Άφαντα τα 300 λεωφορεία του Καραμανλή



 


Μεταθέτει εκ νέου ο υπουργός Μεταφορών την ένταξη των λεωφορείων με leasing στο συγκοινωνιακό έργο της ΟΣΥ 

Άφαντα παραμένουν τα περιβόητα 300 λεωφορεία με leasing του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή, την ίδια στιγμή που συνεχίζει το τροπάρι ότι τον Ιούλιο του 2019 παρέλαβε μόνο 850 λεωφορεία, στοιχείο το οποίο διαψεύδουν περίτρανα τα δεδομένα του ΟΑΣΑ για την κατάσταση συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ την πενταετία 2015 - 2019. 

Δεν σταματάει να μας εκπλήσσει ο υπουργός Μεταφορών  σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μεταφοράς την περίοδο της πανδημίας, καθώς με συνεχείς δηλώσεις του παρουσιάζει εικόνα από ένα μάλλον παράλληλο σύμπαν. Έτσι, μόλις πριν λίγες μέρες δήλωνε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου «καταγράφηκε πληρότητα άνω του 65% μόνο σε είκοσι δρομολόγια», όταν όλοι οι χρήστες των μέσων μεταφοράς έχουν βιώσει τις συνθήκες συνωστισμού, με τους κινδύνους που συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία. Για τα περιβόητα δε 300 λεωφορεία τα οποία προαναγγέλλει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι θα δρομολογηθούν μέχρι τις αρχές του 2021, αρκέστηκε πάλι να προσδιορίσει αόριστα ότι «σε λίγο θα δείτε να βγαίνουν και άλλα 300 λεωφορεία με leasing στου δρόμους της Αθήνας». 

Όμως τα λεωφορεία αυτά συνεχίζουν να μην τα βλέπουν οι επιβάτες, οι οποίοι βλέπουν ωστόσο τον αρμόδιο υπουργό να μεταθέτει τη μία ημερομηνία μετά την άλλη για την προμήθειά τους. Να θυμίσουμε πως ότι η ΟΣΥ κατέθεσε μόλις στις 20 Ιανουαρίου τις συμβάσεις με τους αναδόχους στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση, όπερ σημαίνει ότι κάποια από τα 300 λεωφορεία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε αφορούσε τη μίσθωση 90 ντιζελοκίνητων αρθρωτών (με ρυμουλκό) και 210 κανονικών (διαξονικών) αστικών μεταχειρισμένων λεωφορείων μέχρι δεκαετίας για 3+1 χρόνια με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Στα 50 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία δεν υπολογίζεται το κόστος για τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου και τηλεματικής, τον οποίο, όπως περιγραφόταν ρητώς στην προκήρυξη, θα τον προμηθεύσει η ΟΣΥ (ο ανάδοχος θα πληρώσει μόνο την εγκατάσταση), ενώ το κομμάτι της συντήρησης των λεωφορείων δεν το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ανάδοχος, καθώς, όπως αναλύεται στην προκήρυξη, τμήμα της συντήρησης θα υλοποιούν οι τεχνικοί της ΟΣΥ (οι οποίοι μάλιστα πρέπει να υπακούουν στις εντολές του αναδόχου). 

Δώρο τα τέλη μισού εκατομμυρίου στον ανάδοχο 

Στο μεταξύ, παρότι η ίδια προκήρυξη της ΟΣΥ Α.Ε. ανέφερε ότι τις ευθύνες ταξινόμησης, αδειών κυκλοφορίας, έκδοσης πινακίδων, τελών κυκλοφορίας και ασφάλισης αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο ανάδοχος, με τροπολογία που πέρασε παραμονές των Χριστουγέννων το κόστος για τα τέλη κυκλοφορίας μεταφέρεται για πληρωμή στην ΟΣΥ Α.Ε. Αυτό σημαίνει πως ο ανάδοχος απαλλάσσεται έτσι από ένα κόστος μισού εκατομμυρίου (456.000), με το βάρος να μετακυλίεται στον δημόσιο συγκοινωνιακό φορέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά αυτοκινήτου, ανάδοχοι αναδείχτηκαν ο Όμιλος Σαρακάκη, το Μεσογειακό Κέντρο Φορτηγού και Λεωφορείου (συμφερόντων Αφών Παπαδάκη) και η Εθνική Leasing. 

Παράλληλα, όπως ανέδειξαν με ερώτηση τους στη Βουλή 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αδιευκρίνιστο παραμένει αν τα λεωφορεία αυτά θα έχουν ανοιγόμενα πλευρικά παράθυρα, όπως ορίζει η Υ.Α. 37492/1795/2003 (ΦΕΚ Β/922/4.7.2003) Στην τελευταία προβλέπεται ότι «η συνολική ανοιγόμενη επιφάνεια των πλευρικών παραθύρων είναι, κατ’ ελάχιστο, το 17% της συνολικής υαλόφρακτης επιφάνειας των πλευρικών παραθύρων, μη συνυπολογιζομένων των επιφανειών των φεγγιτών επάνω από τις θύρες επιβατών και οδηγού καθώς και της επιφανείας του παραθύρου του οδηγού». 

Για την κυκλοφορία, εξάλλου, των οχημάτων με ανοιχτά παράθυρα υπάρχει αφενός αντίστοιχη σύσταση που έχει σταλεί με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) από 15.5.20 στο συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΣΑ από τη γραμματεία Διοίκησης, αφετέρου η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, με ημερομηνία 13.11.2020, με την οποία ο κ. Πρεζεράκος επισημαίνει ότι «για λόγους προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τα παράθυρα των οχημάτων να είναι συνεχώς ανοιχτά, από την αφετηρία και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών, για επαρκή αερισμό ταυτόχρονα ή και ανεξαρτήτως της χρήσης του κλιματισμού». 

 ΟΑΣΑ διαψεύδει Καραμανλή ότι παρέλαβε μόνο 850 λεωφορεία το 2019 

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Μεταφορών συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι των ευθυνών για την έλλειψη οχημάτων στην προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγοντας συνειδητά το ψέμα, που έχει διαψεύσει ο ΟΑΣΑ, ότι «πλέον κυκλοφορούν 1.225 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, από 850 που είχε παραλάβει η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019». 

Αντίθετα, όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα της κατάστασης του συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ (Αύγουστος 2020) που περιλαμβάνονται στη σύμβαση ΟΑΣΑ / ΟΣΥ με τα ΚΤΕΛ για την ανάθεση εκτέλεσης των 60 αστικών δρομολογίων, ο αριθμός των λεωφορείων την πενταετία 2015 - 2019 δεν ήταν ποτέ κάτω από 1.050! 

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα της σύμβασης (σελ. 69), το 2015 ο μέγιστος αριθμός των προγραμματισμένων λεωφορείων (τα λεωφορεία δηλαδή που εξέρχονται από τα αμαξοστάσια για τα δρομολόγια) ανερχόταν σε 1.177, το 2016 σε 1.153, το 2017 σε 1.134, το 2018 σε 1.063 ενώ το 2019 σε 1.050. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στη σύμβαση, την ίδια περίοδο ο αριθμός των τρόλλευ παρουσιάζει μια ανεπαίσθητη σχεδόν μείωση, καθώς, από 169 το 2015, φθάνουν τα 166 το 2019. 

Κατά συνέπεια, πού ακριβώς στηρίζει τη θέση του ο υπουργός Μεταφορών ότι παρέλαβε 850 λεωφορεία; Στο ίδιο ίσως παράλληλο σύμπαν που συνεχίζει να περιγράφει για την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, απεκδυόμενος τις ευθύνες για τη διασπορά του ιού. 

Στο δρόμο χωρίς δημόσιο τεχνικό έλεγχο 

Παρακάμφθηκε ο δημόσιος τεχνικός έλεγχος των λεωφορείων που εισήχθησαν στην Ελλάδα και έχουν αναλάβει συγκοινωνιακό έργο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αντικαταστάθηκε από έναν απλό περιοδικό έλεγχο 

Υπό το πρίσμα των αλχημειών Καραμανλή για τον αριθμό των λεωφορείων, απορίας άξιο είναι τι εννοεί ο υπουργός Μεταφορών όταν δηλώνει με καμάρι (4.2, Mega) ότι «πλέον κυκλοφορούν 1.225 λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας». Κι αυτό γιατί μάλλον συνυπολογίζει και τα 200 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, με την παραχώρηση όμως συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. Μια παραχώρηση που περιλαμβάνει «γη και ύδωρ» στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, με βάση τη σχετική σύμβαση, και ποσοστό επί των πωλήσεων των εισιτηρίων που θα λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ! Το ακόμη πιο εξωφρενικό δε είναι η αιτιολόγηση της παροχής προμήθειας 4% επί των πωλήσεων εισιτηρίων, καθώς, όπως περιγράφεται, το ποσοστό αυτό κρίθηκε αναγκαίο «ως κίνητρο για τη διασφάλιση της καταβολής κομίστρου από το επιβατικό κοινό καθώς και για την αποφυγή του ηθικού κινδύνου της λεγόμενης ‘εισιτηριοδιαφυγής’». Τη στιγμή όμως που ο έλεγχος των εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ παραμένει στη δικαιοδοσία του ΟΑΣΑ... 

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Μεταφορών έφτασε να παρακάμψει μέχρι και τον δημόσιο τεχνικό έλεγχο των λεωφορείων που δρομολογούν τα ΚΤΕΛ στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την απόφαση Κεφαλογιάννη, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που δρομολογούνται στις αστικές συγκοινωνίες ταξινομήθηκαν (πινακίδες και άδειες) με fast track διαδικασίες, παρακάμπτοντας τον προβλεπόμενο έλεγχο από τα δημόσια ΚΤΕΟ που ήταν υποχρεωτικός για όλα τα βαρέα οχήματα υπό ταξινόμηση, ειδικά εκείνα που έρχονται ως μεταχειρισμένα από το εξωτερικό. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει η απόφαση, ο έλεγχος από δημόσια ΚΤΕΟ που διαθέτουν διάδρομο ειδικών ελέγχων αντικαταστάθηκε από έναν απλό περιοδικό τεχνικό έλεγχο από δημόσιο ή ιδιωτικό ΚΤΕΟ! 

Κάτι ανάλογο εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των 300 λεωφορείων με leasing, καθώς το υπουργείο Μεταφορών πέρασε ρύθμιση που παρακάμπτει τη διαδικασία «υποβολής τεχνικής μελέτης μηχανολόγου - μηχανικού για τη διαδικασία ταξινόμησης», η οποία διασφαλίζει ότι τα οχήματα είναι κατάλληλα να τεθούν στη δημόσια κυκλοφορία, αντικαθιστώντας αυτή με ένα απλό Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου. 


https://www.avgi.gr/koinonia/379417_afanta-ta-300-leoforeia-toy-karamanli

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver