Κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ!
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ
-ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟ 2006 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Οι πολιτικές κωλοτούμπες του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται κατά το δοκούν και σύμφωνα με τα όσα κάθε φορά «επιτάσσει» η αντίληψη περί «των καλών και συμφερόντων».
Στο δίλλημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα η απάντηση είναι σαφής και ξεκάθαρη από πλευράς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης: Βαρβαρότητα.
Κι εξηγούμαστε:
Το 2006, 12 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, Υπουργοί (ανάμεσά τους και ο κ. Ρέππας), ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ακόμα και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής (Τ. Αντωνίου, Ευάγγ. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Ι. Μαγκριώτης, Θ. Πάγκαλος, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Παπουτσής, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Ρέππας, Κ. Ρόβλιας, Π. Χριστοφιλοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοϊδης) κατέθεταν Πρόταση Νόμου για την «Τροποποίηση του Ν.Δ. 17/1974- Κατάργηση δυνατότητας πολιτικής επιστράτευσης λόγω απεργίας».
Στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου αναφέρεται ρητά ότι σκοπός της είναι «η κατάργηση της δυνατότητας «πολιτικής επιστράτευσης» εργαζομένων που απεργούν όχι γιατί συντρέχουν οι αυστηρά προσδιορισμένοι από το Σύνταγμα* λόγοι επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, αλλά απλώς και μόνο για να αντιμετωπιστεί μια απεργιακή κινητοποίηση[…] Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θωρακίζεται το δικαίωμα στην απεργία […]»
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις διατάξεις της τότε Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική κινητοποίηση, γενική ή μερική, μπορεί να κηρυχθεί στις περιπτώσεις πολέμου, γενικής ή μερικής επιστράτευσης, για την αντιμετώπιση αναγκών άμυνας, έκτακτων ή επειγουσών αναγκών από θεομηνία, για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Όταν το ΠΑΣΟΚ συναισθανόταν ακόμα τι σημαίνει συνέπεια λόγων και έργων
Το Φεβρουάριο του 2007, όταν η ΝΔ, ως κυβέρνηση, έφερνε στο νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, εμβόλιμη, την τροπολογία για την «αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης», -κοινώς τις ρυθμίσεις για την επίταξη υπηρεσιών, κινητών και ακίνητων πραγμάτων-, το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόταν για τις διατάξεις της τροπολογίας κάνοντας λόγο για αντισυνταγματική, κατασταλτικού χαρακτήρα ρύθμιση και εν τέλει καταψήφισε τη σχετική διάταξη. Μια στάση σε πλήρη αρμονία με τις μέχρι τότε διακηρύξεις της.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την τοποθέτησή του τότε στη συζήτηση επί των τροπολογιών, επικαλούμενος ακριβώς την Πρόταση Νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ένα χρόνο πριν (2006), υπογράμμιζε ότι «η απεργιακή κινητοποίηση από μόνη της δεν συνιστά λόγω επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης , πολιτικής κινητοποίησης και άρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιστράτευση, παρά μόνο εάν συντρέχουν οι αυστηρά οριοθετημένες προϋποθέσεις του άρθρου 22, παράγραφος 4.»
Επιπλέον, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, άρα πλέον αρμόδιος, επεσήμαινε ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία «αλλοιώνονται οι συνταγματικές έννοιες εκ του πλαγίου και παρεισάγεται η έννοια της δημόσιας τάξης, ως λόγου που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιστράτευση, κάτι το οποίο είναι κατάφορα αντισυνταγματικό».
Ο Εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, τότε, κ. Γ. Παπαγεωργίου, Βουλευτής Ευβοίας σημείωνε ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία δεν λύνει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται με την επιστράτευση, δεν ορίζει – και εκεί είναι η βασική μας, αν θέλετε η μία από τις βασικές μας διαφωνίες- ότι δεν μπορεί η επιστράτευση να χρησιμοποιείται σαν μέσο καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων και δεν προβλέπεται πόση διάρκεια θα έχει αυτό το μέτρο. Κατά τη γνώμη μας, αλλοιώνονται τα κριτήρια που θέτει το άρθρο 22 του Συντάγματος, στην παράγραφο 4.
Κάνει εκτενή αναφορά στον όρο δημόσια τάξη για το οποίο ασφαλώς, ενώ συνδέεται με ζητήματα ατομικών ελευθεριών, θεωρούμε ότι πολύ περισσότερο άπτεται, ενδεχομένως, πρωτοβουλιών καταστολής και με αυτή την έννοια, είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε και αυτή την τροπολογία».
Εν έτει 2010 το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ομνύει πλέον στο μνημόνιο-Υπερσύνταγμα παραβιάζοντας το ελληνικό
Τη διάταξη λοιπόν αυτή (άρθρο 41 του Ν. 3536/2007), την οποία, με επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας και ενάντια στον κατασταλτικό της χαρακτήρα, είχε καταψηφίσει τότε το ΠΑΣΟΚ, έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να καταστείλει τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων!
Ο υπογράφων μάλιστα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 41 του Ν.3536/2007, νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μας λέει, σήμερα, για την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να επιτάξει τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης: «Θα ήθελα να μη φτάσουμε στην ανάγκη εφαρμογής της επιστράτευσης, γιατί πρέπει οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, όλοι να δείχνουν ότι έχουν αίσθηση εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, αλλά η απόφαση καλώς ελήφθη! »
Τα σχόλια δικά σας
* το Σύνταγμα, στο άρθρο 22, παράγραφος 4, προβλέπει ότι: «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών»
Επιπλέον, παραθέτουμε:
- Τα πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλειας της Βουλής (08/02/2007) της εν λόγω τροπολογίας με τις τοποθετήσεις των κ.κ .Βενιζέλου, Παπαγεωργίου και Κοσμίδη, εδώ σ.σ. 4367 μέχρι τέλους.
- Η πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση της δυνατότητας πολιτικής επιστράτευσης λόγω απεργίας, εδώ
- Το άρθρο 41, του νόμου 3536/2007 βάσει του οποίου γίνεται η επίταξη, εδώ:
Ν 3536/2007: Μεταναστευτική πολιτική-ΟΤΑ-Πολιτική προστασία, Μερική απασχόληση, Μουφτείες κλπ
Αρθρο 41: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης»
1. Επίταξη προσωπικών υπηρεσιών και επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, ως μέτρα πολιτικής κινητοποίησης για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε περίοδο ειρήνης επιτρέπονται κατά τους όρους και προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου αυτού.
2. Έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων και κινητών πραγμάτων, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.
3. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αντιμετώπιση της αιτίας που προκάλεσε την έκτακτη ανάγκη, κηρύσσεται γενική ή μερική πολιτική κινητοποίηση, κατά την έννοια των αντίστοιχων διατάξεων του ν.δ. 17/1974 (ΦΕΚ 236 Α), για την αντιμετώπιση της.
4. Με την ίδια επίσης απόφαση του Πρωθυπουργού, εφόσον συντρέχουν οι
προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2, μπορεί να εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί ή οι γενικοί γραμματείς περιφερειών ή οι νομάρχες να προβαίνουν, με απόφαση τους, σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών πραγματοποιείται με "Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών" που εκδίδονται από τις οικείες αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές και επιδίδονται από όργανα τους και όργανα της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Από την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών απαλλάσσονται πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον αυτοί πιστοποιούνται με σχετική γνωμάτευση κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.
5. Με την ίδια απόφαση του Πρωθυπουργού, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2, μπορεί να εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός να προβαίνουν, με κοινή απόφαση τους, σε επίταξη ακινήτων, μη αναλώσιμων κινητών, καθώς και βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων μαζί με τις εγκαταστάσεις τους. Η επίταξη αναλώσιμων κινητών επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ειδικά. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, για την έκδοση της απόφασης επίταξης ακινήτων και κινητών πραγμάτων μπορεί να εξουσιοδοτείται ο οικείος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ή ο οικείος Νομάρχης. Η επίταξη ακινήτων και κινητών πραγματοποιείται με "Φύλλα Επίταξης" κατ' ανάλογη εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.
6. Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
7. Οι διατάξεις ιδίως των άρθρων 2 παρ. 5, 18, 19, 22 και 23 του ν.δ. 17/1974 δεν εφαρμόζονται εφεξής για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης, εφόσον έρχονται σε αντίθεση προς τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Επίσης δεν εφαρμόζεται και κάθε άλλη διάταξη που είναι αντίθετη προς τις διατάξεις αυτού του άρθρου.
http://www.iskra.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.