Αστικές Συγκοινωνίες Βιέννης



"Το καλύτερο είναι εχθρός του καλού" λέει μια παροιμία. Μέχρι πριν λίγες μέρες έγραφα ότι οι αστικές συγκοινωνίες στη Γερμανία είναι πολύ καλές (καλύτερες απ' την Ελλάδα). Όταν βρέθηκα πριν στο Άμστερνταμ και στις Βρυξέλλες παρόμοια πράγματα είδα, έχω στο νου μου να γράψω και γι' αυτά αλλά όλο κάτι γίνεται και δεν παίρνουν σειρά. Που θα πάει, θα γίνει κι αυτό. Όμως, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκα στη Βιέννη. Κι εκεί κυκλοφόρησα με τα μέσα (τώρα που το έχω συνηθίσει πού να τ' αλλάξω) αλλά μου φάνηκε τόσο μεγάλη η διαφορά απ' τα εδώ που είπα να γράψω άμεσα.
Το καινούριο, με τα πολλά χρώματα, η κόρη μου είπε ότι της θύμιζε Μακ Ντόναλντς. Και κάθε φορά που μπαίναμε μου παράγγελνε: "Χάμπουργκερ - πατάτες - αναψυκτικό". Ενώ το παλιό, έχει άλλη χάρη. Χώρια που δεν χρειάζεται να ξεκουμπωθείς αφού η θέρμανση δεν δουλεύει πάντα! Να σημειώσω εδώ ότι δίπλα σε όλες τις θέσεις υπάρχουν ειδικά σήματα που θυμίζουν ότι τα καθίσματα είναι κατά προτεραιότητα για παιδιά, εγκύους, με αναπηρία ή γέρους (φαίνεται πίσω απ' την κίτρινη σωλήνα).
Η Βιέννη εξυπηρετείται κι αυτή όπως και οι άλλες πόλεις με προαστιακό, μετρό, τραμ και κάποια λεωφορεία. Μέχρις εδώ θα πείτε τι το παράξενο. Λεωφορείο δεν χρησιμοποίησα, για να πω την αλήθεια. Αλλά το μετρό πολύ και με εντυπωσίασε. Το τραμ τους το ίδιο.
Τραμ παλιά (πολλά), και τραμ καινούρια (λίγα)
Το μετρό στο Μόναχο το πρωί που ξεκινάω (δηλ. στις 6) είναι συνεπές και στην ώρα του. Τη φετινή χρονιά ας πούμε, που κάθε μέρα φεύγω την ίδια ώρα, μόνο μια φορά είχα πρόβλημα με καθυστέρηση. Όμως όσο περνάνε οι ώρες, τις καθημερινές, η ασυνέπεια στο ωράριο γίνεται κανόνας. Πας στο σταθμό και περιμένεις και θα περάσει. Αν θα έχει 2, 3 ή 5 και περισσότερα λεπτά καθυστέρηση αυτό είναι άλλο θέμα. Εξάλλου, αφού είναι κάθε 10 ή κάθε 5 λεπτά μπορεί να προλάβεις το προηγούμενο που με την καθυστέρηση πέρασε τώρα κι άντε να βρεις τι γίνεται. Αυτό που σου δίνει ιδέα ότι κάτι δεν πάει φυσιολογικά είναι απ' τον πίνακα ανακοινώσεων που γράφει πότε θα έρθουν τα επόμενα και βλέπεις εκεί ότι δεν υπάρχει συνέπεια σε χρόνους. Γιατί το 3 7 10 π.χ. δεν παραπέμπει σε 5λεπτο (και δεν υπάρχουν πιο πυκνά, απλά τα άλλα είναι καθυστερημένα).
Και λεωφορεία σε διάφορα μεγέθη
Στη Βιέννη το μετρό είναι κάθε 3 - 5 λεπτά τη μέρα και κάθε 10 - 15 το βράδυ (μέχρι τις 12:30 περίπου, εδώ χάνει). Αλλά δεν έτυχε να δω κάποια στιγμή που αυτοί οι χρόνοι να μην ισχύουν. Σε πληθυσμό είναι περίπου ίδια με το Μόναχο και μάλλον λίγο μεγαλύτερη. Έχει 5 γραμμές μετρό, που όλες είναι διαφορετικές σε αντίθεση με εδώ που είναι μεν 6 αλλά στην πραγματικότητα είναι 3 ζευγάρια (που στο κέντρο πετυχαίνουν χρόνους 3 - 5 λεπτά) και όσο προχωράνε προς τις άκρες διακλαδίζονται και οι χρόνοι αραιώνουν.
Εσωτερικό σταθμών, απ' τους καινούριους...
Κι απ' τους παλιούς (σε στυλ Μοναστηράκι πριν την "ανακαίνιση")
Τα τραμ είναι κάθε 10 λεπτά, συνεπέστατα παρά το γεγονός ότι (όπως στην Πράγα έτσι κι εδώ) κυκλοφορούν κάποια θεοπαμπάλαια. Το πόσες γραμμές τραμ υπάρχουν, δύσκολα να υπολογίσω, κάθε λίγο ανακάλυπτα και καινούριες. Και νούμερα διάφορα, άντε να βγάλεις άκρη, Μόνο τα λεωφορεία έχουν μια συνέπεια στους αριθμούς τους: συνήθως έχουν τον αριθμό γραμμής του τραμ με το οποίο συνδέονται και ένα γράμμα!
Και δυο σταθμοί πάνω απ' τον Δούναβη. Τον καινούριο και τον παλιό, τον παγωμένο.
Α! Έγραφα ότι οι αλλαγές στα δρομολόγια, στη Γερμανία, γίνονται κάθε αρχές Δεκέμβρη. Κι ότι το 2009 δόθηκε η γραμμή τραμ 23, το 2010 η επέκταση του μετρό 3. Ε, χθες διάβασα ότι για φέτος, για το 2011, προγραμματίζεται η γραμμή τραμ 22!
Αυτό είναι από εσωτερικό τραμ στο Σάλτσμπουργκ, αλλά παρόμοια είναι και στη Βιέννη. Τα σκυλιά εδώ έχουν το δικό τους χώρο (δίπλα σε καρότσια αναπήρων και παιδιών) αλλά πρέπει να είναι δεμένα.
 http://gmallos.blogspot.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver