«Μπλόκο» από ΣτΕ στα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΑΣΘ«Χαστούκι» στα σχέδια της κυβέρνησης για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποτελεί απόφαση του ΣτΕ που εξεδόθη την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία ματαιώνεται η διαδικασία εκκαθάρισής του.

 Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ είχαν υποβάλει αίτημα προσωρινής διαταγής για τη διακοπή της διαδικασίας εκκαθάρισης, όπως και για την ακύρωση της τοποθέτησης νέου διοικητικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά, πατέρα του Νίκου Παππά.

Το ΣτΕ απέρριψε μεν το δεύτερο αίτημα., ωστόσο, έκανε δεκτό το πρώτο, όπως ορίζει το άρθρο 25 του σχετικού νόμου για τη διαδικασία και το τίμημα της εξαγοράς.

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω άρθρο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την πρώτη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο αναθέτει με διεθνή διαγωνισμό σε ελεγκτική εταιρεία την αποτίμηση της αξίας της επιχείρησης και τη διενέργεια των πράξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 27. Στην αξία δεν περιλαμβάνεται αυτή που οφείλεται στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της επιχείρησης ούτε η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ», κάτι το οποίο όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει συμβεί.

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο Χρ. Σπίρτζης είχε εξαγγείλει προ διετίας την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης της εταιρείας. Ωστόσο η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το νόμο (Ν. 4482/2017) δεν προσδιορίζει πόσο θα κοστίζει η εξυγίανση του ΟΑΣΘ. Ετσι παραμένει άγνωστο πόσο θα στοιχίσει η εν λόγω επανακρατικοποίηση του συγκοινωνιακού φορέα, που ήταν προγραμματισμένος να τεθεί σε εκκαθάριση μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΟΑΣΘ κ. Χρήστος Στεφανίδης έχει προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση του νόμου ως αντισυνταγματικού. Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι της προηγούμενης διοίκησης εξασφάλισαν μέσω της νομικής οδού (εισαγγελική εντολή) πρόσβαση σε έγγραφα τα οποία θεωρούν «ευαίσθητα» και κινδυνεύουν, όπως υποστήριξαν να παραποιηθούν.

Οσον αφορά στο αίτημα της πρώην διοίκησης του ΟΑΣΘ για ακύρωση της τοποθέτησης νέου διοικητικού συμβουλίου αυτό απορρίφθηκε από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Ετσι το διοικητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον Στέλιο Παππά, παραμένει στη θέση του, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει, προς το παρόν, η διαδικασία εκκαθάρισης.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver