ΕΔΔΑ: Απόφαση «ασπίδα» για την ελευθερία έκφρασης στα ειδησεογραφικά site



Απόφαση με την οποία δομεί την ελευθερία της έκφρασης για τα ειδησεογραφικά site εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς αποφάνθηκε ξεκάθαρα πως δεν ευθύνεται το site για το περιεχόμενο των ενεργών συνδέσμων (link) που είναι συνδεδεμένο.

Tα αποκαλούμενα ενεργά link είναι οι σύνδεσμοι που παραπέμπουν στις πληροφορίες ενός άλλου ιστολογίου σχετικά με ένα θέμα το οποίο έχει αναρτήσει το ειδησεογραφικό site. Πρόκειται επί της ουσίας για «πηγή πληροφόρησης» του άλλου ιστολογίου, της οποίας κάνει χρήση.

Το δικαστήριο έκρινε εν ολίγοις πως η καταδίκη του ιστολογίου για το δυσφημιστικό περιεχόμενο ενεργού συνδέσμου, παρεμποδίζει την διάδοση των πληροφοριών στο διαδίκτυο και παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης. Είναι προφανές πως η απόφαση αυτή αφορά ολόκληρο τον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου καθώς ουσιαστικά καθιστά εκτός ποινικού κολασμού, πληροφορίες που δεν έχουν περιέλθει στην διάθεση του ειδησεογραφικού site από δική του πηγή, αλλά από την επίκληση της πηγής άλλου συνδέσμου.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν οι εκδότες ή οι συντάκτες να γνωρίζουν ή να εξακριβώσουν την ακρίβεια των πληροφοριών που επικαλείται ο ενεργός σύνδεσμος. Η αποτροπή δε από τη χρήση τέτοιων πληροφοριών θα αποτελούσε, σύμφωνα με την απόφαση, υπονόμευση της ροής πληροφοριών στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ελευθερία έκφρασης .

ΠΗΓΗ
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver