Ειδικότερα, εντός δύο εβδομάδων, εφόσον δεν υποβληθούν ενστάσεις, αναμένεται η ανακήρυξη του αναδόχου στο έργο της τηλεματικής, ενώ εντός Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, με το οποίο θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, μπάρες στο μετρό για την καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, «δυο πολύ σημαντικά έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Αττικής και της βελτίωσης του συγκοινωνιακού έργου των αστικών συγκοινωνιών, μπαίνουν στην τελική τους φάση» σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες προχωρούν βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ανακοινωθεί.
«Στα έργα αυτά θα έχουμε παράλληλη αξιοποίηση ιδιωτικών και κοινοτικών πόρων ως έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ένα μοντέλο το οποίο πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει ποιοτικά και σε βάθος χρόνου λειτουργικά έργα και θα ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα προς όφελος του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος» επεσήμανε ο υπουργός.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο της τηλεματικής στις «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ», εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του ΟΑΣΑ οι τεχνικές προσφορές και των δύο υποψηφίων (Τέρνα Ενεργειακή – Unisystems και Intrasoft International - Intrakat), οι οποίοι στις 29 Μαρτίου 2013 είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.
Το έργο αυτό αφορά στην εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, οι οποίες και θα συνδέονται με 2.500 λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων, τόσο από οθόνες που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις όσο και από το κινητό τηλέφωνο και τον υπολογιστή τους.
Επίσης, θα δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση του συγκοινωνιακού έργου. Για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι υποψήφιοι, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για τους: Intracom IT Services - Intrasoft International - Intracom Telecom – Intrakat, Indra Sistemas, Τέρνα Ενεργειακή - LG - CNS CO, ΑΤΕΣΕ, Άκτωρ Παραχωρήσεις – Unisystems και Ericsson Hellas.
Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, η χρηματοδότηση, η εγκατάσταση, η υποστήριξη λειτουργίας, η συντήρηση και η τεχνική διαχείριση ενός ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρείες του ομίλου ΟΑΣΑ για 12 έτη, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το έργο θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, δηλαδή τόσο των σταθερών συγκοινωνιών (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ) όσο και των οδικών (λεωφορεία και τρόλεϊ).
Το σύστημα θα αποτελείται από αυτόματες πύλες εισόδου-εξόδου, με στόχο τη μετατροπή του σε κλειστό, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρεπιβίβασης. Σταδιακά, το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν από «ηλεκτρονικές» κάρτες, που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μεταφοράς και θα επιτρέψουν την εφαρμογή χρεώσεων στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους.
Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.