ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ σκόρπιζαν κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ με αντάλλαγμα τη στήριξη στo μνημόνιοΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ δυο κρατικές εταιρίες μονοπώλια στον τομέα τους, που δεν είχαν ιδιαίτερη ανάγκη προβολής και διαφήμισης λόγω της μονοπωλιακής φύσης των δραστηριοτήτων τους, είχαν γίνει το ¨οχημα¨ της προηγούμενης κυβέρησης για τον προσεταιρισμό των ΜΜΕ μέσω της παροχής γενναίων διαφημιστικών κονδυλίων.

Οπως προκύπτει από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου μοίραζε αφειδώς κρατικό χρήμα σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ενημερωτικά sites με αντίκρυσμα την υποστήριξή τους στην κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα τις μνημονιακές επιλογές.


Κοινός παρονομαστής των «ευνοημένων», η φιλική στάση προς τη συγκυβέρνηση και η στοχοπροσήλωσή τους στην υποστήριξη του Μνημονίου και των μνημονιακών μέτρων που προσπαθούσε να επιβάλει η τρόικα και παράλληλο κοινό γνώρισμα ο εντοπισμός τους σε δεύτερες, τρίτες ή και τελευταίες θέσεις της λίστας των Μέσων. Εν πολλοίς ο χαμηλός δείκτης δημοφιλίας τους.

 Η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τέρμα στο αμαρτωλό παρελθόν ετοιμάζοντας τον «ιδανικό μαθηματικό τύπο» για την κατανομή του κρατικού χρήματος βάσει αξιοκρατικών και κυρίως ποιοτικών κριτηρίων. Δημόσιο, οργανισμοί, αποκεντρωμένοι κρατικοί φορείς θα μπούν υπό αυστηρό έλεγχο για το πως και που και σε ποιά μέσα διαθέτουν κρατικό χρήμα για να υπάρξει διαφάνεια και εξυγίανση στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ.

Οι κινήσεις αυτές συνδέονται με την προσπάθεια εξυγίανσης του αμαρτωλού χώρου των καναλαρχών και των ιδιοκτητών συγκροτημάτων τύπου που ξεκίνησε με την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στα τηλεοπτικά κανάλια για τη χρήση των συχνοτήτων που αποτελούν κρατική περιουσία. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο για να μπεί τέρμα στη διαπλοκή και στα φαινόμενα σήψης που έχουν κηλιδώσει την εικόνα και το ρόλο των μέσων ενημέρωσης.

 Αντιμετωπίζοντας πιέσεις και “εκβιασμούς” από τα θιγόμενα συμφέροντα, οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι αναγκασμένοι να ανοίξουν τους φακέλους, να κόψουν τους ομφάλιους λώρους της διαπλοκής και να αναζητήσουν ευθύνες σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο – και εν συνεχεία σε δικαστικό.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν εντρυφήσει στο θέμα, αποκαλύπτουν εξόφθαλμες περιπτώσεις δημόσιων φορέων που δεν είχαν κανένα λόγο να προβληθούν, ή δαπάνησαν σε προγράμματα εξαιρετικά δυσανάλογα κονδύλια σε σχέση με τις δραστηριότητες και τις ουσιώδεις ανάγκες της επικοινωνίας. Στη λίστα που έχει δημοσιοποιηθεί αποκαλύπτεται μια σαφή ανακολουθία μεταξύ των Μέσων «πρώτης γραμμής» και των κονδυλίων που αποσπούσαν από τις ΔΕΚΟ από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2014.

 Για την ιστορία αξίζει να τονίσουμε ότι η ΔΕΗ, στο διάστημα αυτό, διένειμε 4.8 εκατομμύρια ευρώ σε τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα και όχι... μόνο. Η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η διοχέτευση των κονδυλίων στα online Μέσα δεν γινόταν σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της επισκεψιμότητάς τους και τις επίσημες μετρήσεις, αλλά με κριτήρια «πολιτικά» τα οποία είχαν υιοθετήσει οι ημέτεροι της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver