Ερώτηση Μάρκου στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεις στον ΟΑΣΘ
Από τις οργισμένες απαντήσεις της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, ουδόλως προκύπτει ποιο είναι τελικά το ισχύον καθεστώς για τις προμήθειες, αναφέρει η βουλευτής.
Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με απευθείας αναθέσεις συμβάσεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον νέο, κρατικοποιημένο ΟΑΣΘ κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τα δημοσιεύματα αφορούσαν στην προμήθεια ψυκτικού υλικού για τα λεωφορεία με απευθείας ανάθεση και σε τιμή μονάδος πολλαπλάσια της συνήθους (16 ευρώ το κιλό τον Οκτώβριο του 2017 έναντι 5,5 ευρώ το κιλό που αγοράζει ο ΟΣΥ) και την απευθείας ανάθεση συμβάσεων καθαριότητας, συνολικού ύψους 886.152 ευρώ ετησίως.

Η βουλευτής υποστηρίζει ότι «από τις οργισμένες απαντήσεις της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, ουδόλως προκύπτει ποιο είναι τελικά το ισχύον καθεστώς για τη διενέργεια προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών από τον ΟΑΣΘ και τον ΟΣΕΘ (ο Κανονισμός ή ο ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις). Ούτε, άλλωστε, ξεκαθαρίζεται με ποιές διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν τελικά οι ως άνω απευθείας αναθέσεις και βάσει ποιού αιτιολογικού».

Δεδομένου ότι δεδηλωμένος σκοπός της νέας Διοίκησης είναι να εξυγιάνει τον ΟΑΣΘ και να δώσει τέλος στις κακές πρακτικές του παρελθόντος, η βουλευτής ρωτά:

- Σε ποιο βαθμό είναι αναληθή τα ως άνω δημοσιεύματα; Έγιναν ή δεν έγιναν οι ως άνω απευθείας αναθέσεις στις τιμές που αναφέρονται, με ποια αιτιολογία και βάσει ποιών διατάξεων; Είναι δημόσια διαθέσιμα τα σχετικά έγγραφα και που;

- Πότε προκηρύχθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί που αναφέρονται στο δελτίο τύπου της 4ης Ιανουαρίου 2018 του ΟΑΣΘ και πού έχουν δημοσιευθεί ή αναρτηθεί οι προκηρύξεις ώστε να τις πληροφορηθούν τυχόν ενδιαφερόμενοι;

- Εν τέλει, ποιο είναι το νομικό καθεστώς που διέπει τις προμήθειες του ΟΑΣΘ και του ΟΣΕΘ;

- Για ποιο λόγο δεν αναρτώνται οι πράξεις του – κρατικοποιημένου πλέον – ΟΑΣΘ στη Διαύγεια ενώ τα μόνα έγγραφα που είναι αναρτημένα στη Διαύγεια του νεοσύστατου ΟΣΕΘ είναι πάλι τρεις απευθείας αναθέσεις; Υπάγονται οι δύο Οργανισμοί στη νομοθεσία για την υποχρεωτική ανάρτηση πράξεων στο διαδίκτυο;

Παράλληλα, ζητά την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων (αποφάσεις Δ.Σ. των δύο Οργανισμών με τις οποίες εγκρίθηκαν οι προμήθειες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, διακηρύξεις των διαγωνισμών που ήδη έχουν προκηρυχθεί).

Κατερίνα Μάρκου 

Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Πηγή: http://www.voria.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver