Αστικά διόδια για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησηςΑστικά διόδια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αργότερα άλλες μεγάλες πόλεις, εις βάρος όσων κινούνται με συμβατικά οχήματα, προκειμένου να συγκεντρώνονται πόροι υπέρ των ηλεκτροκίνητων, περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, που κατέθεσε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). 

Η επιβολή διοδίων στις εισόδους των μεγάλων πόλεων για τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης περιλαμβάνεται στα πιλοτικά μέτρα τα οποία περιέχονται στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης το οποίο, παραδόξως, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές και σε περίοδο που ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν στον Τύπο να ασχοληθεί με το θέμα. Το Σχέδιο εκπονήθηκε με συνεργασία του ΥΠΕΝ με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ συνοδεύεται από πανηγυρικές δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα διαμορφωθούν Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών (LEZ) με τέλη για τα οχήματα κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ο προϋπολογισμός του μέτρου θα καθοριστεί με βάση τα έσοδα που προέρχονται από τα τέλη που εισπράττονται από την κυκλοφορία συμβατικών οχημάτων στις LEZ». «Οι ζώνες LEZ, σημειώνεται, θα μπορούσαν να εισαχθούν αρχικά σε κεντρικές αστικές περιοχές στις μητροπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να επεκταθούν σταδιακά σε άλλους δήμους». «Ένα σύστημα χρέωσης διοδίων LEZ θα μπορούσε να εισαχθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να αντισταθμίσει το περιβαλλοντικό κόστος των συμβατικών οχημάτων. Ως σημείο αναφοράς, ο Πράσινος Δακτύλιος της Αθήνας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε Ζώνη Χαμηλών Εκπομπών (χωρίς πινακίδες που εξαρτώνται από την απαγόρευση των οχημάτων εσωτερικής καύσης, με τέλη που επιβάλλονται στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που εισέρχονται στη LEZ) και αυτή η LEZ θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για το κέντρο της Θεσσαλονίκης». 

Το Σχέδιο αποδέχεται ότι είναι οι δήμοι που έχουν την ευθύνη για είναι υπεύθυνοι για τις LEZ, αλλά όπως αναφέρει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «θα μπορούσε να στηρίξει τη διαδικασία συντονίζοντας τις πιλοτικές δραστηριότητες, ξεκινώντας την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των δήμων και αναπτύσσοντας κανονιστικά πλαίσια, όπως καταλόγους τελών σε εθνικό επίπεδο ή πινακίδες οδών». Πριν από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, θα πρέπει να διεξαχθούν σχετικές μελέτες σκοπιμότητας τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Θεσσαλονίκη 

Το ύψος των τελών που θα πρέπει να πληρώνουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες συμβατικών οχημάτων στα αστικά διόδια δεν περιγράφεται αλλά στο Σχέδιο αναφέρεται ότι «η δράση θα έχει ιδιαίτερα θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τις περιοχές των LEZ, όπως μείωση του θορύβου ή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» ενώ θα οδηγήσει «σε αυξημένη ζήτηση για υποδομές φόρτισης». Παραδέχεται δε ότι οι Ζώνες Χαμηλών Εκπομπών «ενδέχεται να συνεπάγονται αυξημένες διοικητικές και οργανωτικές προσπάθειες σε δημοτικό επίπεδο που συνδέονται με τα μέτρα επιβολής (έλεγχοι, διαχείριση τελών)». 

Οι υπόχρεοι της καταβολής των αστικών διοδίων, πάντως, περιγράφονται αναλυτικά στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης: « Ο αριθμός των επιβατικών οχημάτων στην Ελλάδα εκτιμάται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια το 2020, με περισσότερο από το 56% του ελληνικού στόλου να αποτελείται από οχήματα ηλικίας 10-20 ετών, ενώ το 25% είναι άνω των 20 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων είναι 16,6 έτη, ενώ την ίδια στιγμή στην ΕΕ είναι μόλις 11,8 έτη. Με μέσο όρο ηλικίας για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα τα 20,2 έτη, για τα μεσαία και βαρέα επαγγελματικά οχήματα τα 21,4 έτη και για τα λεωφορεία τα 19,4 έτη, τα ελληνικά οχήματα είναι τα παλαιότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Επίσης, η μέση ηλικία του στόλου των εμπορικών οχημάτων και των ταξί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 15 και 12 έτη αντίστοιχα». 

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση των συναρμοδίων υπουργείων, το Σχέδιο θα μείνει αναρτημένο στον ιστότοπο μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, σκοπός είναι να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον εξηλεκτρισμό όλων των τομέων μεταφορών και για αυτό κινείται σε 3 βασικές διαστάσεις που αφορούν: 

Την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης. 

Τον εξηλεκτρισμό των υφιστάμενων στόλων οχημάτων και μέσων μεταφορών. 

Την ανάπτυξη του οικοσυστήματος γύρω από αυτήν την αγορά, με στόχο την παροχή έξυπνων λύσεων στις νέες ανάγκες που φέρνει μαζί της η ηλεκτροκίνηση.

 

 

efsyn.gr

 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver