Μια πόλη χωρίς εισιτήρια!



 

Ταλίν 

Από την Πρωτοχρονιά του 2013 όλα τα μέσα μεταφοράς για τους κατοίκους της εσθονικής πρωτεύουσας είναι δωρεάν

Φανταστείτε να μπείτε σε λεωφορείο, Μετρό, τρένο ή τραμ αύριο το πρωί χωρίς να πληρώσετε και χωρίς να ανησυχείτε ότι ο ελεγκτής θα σας ζητήσει το εισιτήριο. 
Φανταστείτε ότι θα μπορούσατε να ταξιδεύετε κάθε μέρα χωρίς ποτέ να πληρώσετε το παραμικρό. Από τη νέα χρονιά, δηλαδή εδώ και λίγες ημέρες, αυτό ακριβώς μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι του Ταλίν, της πρωτεύουσας της Εσθονίας. Ολες οι μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι δωρεάν! 
Από την Πρωτοχρονιά το Ταλίν έγινε η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο που προσφέρει εντελώς δωρεάν στους κατοίκους της τη χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς. Οι μόνοι που θα πρέπει να πληρώνουν για να χρησιμοποιούν τις τέσσερις γραμμές του τραμ, τις οκτώ γραμμές για τα τρόλεϊ και τις δεκάδες γραμμές λεωφορείων θα είναι οι επισκέπτες της πόλης - 1,60 ευρώ για ημερήσιο πάσο. 
Η τολμηρή κίνηση του Ταλίν των 420.000 κατοίκων αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το εάν οι δωρεάν δημόσιες μεταφορές είναι εφικτό μέτρο και σε άλλες πόλεις. Οι αντίπαλοι του προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή ο δήμαρχος του Ταλίν, ο Εντγκαρ Σαβισάαρ, υποστηρίζουν ότι είναι μια λαϊκιστική κίνηση παρόμοια με εκείνη που έκανε ο Κεν Λίβινγκστον το 1981, όταν μείωσε τις τιμές των μέσων μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο κατά 1/3. Ο εκπρόσωπος του δημάρχου του Ταλίν, ο Τάαβι Πουκ, διαφωνεί ριζικά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δωρεάν δημόσιες μεταφορές είναι το μέλλον», λέει. Και τονίζει ότι το 75% όσων πήραν μέρος σε σχετικό δημοψήφισμα απάντησαν «ναι». Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, υπάρχουν βέβαια και τα περιβαλλοντικά, καθώς το νέο μέτρο θα ωθήσει πολλούς κατοίκους να αφήσουν τα αυτοκίνητα στο σπίτι και να χρησιμοποιούν πλέον τα δωρεάν μέσα μεταφοράς. Το Ταλίν ελπίζει ότι θα τα καταφέρει. «Γνωρίζουμε ότι πολλές πόλεις μάς παρακολουθούν και ελπίζουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή της εξάπλωσης της ιδέας των δωρεάν μεταφορών στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Πουκ. 
Ο δήμαρχος Σαβισάαρ υποστηρίζει ότι έχει στόχο να μετατρέψει το Ταλίν στην πιο «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης και λέει στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» ότι οι δωρεάν μεταφορές θα βολέψουν πολύ τους πολίτες. Προβλέπει μάλιστα ότι θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 15% ο αριθμός εκείνων που χρησιμοποιούν λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ. Οι γειτονικές Λιθουανία και Λετονία παρακολουθούν το πείραμα με μεγάλο ενδιαφέρον· οι Αρχές των πρωτευουσών τους Βίλνιους και Ρίγα εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ταλίν. Ακόμη και το πλούσιο Ελσίνκι, στην άλλη πλευρά της Βαλτικής, έχει δείξει ενδιαφέρον. 
Οι δωρεάν δημόσιες μετακινήσεις δεν είναι και τόσο σπάνιες, όπως ίσως νομίζουμε. Η φλαμανδική πόλη Χάσελτ διαθέτει εντελώς δωρεάν σύστημα δημόσιων μεταφορών, όπως και κάποιες περιοχές στη Γαλλία, το Σατορό κοντά στην Ορλεάνη και το προάστιο Κολομιέρ της Τουλούζης, που κατήργησαν τα εισιτήρια το 1971. Στην Ομπάν στις στάσεις των λεωφορείων βλέπει κανείς το σύνθημα της δημοτικής Αρχής που προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις: Ελευθερία, ισότητα, δωρεάν. Αυτός είναι και ο τίτλος του προγράμματος που έφτιαξαν ο φιλόσοφος Ζαν-Λουί Σαγό-Ντιβορό και η φεμινίστρια δήμαρχος της πόλης Μαγαλί Τζιοβανανζελί.
Ακόμη και στις πολύ λιγότερο σοσιαλιστικές ΗΠΑ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ελεύθερων μετακινήσεων. Το Τσάπελ Χιλ, στη Βόρεια Καρολίνα, προσφέρει 31 δωρεάν δρομολόγια λεωφορείων ενώ στο Βέρο Μπιτς στη Φλόριδα όλοι μετακινούνται δωρεάν. Στη Σουηδία της προσπάθειας για να καταργηθούν οι πληρωμές στη μετακίνηση ηγείται η ακτιβιστική ομάδα Πλάνκα, τα μέλη της οποίας έχουν ένα κοινό ταμείο ώστε να πληρώνεται το πρόστιμο που λαμβάνει όποιος εξ αυτών συλλαμβάνεται σε δημόσιο μέσο μεταφοράς χωρίς εισιτήριο. Τα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι οι μεταφορές, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, θα πρέπει να είναι δωρεάν. 
Το Μπρίστολ θα εγκαινιάσει μία δωρεάν γραμμή λεωφορείου τον επόμενο μήνα ενώ το Μάντσεστερ έχει ήδη μία διαδρομή στο κέντρο του για την οποία οι επιβάτες δεν πληρώνουν.

 http://www.tanea.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver