ΟΑΣΘ : Βάζουν στο φούρνο τα λεωφορεία για να στεγνώνουν από τη βροχή! Μέχρι την επόμενη βροχή ...



 




Μία από τις πλέον πρόσφατες και συγχρόνως, τις πλέον απίθανες, όπως εξηγεί ο κ. Σκόδρας, είναι ότι ορισμένα λεωφορεία μπάζουν νερά από την οροφή τους όταν βρέχει. “Και να φανταστείτε ότι πρόκειται για οχήματα σχεδόν δεκαετίας”. Έτσι, τα λεωφορεία αυτά αποσύρονται από την κυκλοφορία και παραμένουν μια, δυο μέρες στο φούρνο προκειμένου να στεγνώσουν.
Νίκος Ηλίαδης   Voria.gr

Σε μεγάλο μπελά εξελίσσονται τα μεταχειρισμένα λεωφορεία τα οποία αγόρασε από τη Λειψία ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα παραχώρησε με χρησιδάνειο στον ΟΑΣΘ. 

Πρόκειται, μάλιστα, για διπλό μπελά καθώς, αφενός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η παράδοση του συνόλου των πενήντα οχημάτων, παρότι παρήλθαν περισσότεροι από πέντε μήνες από την αγορά τους, αφετέρου, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν λιγότερα από το ένα τρίτο των λεωφορείων τα οποία έχουν φτάσει στην πόλη και βρίσκονται στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα, από τις 31 Αυγούστου οπότε έφτασε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο λεωφορείο από τη γερμανική πόλη έως και σήμερα έχουν αποσταλεί συνολικά 37 οχήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και οι δυσκολίες της μεταφοράς. Με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη ώστε να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα 13. 

Όμως αυτός είναι ίσως ο ελαφρύτερος πονοκέφαλος αφού από τα 37 τα οποία είναι ήδη στην πόλη, στους δρόμους κυκλοφορούν μόλις τα 10. Τα υπόλοιπα παραμένουν στα αμαξοστάσια καθώς, πριν να βγουν στην κυκλοφορία, θα πρέπει προηγουμένως να υποστούν εξονυχιστικούς ελέγχους. Ο κ. Σκόδρας παραδέχεται ότι αυτός ο τύπος λεωφορείου είναι άγνωστος στους τεχνικούς του ΟΑΣΘ οι οποίοι προσπαθούν τώρα να εξοικειωθούν με τη συντήρηση αυτών των οχημάτων. Παράλληλα, ούτε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχει εξωτερικό συνεργείο το οποίο θα μπορούσε να αναλάβει τη συντήρησή τους. 

Υπενθυμίζεται ότι τα λεωφορεία έχουν υπερβεί τη δωδεκαετία και επιπλέον, απ' ό,τι φαίνεται, αντιμετωπίζουν και κάποιο πρόβλημα σχετικά με τους καταλύτες οι οποίοι υπερθερμαίνονται. Εξ αιτίας αυτού άλλωστε, σημειώθηκαν ήδη δύο περιστατικά υπερθέρμανσης, με το τελευταίο το περασμένο σαββατοκύριακο. Αυτό υποχρεώνει τον ΟΑΣΘ να περνά από κόσκινο να λεωφορεία πριν να τα θέσει σε κυκλοφορία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, παρατηρείται δυσκολία και στην εξεύρεση ανταλλακτικών γι' αυτά τα οχήματα. Πέρα από τα 10 λεωφορεία τα οποία ήδη κυκλοφορούν, από τα υπόλοιπα 27, πινακίδες διαθέτουν περίπου τα μισά τα οποία, μόλις ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος θα μπουν στην κυκλοφορία. 

Το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο 

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έλευση των λεωφορείων της Λειψίας καθώς και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται ετέθη στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την Κατερίνα Νοτοπούλου και τον Σπύρο Βούγια. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας έδωσε μερικώς διαφοροποιημένα στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των λεωφορείων. Συγκεκριμένα, είπε πως βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη 43 οχήματα εκ των οποίων έχουν παραδοθεί στον ΟΑΣΘ τα 25 και απομένουν άλλα 18 τα οποία βρίσκονται στο στάδιο του εκτελωνισμού. Ανέφερε επίσης ότι ο δήμος θα αγοράσει τελικώς 49 λεωφορεία καθώς το πεντηκοστό “κρίθηκε ακατάλληλο και δεν θα πληρωθεί” όπως είπε ο κ. Κούπκας. 

Κυκλοφορούν περισσότερα από 400 

Αυτές τις μέρες στις λεωφορειακές γραμμές στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης κινούνται περί τα 420 με 430 λεωφορεία εκ των οποίων τα 125 είναι των ΚΤΕΛ στις γραμμές εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Από τα υπόλοιπα 300, περί τα 120 είναι τα μισθωμένα μεταχειρισμένα οχήματα και άλλα περίπου 180 είναι του ΟΑΣΘ. Μέσα στις επόμενες δέκα με δεκαπέντε μέρες αναμένεται να ενταχθούν στο στόλο και τα εναπομείναντα 60 ακόμη μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη σύμβαση την οποία έχει υπογράψει ο ΟΑΣΘ με τον ανάδοχο για τη μίσθωση συνολικά 180 λεωφορείων. 

Παράλληλα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία για τη μίσθωση και άλλων μεταχειρισμένων λεωφορείων. Η πρόθεση της διοίκησης του ΟΑΣΘ είναι για άλλα 270, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν γι' αυτά θα γίνει νέος διαγωνισμός ή θα ενεργοποιηθεί η προαίρεση η οποία υπήρχε στον πρώτο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, τα επιπλέον οχήματα κρίνονται απαραίτητα καθώς πολλά από τα υπάρχοντα του Οργανισμού θα αποσυρθούν λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας. 

Επίσης αρκετά είναι τα λεωφορεία τα οποία παραμένουν στα αμαξοστάσια λόγω διαφόρων βλαβών. Μία από τις πλέον πρόσφατες και συγχρόνως, τις πλέον απίθανες, όπως εξηγεί ο κ. Σκόδρας, είναι ότι ορισμένα λεωφορεία μπάζουν νερά από την οροφή τους όταν βρέχει. “Και να φανταστείτε ότι πρόκειται για οχήματα σχεδόν δεκαετίας”. Έτσι, τα λεωφορεία αυτά αποσύρονται από την κυκλοφορία και παραμένουν μια, δυο μέρες στο φούρνο προκειμένου να στεγνώσουν. 

Όσον αφορά την επιβατική κίνηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ αναφέρει ότι “προς το παρόν και παρά το άνοιγμα της αγοράς, σπανίως παρατηρείται συνωστισμός καθώς αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των λεωφορείων. Ωστόσο, κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν σε ορισμένες ώρες, σε γραμμές της δυτικής Θεσσαλονίκης γι' αυτό και ήδη τις ενισχύουμε με επιπλέον οχήματα”. 

Πηγή: https://www.voria.gr/index.php/article/oasth-me-to-stagonometro-stous-dromous-ta-leoforia-tis-lipsias


ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver