Τι αλλάζει με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ Ο Αύγουστος  - που εργάζεται  το 1/3 του προσωπικού ή και λιγότεροι - θα ονομαστεί σε « κυβερνητικός μήνας απεργιών ». Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν γνωρίζουν ότι η αστική συγκοινωνία δεν σταματάει  διότι παίρνουν τις άδειες τους οι εργαζόμενοι ....Ως προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να εργάζεται το 1/3 του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων κάθε επιχείρησης, σε περίπτωση απεργίας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προωθούμενες διατάξεις θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για υποχρέωση από τη συνδικαλιστική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την κήρυξη της απεργίας, να προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας της τάξης του 1/3 του υφιστάμενου προσωπικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόβλεψη αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. 

Στο ίδιο κεφάλαιο, θα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την προϋπόθεση απογραφής των οργανώσεων στο ήδη νομοθετημένο γενικό μητρώο του υπουργείου Εργασίας, για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, την απαγόρευση των καταλήψεων σε χώρους και εισόδους επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και της άσκησης ψυχολογικής ή σωματικής βίας, καθώς και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, κυρίως σε περιπτώσεις σωματείων που δεν είναι τα αντιπροσωπευτικότερα σε μια επιχείρηση. 

Επιπλέον, με σειρά άρθρων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που ήδη, αν και δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ κυρίως της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβλέπεται η ενίσχυση του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων με νέες υποχρεώσεις από πλευράς των συνδικάτων, όπως η συχνή επικαιροποίησή του, η καταχώριση ψηφιακών βιβλίων αλλά και των πρακτικών συνεδριάσεων ή των δημόσιων γενικών συνελεύσεων κ.λπ. 

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, των αρχαιρεσιών και των γενικών συνελεύσεων. Ορίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να μεριμνήσει ώστε να δημιουργήσει έναν «ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων», όπου θα μπορούν τα σωματεία να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τα μέλη τους για τις αποφάσεις τους. 

Περιορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες σε μη αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που ενδέχεται να υπάρχουν σε μια επιχείρηση. Καθιερώνεται η υποχρέωση ενημέρωσης του εργοδότη μια εβδομάδα πριν από τη λήψη της συνδικαλιστικής άδειας και για έκτακτες περιστάσεις 48 ώρες πριν. 

Ειδικά βέβαια στην περίπτωση προκήρυξης απεργιών, παραμένει η υποχρέωση προειδοποίησης του εργοδότη 24 ώρες πριν από την έναρξη αυτής. Προβλέπεται η υποχρέωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης να διευκολύνει την ελεύθερη πρόσβαση στην εργασία. Αναλυτικά, η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει την απεργία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν σε αυτή, να προσέρχονται ελεύθερα, να αποχωρούν ανεμπόδιστα και να παρέχουν εργασία χωρίς άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από οποιονδήποτε. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρεμπόδιση, αλλά και σε περίπτωση κατάληψης των χώρων εργασίας, μπορεί να διακοπεί η απεργία με απόφαση του δικαστηρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απεργία πρέπει να επαναπροκηρυχθεί από την αρχή.

 

Ρούλα Σαλούρου   www.kathimerini.gr/

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver