αμαξοστασίων».

Ούτε ΑΣΥΘ είδαμε, ούτε διαγωνισμό για λεωφορεία. Αντιθέτως, μάθαμε ότι στελέχη του Οργανισμού πήγαν ταξίδι στην Ιταλία για να βρουν μεταχειρισμένα λεωφορεία. Τελικά, φαίνεται πως επέστρεψαν έχοντας βρει μόνον ανταλλακτικά, γι’ αυτό τώρα ετοιμάζονται για την Πολωνία, όπου θα αναζητήσουν και πάλι μεταχειρισμένα λεωφορεία. Ποτέ στην ιστορία του ο ΟΑΣΘ δεν είχε αγοράσει μεταχειρισμένα λεωφορεία, ενώ είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι νόμιμο. Ο ΟΑΣΘ βρίσκεται σε εκκαθάριση, έως τον Δεκέμβριο πρέπει να παραδώσει το σύνολο του προσωπικού και την περιουσία στον νέο φορέα, ΑΣΥΘ. Οι διαδικασίες αυτές απόκτησης λεωφορείων φαίνονται ακατανόητες –προς το παρόν, διότι μπορεί κάτι να έχουν στο μυαλό τους οι κύριοι Σπίρτζης και Παππάς.

Στο μεταξύ, ένας διαγωνισμός για εξεύρεση πλειοδότη ο οποίος θα αγοράσει το σκραπ του ΟΑΣΘ έχει γεννήσει ερωτηματικά. Ο Οργανισμός βρίσκεται σε εκκαθάριση. Σε αυτήν τη φάση, είναι δυνατόν να εκποιήσει περιουσία του, όπως το σκραπ; Έχει γίνει αποτίμηση αυτών των υλικών, ως μέρος της περιουσίας του ΟΑΣΘ από την εταιρία που ανέλαβε την εκκαθάριση; Επίσης, ερωτηματικά γεννάει το ότι ο ανάδοχος θα κόψει το σκραπ σε μικρά κομμάτια, προκειμένου «να καταστεί δυνατή η μεταφορά του», όπως γράφει η προκήρυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ποτέ δεν έχει γίνει διαδικασία κοπής υλικών στο παρελθόν, διότι το σκραπ του ΟΑΣΘ αφορά άχρηστα ανταλλακτικά τα οποία φορτώνονται και μεταφέρονται εύκολα.

Με μεγάλη αγωνία, πάντως, περιμένουμε τις νέες υποσχέσεις του κ. Σπίρτζη για τα καινούργια λεωφορεία. Ελπίζουμε να μην αργήσουν…

Πηγή: Protagon.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver