Τα Εξυπνα Συστήματα Μεταφορών υπόσχονται βιώσιμες πόλεις



Την ανάπτυξή τους αναλαμβάνει ομάδα του υπουργείου Υποδομών  Τα Εξυπνα Συστήματα Μεταφορών υπόσχονται βιώσιμες πόλεις
Στην συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν την στρατηγική και την αρχιτεκτονική για την ανάπτυξη των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, ή αλλιώς ITS (Intelligent Transport Systems), στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για πολλά υποσχόμενη δέσμη τεχνολογιών, που φιλοδοξεί να συνδέσει διαφορετικά δίκτυα υποδομών (ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες) και να παράσχει εκείνες τις εφαρμογές που θα κάνουν την καθημερινότητα των πόλεων καλύτερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, οι δύο ομάδες, τα μέλη των οποίων προέρχονται από τον χώρο της έρευνας, των πανεπιστημίων, του δημοσίου και της αγοράς, θα αναλάβουν την εκπόνηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Εθνικής Αρχιτεκτονικής, αντίστοιχα, για την ανάπτυξη των ITS.

Το έργο τους θα είναι ο εντοπισμός των αναγκών, η συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών και η σύνταξη των τελικών σχεδίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Οι νέες αυτές τεχνολογίες αποτελούν μέρος της μετάβασης προς τη βιώσιμη κινητικότητα, λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ITS Hellas και Ερευνητής Α' του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), κ. Άγγελος Αμδίτης, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για την εκπόνηση του Σχεδίου Εθνικής Αρχιτεκτονικής ITS.

Όπως συμπληρώνει, τα ITS αποτελούν συνδυασμό τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, που, εάν εφαρμοστεί στον τομέα των μεταφορών, μπορεί να οδηγήσει σε αποδοτικότερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη κυκλοφορία ατόμων, οχημάτων ή εμπορευμάτων. Αυτό το «κράμα» Τηλεματικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, συνεχίζει, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς των μεταφορών.

Όπως αναφέρει, πεδίο δόξης λαμπρόν για τα ITS εντοπίζονται στην Πολυτροπικότητα, την Ηλεκτροκινητικότητα, τα Συνεργατικά συστήματα μεταφορών, τα Αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφορών, την Εφοδιαστική αλυσίδα, την Έξυπνη κινητικότητα και τα Κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, η πολυτροπικότητα στις μετακινήσεις έρχεται μέσα από την χρήση διαφόρων συγκοινωνιακών μέσων, με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των υποδομών, συμβάλλοντας στην επίλυση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και οδηγώντας στην χρήση μέσων φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Επίσης τα ITS είναι καθοριστικά για την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων, όμως οι κύριες προκλήσεις είναι η χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης οχημάτων, η σύνδεσή τους με «έξυπνα» ενεργειακά δίκτυα, η βελτίωση του εύρους διαδρομής με μια φόρτιση, αλλά και τεχνολογίες φόρτισης.

Ακόμη, τα συνεργατικά συστήματα μεταφορών ITS επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων με χρήση ασύρματων τεχνολογιών μεταξύ των οχημάτων και της οδικής υποδομής και στοχεύουν στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, καθώς και στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Βασική προϋπόθεση είναι η ορθή εγκατάσταση του εξοπλισμού σε κύρια σημεία και η ανάπτυξη «ευφυών» κινητών εφαρμογών.

Παράλληλα, η αυτοματοποιημένη οδήγηση στοχεύει στην αύξηση τόσο της οδικής ασφάλειας, όσο και της ροής της κυκλοφορίας μέσα από την χρήση αυτόματων οχημάτων. Απαιτείται όμως το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τροποιήσεις στις μεταφορικές υποδομές, όπως για παράδειγμα η αποκλειστική χρήση λωρίδας για αυτόματα οχήματα.

Καθοριστικό ρόλο για την οικονομία μπορούν να διαδραματίσουν τα ITS στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση της ροής των εμπορευμάτων και κατ επέκτασιν την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την βέλτιστη διανομή, την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ιχνηλασιμότητας, τον ορθότερο χωροταξικό σχεδιασμό για τα κέντρα logistics και την κατάλληλη περιβαλλοντική απόδοση.

Παράλληλα, τα ITS μπορούν να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη, μέσα από «έξυπνες», οικονομικότερες και «πράσινες» μετακινήσεις, μέσα από την χρήση mobile apps.

Ακόμη, υπόσχονται επανάσταση στα κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας των πόλεων, μέσα από τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για την βέλτιστη διαχείριση των συγκοινωνιακών υποδομών και την έγκαιρη αντιμετώπιση ατυχημάτων. Απαιτούνται, όμως, νέες τεχνικές για την πρόβλεψη του κυκλοφοριακού φόρτου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και η εγκατάσταση εξοπλισμού σε κομβικά σημεία.

Σύμφωνα με τον κ. Αμδίτη, ένα πρόβλημα, το οποίο ήδη αντιμετωπίζουν πιο προηγμένες αγορές, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι σταθμοί φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων επηρεάζουν το δίκτυο του ρεύματος, καθώς οι ξαφνικές φορτίσεις προκαλούν ανισορροπία στο δίκτυο. «Η ενοποίηση των δικτύων υποδομών είναι απαραίτητη. Πρέπει τα δίκτυα να επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσα από μία κεντρική πλατφόρμα, που θα επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση τέτοιων προβλημάτων» παρατηρεί.

Είναι ενδεικτικό, συνεχίζει, ότι ακόμη και στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, απαγορεύεται δια νόμου να δημιουργούνται νέες υποδομές που δεν είναι έτοιμες για χρήση ITS. Ο κ. Αμδίτης υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει αυτή την τεχνολογική «επανάσταση» και σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη. 
http://www.tovima.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver