Τα μυστικά του point system της τροχαίας. Το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς των Οδηγών, ευρύτερα γνωστό και ως πόιντ σύστεμ, είναι (ή, έστω, θα έπρεπε να είναι) το ευαγγέλιο των οδηγών. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζει καθένας από εμάς τις απλές αλλά και πιο σύνθετες «εντολές» του; Πότε κινδυνεύει κανείς με αφαίρεση του διπλώματος; Ποιες είναι οι παραβάσεις που δεν πρέπει να επαναλάβει κανείς σε διάστημα ενός έτους και ποιες αυτές που φέρουν τους περισσότερους βαθμούς ποινής;

Tι είναι και πώς λειτουργεί το πόιντ σύστεμ;
Πόιντ σύστεμ είναι το περίφημο σύστημα καταμέτρησης βαθμών ποινής για τις παραβάσεις που σημειώνονται στους οδηγούς αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, αγροτικών μηχανημάτων και των μηχανημάτων έργων.
Κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχει συγκεκριμένους βαθμούς ποινής οι οποίοι συμπληρώνονται στο μητρώο του οδηγού- παραβάτη. Από το μητρώο διαγράφονται οι βαθμοί ποινής για παραβάσεις που σημειώθηκαν προ τριετίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάθε χρονική στιγμή πρέπει να έχει λιγότερους από 25 βαθμούς ποινής για τα τελευταία τρία χρόνια. Ειδικά για τους οδηγούς οχημάτων δημοσίας χρήσης οι ποινές διαγράφονται με την πάροδο δύο χρόνων.
 
Σε ποιες περιπτώσεις μου παίρνουν το δίπλωμα;
Σε περίπτωση που κάποιος οδηγός συμπληρώσει 25 βαθμούς ποινής τότε του αφαιρείται η άδεια οδήγησης. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί και πριν συμπληρώσει τους 25 βαθμούς ποινής, σε περίπτωση που υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα μέσα σε ένα χρόνο για τις έξι παρακάτω κατηγορίες παραβάσεων:

  • 1)Παράβαση ΣΤΟΠ η πινακίδας παραχώρησης προτεραιότητας
  • 2)Παραβίαση κόκκινου φαναριού
  • 3)Οδήγηση για εντυπωσιασμό / αυτοσχέδιοι αγώνες
  • 4)Παραβίαση κανόνων για τις διαβάσεις τρένων (μείωση ταχύτητας, στάση)
  • 5)Αναστροφή, οπισθοπορεία και οδήγηση στη κεντρική διαχωριστική λωρίδα σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας
  • 6)Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών
Ποια είναι η διαδικασία παρακράτησης του διπλώματος; Η διαδικασία προβλέπει ότι αποστέλλεται στον οδηγό επιστολή με την οποία τού ζητείται να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησης στο αστυνομικό τμήμα εντός πέντε ημερών. Εάν δεν το κάνει, το δίπλωμα σταματάει να ισχύει σε πέντε μέρες.
Σε κάθε περίπτωση δε γίνεται πρακτικά να έρθει κάποιο πρωινό εντολή να σας πάρουν το δίπλωμα χωρίς να το γνωρίζετε. Αυτό γιατί με την συμπλήρωση 15 βαθμών ποινής στο μητρώο του κάθε οδηγού, αποστέλλεται προειδοποιητικό γράμμα με τις παραβάσεις που έκανε και τις συνέπειες που θα έχει αν συμπληρώσει 25 βαθμούς ποινής.
 
Για πόσους βαθμούς ποινής μετράει κάθε παράβαση;
Ο αριθμός των βαθμών ποινής με τον οποίον θα επιβαρυνθεί ο οδηγός που θα υποπέσει σε κάθε παράβαση εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι. Αυτοί διαφέρουν από εννέα για τις σημαντικές παραβάσεις έως τρεις για τις πιο απλές. Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες από αυτές, το σύνολο των οποίων μπορείτε να δείτε στον ΚΟΚ.
⇒9 βαθμοί ποινής
►Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
►παραβίαση σήματος παραχώρησης προτεραιότητας
►οδήγηση για εντυπωσιασμό – αυτοσχέδιοι αγώνες
►συνεχείς ελιγμοί
►παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων
►οδήγηση χωρίς φώτα σε σήραγγες
►κίνηση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης στον αυτοκινητόδρομο -κίνηση με την όπισθεν
►οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με μέτρηση 0,6 χιλιοστά του γραμμαρίου και άνω στο αλκοτέστ
⇒7 βαθμοί ποινής
►Παραβίαση προτεραιότητας
►Αντικανονική μεταφορά επιβατών και παιδιών με μοτοσυκλέτες
►Αντικανονική συμπεριφορά προς πεζούς
►οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με μέτρηση 0,4 έως 0,6 χιλιοστά του γραμμαρίου στο αλκοτέστ
⇒5 βαθμοί ποινής
►Μη χρησιμοποίηση ζώνης ή κράνους σε μηχανάκια
►κίνηση σε μονόδρομο, σε πεζοδρόμια
►οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με μέτρηση 0,25 έως 0,4 χιλιοστά του γραμμαρίου στο αλκοτέστ
►κίνηση σε λωρίδες για αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς
⇒3 βαθμοί ποινής
►οδήγηση με χρήση κινητού
►παραβίαση των σημάτων των τροχονόμων
►ακατάλληλη φόρτωση φορτίου
Τι συμβαίνει εάν μέχρι να μου αφαιρεθεί η άδεια πάρω και άλλους βαθμούς ποινής;
Σε περίπτωση που από τη χρονική στιγμή που κάποιος συμπληρώσει 25 βαθμούς ποινής, έως να του αφαιρεθεί πρακτικά η άδεια (καθώς δεν γίνεται αυτόματα) ο οδηγός υποπέσει σε άλλες παραβάσεις αυτές καταγράφονται και βαρύνουν το μητρώο του εάν και όταν του χορηγηθεί πίσω η άδεια.
 
Τι συμβαίνει όταν η κλήση βεβαιώνεται στο Ι.Χ.;
Εάν η παράβαση βεβαιωθεί με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τότε οι βαθμοί ποινής βαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας 50% βαρύνουν τον οδηγό του οποίου το όνομα γράφεται πρώτο στην άδεια, εκτός και αν ο δεύτερος παραδεχτεί την παράβαση.
 
Πώς μπορώ να πάρω πίσω την άδεια οδήγησης;
Βασική προϋπόθεση για την επανάκτηση του διπλώματος, είναι ο παραβάτης να παρακολουθήσει τουλάχιστον το 50% του ελάχιστου αριθμού των υποχρεωτικών μαθημάτων της θεωρητικής εκπαίδευσης. Η ύλη περιλαμβάνει το εγχειρίδιο του υπουργείου “Θεωρητική εκπαίδευση υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων” το οποίο χρησιμοποιούν όσοι δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να επανεξεταστεί θεωρητικά αλλά και πρακτικά και αφού περάσει τις εξετάσεις θα πάρει πίσω το δίπλωμα του. Σημειώνεται ότι η πρακτική εξέταση γίνεται από ειδική επιτροπή η οποία αποτελείται αποκλειστικά από μέλη δευτεροβάθμιων επιτροπών. Οι εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει να περάσει για να πάρει το δίπλωμα, ανάλογα με την κατηγορία διπλώματος που κατέχει είναι οι εξής:

Δίπλωμα που έχει ο οδηγός
Εξέταση που πρέπει να συμμετέχει
Α A
Β B
Α & Β B
Α& Β &Γ Γ
Β& Γ Γ
Α & Β & Δ Δ
Β & Δ Δ
Α,Β,Γ& Δ Δ
Β,Γ & Δ Δ
Α,Β,Β+Ε&Γ+Ε Γ+Ε
Β&Γ+Ε Γ+Ε
Α,Β,Γ+Ε&Δ+Ε Γ+Ε
Β,Γ+Ε&Δ+Ε Γ+Ε
 
Πότε μπορώ να πάρω πίσω την άδεια οδήγησης;
Όπως σημειώνεται στον ΚΟΚ, δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση που αναφέρθηκε πριν, έχει ο οδηγός έξι μήνες και μια ημέρα αφού του κατασχέθηκε το δίπλωμα.
 
Τι γίνεται σε περίπτωση που κατασχεθεί ξανά το δίπλωμα εντός πενταετίας;
Σε αυτήν την περίπτωση ο οδηγός μπορεί να συμμετέχει σε εξετάσεις για πάρει πίσω το δίπλωμα, με την πάροδο ενός έτους. Ο χρόνος που πρέπει να περάσει για να μπορεί να συμμετάσχει σε εξετάσεις διπλασιάζεται κάθε φορά που του παίρνουν το δίπλωμα.
http://mpalakia.blogspot.gr/
enet.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver