Αρχαιολογικοί θησαυροί στο φως από τις εργασίες για το μετρό

Αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Αιγάλεω.
Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο Φρέαρ εξαερισμού Προφήτης Δανιήλ ήρθαν στο φως κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή της επέκτασης του Μετρό προς το Αιγάλεω.
Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν:
Αρχαία Ιερά Οδός – Σταθμός Αιγάλεω.
Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που πλαισιώνεται από αναλημματικούς της τοίχους καθώς και από παρόδιο νεκροταφείο.
Την αρχαιότερη γέφυρα της Ελλάδος – Σταθμός Ελαιώνας.
Ευρήματα στο σταθμό μετρό του Ελαιώνα.
Πρόκειται για 3 βάθρα θεμελίωσης γέφυρας του Κηφισού ποταμού.
Αρχαία Ιερά Οδός - Φρέαρ Προφήτη Δανιήλ.
Ευρήματα στο σταθμό μετρό του Ελαιώνα.
Πρόκειται για τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, το οποίο χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερο-ρωμαϊκά έτη.
Τους τρεις προαναφερόμενους αρχαιολογικούς θησαυρούς ανέδειξε η Αττικό Μετρό Α.Ε., ενώ σήμερα οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραδόθηκαν στο κοινό της πόλης.
Εποικοδομητική συνεργασία
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (Κ), o Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος (Δ) και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστος Τσίτουρας (Α) παρευρίσκονται στα σημερινά αποκαλυπτήρια των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό μετρό του Αιγάλεω.
Αμέσως μετά την μικρή τελετή παράδοσης, ο Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος, δήλωσε ότι «για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Αττικό Μετρό Α.Ε. και Υπουργείου Πολιτισμού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο άριστη ισορροπία μεταξύ των έργων κατασκευής και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χάρις σε αυτή τη συνεργασία, οι πολίτες απολαμβάνουν σήμερα το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα στην κατασκευή του Μετρό αλλά και στην ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών».
Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές
Για την παραπάνω εξέλιξη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό Α.Ε. κ. Χρήστος Τσίτουρας, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Στη σκιά της Ακρόπολης και σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας (Ομόνοια), Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την ιστορία της αρχαίας πόλης μέσω της ανάδειξης των ευρημάτων που ήρθαν στο φως χάρις στην κατασκευή του Μετρό. Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου καθώς και στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χαρίζοντας έτσι μια μοναδικότητα στα Μετρό της Ελλάδος έναντι των άλλων Μετρό της Ευρώπης».
Η Αθήνα απόκτησε μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους
Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με το έργο του Μετρό, η Αρχαιολογική Υπηρεσία απέκτησε μια τεράστια εμπειρία, ενώ η αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα ενισχύθηκε με μια ακόμη “σχολή”, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή ενός τεχνικού έργου σε μια πόλη ζωντανή και πυκνοκατοικημένη, όπως η ελληνική πρωτεύουσα, με την διαχρονική της ιστορία και τον μνημειακό της πλούτο να καλύπτει την μακρά ιστορική διάρκεια, συνδυάστηκε όχι μόνον με την αρχαιολογική έρευνα και την συνεπαγόμενη αυξημένη γνώση, αλλά κυρίως με την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος. Η Αθήνα απόκτησε μέσα στην καρδιά της μια σειρά από μικρούς αρχαιολογικούς χώρους, εκεί που η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε κατάλοιπα ικανά να αναδειχθούν, να καταστούν επισκέψιμα και να εμπλουτίσουν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, ενώ οι σταθμοί του Μετρό εμπλουτίστηκαν με μικρές, αλλά υψηλής αισθητικής εκθέσεις. Τρεις τέτοιους αρχαιολογικούς χώρους στις θέσεις των σταθμών Ελαιώνας, Αιγάλεω και στο φρέαρ Προφήτης Δανιήλ, και μία έκθεση, στον σταθμό του Αιγάλεω, αποδίδουν σήμερα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης η Αττικό Μετρό και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ.»
 http://www.naftemporiki.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver