Δημόσιες μέχρι το 2019 οι Αστικές Συγκοινωνίες!



Μια συνέντευξη του Χατζηδάκη που πέρασε στα ψιλά.
Δεν αλλάζει τίποτα στις Αστικές Συγκοινωνίες μέχρι το 2019.
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα που μας αφορούν άμεσα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
 
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο για τις οδικές επιβατικές μεταφορές. 

Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο. 

Επισημαίνω πως δε μιλούμε επομένως για τις γραμμές που υπάρχουν στις αστικές περιοχές ή για γραμμές που γενικώς χαρακτηρίζονται αστικές. 

Η συμφωνία που είχε υπάρξει με την τρόικα δεν αφορούσε αυτό το κεφάλαιο. 
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα προχωρήσει μ’ έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και η οποία λαμβάνει υπ' όψιν της το Κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμένα τον κανονισμό 1370/2007. 

Ο κανονισμός αυτός προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μέχρι το 2019. 
Ο κανονισμός ρυθμίζει τα θέματα των οδικών επιβατικών μεταφορών μέχρι το 2019. 
Η δέσμευση να αλλάξει το σύστημα στην Ελλάδα, δηλαδή μέχρι τότε δίνει απώτατο όριο για τις σημερινές συμβάσεις. 

Η δέσμευση, το χρονοδιάγραμμα να αλλάξει, αφορούσε μόνο τις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες. 
 Εκτός αυτού, οι αστικές συγκοινωνίες έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα από τη φύση τους. 
Ξέρετε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε και το ίδιο μοντέλο, στην Αθήνα έχουμε τον ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του, στη Θεσσαλονίκη έχουμε τον ΟΑΣΘ, στην επαρχία γενικότερα έχουμε τα τοπικά ΚΤΕΛ.

 Επομένως δεν είναι πρόθεσή μας να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, πρόθεσή μας είναι να επικεντρωθούμε σ’ αυτό που ήταν υποχρέωση της χώρας. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση αυτή η Επιτροπή των χερσαίων μεταφορών στα δίκτυα που θα βγάλει να βγάλει και δίκτυα Αθήνα-Ραφήνα, Αθήνα-Αεροδρόμιο ας πούμε; 

Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: 
Κοιτάξτε, στην περίπτωση του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ ο νόμος σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να καθορίζει δρομολόγια στο εσωτερικό της ρυθμιζόμενης ζώνης προβλέπει ότι στην Αθήνα είναι ο ΟΑΣΑ, στη Θεσσαλονίκη είναι ο ΟΑΣΘ και λοιπά. 

Είναι γεγονός ότι στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, αλλά αυτό το έχει αναφέρει ο Υπουργός σε προηγούμενες δηλώσεις του και γίνεται μια δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε μία κατάσταση στην οποία μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του ΚΤΕΛ Αττικής είναι αστική μεταφορά, με την έννοια μιας ευρύτερης μητροπολιτικής ζώνης και παρατηρούνται φαινόμενα αλληλοεπικάλυψης γραμμών του ΚΤΕΛ Αττικής με γραμμές της παλιάς ΕΘΕΛ και λοιπά. 

Κάνουμε μια σκέψη αυτή την εποχή και εξελίσσεται μια μελέτη όπως είχε αναγγείλει ο Υπουργός σε προηγούμενες συνεντεύξεις του πρότασης της αναδιάρθρωσης του συνολικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής. 

Για παράδειγμα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν γραμμές όπου από τη Ραφήνα έρχονται στο Πεδίο του Άρεως, λέμε τώρα είναι μια σκέψη. Παράλληλα, θα πρέπει να ορισθεί μία εσωτερική περιφέρεια στην Αττική, εντός της οποίας δρουν οι εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ. 

Τα δύο αυτά συστήματα, δηλαδή το εξωτερικό και το εσωτερικό, πρέπει να συνδυαστούν. 
Αλλά όπως γνωρίζετε ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει ότι οι περιπτώσεις των μεγαλουπόλεων και των πρωτευουσών ρυθμίζονται λίγο κατ΄ εξαίρεση κι είναι προφανές ότι το ΚΤΕΛ Αττικής είναι βασικός παράγοντας της μετακίνησης στην ευρύτερη ζώνη της Αττικής, αλλά αυτό δεν αφορά αυτό το νομοσχέδιο, υπάρχει μια άλλη δουλειά που αν θυμάστε ο Υπουργός είχε πει ότι θα είμαστε έτοιμοι γύρω στον Ιούνιο-Ιούλιο να μιλήσουμε για κάποιους βασικούς άξονες αναδιάρθρωσης του συγκοινωνιακού έργου στην Αττική.
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver