Γιατί γυρνούν την πλάτη στα ΜΜΜ οι Έλληνες




Μαρία Λιλιοπούλου www.ethnos.gr 

 

Το τίμημα των μεγάλων ελλείψεων, της διαχρονικά χαμηλής προσφερόμενης ποιότητας υπηρεσιών, αλλά και των παραινέσεων ειδικών και πολιτικής ηγεσίας προς το επιβατικό κοινό να αποφεύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να πληρώνουν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Παρά την ύφεση της πανδημίας, την άρση των μέτρων προστασίας πλην ελαχίστων όπως η χρήση μάσκας και την αύξηση της κινητικότητας που παρατηρείται στις μεγάλες πόλεις, οι πολίτες εξακολουθούν να γυρνούν την πλάτη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία δεν μπορούν ακόμα να «πιάσουν» την επιβατική κίνηση του 2019. 

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ράλι ανόδου στις τιμές των καυσίμων θεωρήθηκε ότι θα έστρεφε τον κόσμο προς τα μαζικά μέσα μετακίνησης. Αντ΄αυτού, όπως σημείωσε ο Βαγγέλης Μπεκιάρης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, αυτό που παρατηρείται είναι να έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των μετακινούμενων ανά ΙΧ έχοντας φτάσει στο 1,1! 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε αυτοκίνητο μετακινείται μόνο με τον οδηγό του. 

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε και μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο επισημαίνοντας ότι αφενός οι πολίτες βγήκαν ιδιαίτερα πιεσμένοι από την περίοδο της πανδημίας, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι η κατάσταση με την ακρίβεια στα καύσιμα θα είναι χειρότερη και όχι καλύτερη από το φθινόπωρο και μετά και κατά συνέπεια βλέπουν έστω και με δυσκολίες ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διεκπεραιώσουν δουλειές που άφησαν πίσω, αλλά και να διασκεδάσουν όσο μπορούν αυτήν την περίοδο. 

 Συνέπεια όλων αυτών είναι το γεγονός ότι σήμερα με τα ΜΜΜ μετακινείται μετά βίας το 30% των επιβατών. Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 35% εντός του 2023 και μεσοπρόθεσμος το 40%, ποσοστό βέβαια το οποίο κάλυπτε το συγκοινωνιακό σύστημα της Αθήνας την περίοδο του 2004, αλλά στην πορεία το έχασε, λόγω ελλείψεων, χαμηλής αξιοπιστίας των μέσων, κλπ. 

Η πανδημία ήρθε να υπενθυμίσει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και ...χειρότερα για τα δημόσια μέσα, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τη μεγάλη «φυγή» των πολιτών από τις αστικές συγκοινωνίες, καθυστερεί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπεκιάρης, τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αθήνα κατάφεραν να ανακτήσουν το 70% - 80% της επιβατικής τους κίνησης, αλλά στα λεωφορεία δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι μισοί επιβάτες με την ανάκαμψη να μην υπερβαίνει το 50%. Στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξυπηρετείται μόνο με λεωφορεία, την περίοδο της πανδημίας τα χρησιμοποιούσε μόνο το 25% - 30% των επιβατών, ενώ και τώρα χρήση κάνει μόνο το 45% με τα έσοδα να εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά, από 42,5 εκ. ευρώ το 2019 στα 14,7 εκ. το 2020 και στα 12,1 εκ. ευρώ το 2021. 

Φυσικά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης υπήρξαν ειλικρινείς καθώς σε έρευνα της περιόδου 2019 – 2020 το 74% δήλωνε ότι δεν είχε διάθεση να χρησιμοποιήσει δημόσια μέσα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% είχε απαντήσει ότι την ίδια προσέγγιση θα είχε και μετά το πέρας της πανδημίας, όπως άλλωστε και συνέβη.

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver