Πάνω από 1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες που «παίρνουν» τις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έως το 2035



Και εμείς καθόμαστε σε ξύλινα καθίσματα ... ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

 

Μαρία Λιλιοπούλoυ  ethnos.gr

Ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το ποσό, το οποίο θα διατεθεί σε ιδιώτες που θα αναλάβουν έργο των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη περίπου για μία δεκαετία, έως και το 2035. 

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των συγκοινωνιακών φορέων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας και μοναδικών στην επικράτεια, στις οποίες η αστική συγκοινωνία εκτελούνταν αποκλειστικά από εταιρίες του Δημοσίου, οδήγησε σταδιακά σε σημαντική έλλειψη οχημάτων, αλλά και εργατικού δυναμικού εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή τους έως του σημείου να αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και το δίκτυο που τους είχε ανατεθεί. 

Την περίοδο της πανδημίας και για την αποφυγή του συνωστισμού τα ΚΤΕΛ με συμβάσεις που υπέγραψαν ανέλαβαν τμήμα του συγκοινωνιακού έργου, το οποίο όχι μόνο δεν ανέκτησαν ποτέ ΟΣΥ και ΟΑΣΘ, αλλά οι συμβάσεις παρατείνονται έως τη στιγμή που θα παραχωρηθεί στους αναδόχους των δύο διαγωνισμών τουλάχιστον έως το 2035. 

Αλλωστε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά την πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου του για τον υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ άνοιξε παράθυρο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Η πρόθεση ενίσχυσης της παρουσίας των ιδιωτών μάλιστα δεν έχει ...ταβάνι καθώς στο σχέδιο ρητά επισημαίνεται πως «ο Νέος ΟΑΣΘ θα αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο που θα μπορεί να υλοποιεί με συνέπεια προς τους πολίτες, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ότι μέρος του συγκοινωνιακού έργου, αναλόγως των αναγκών, θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών». Σε άλλο σημείο σημειώνεται επίσης ότι το συγκοινωνιακό έργο του νέου φορέα θα καθορίζεται «από τον ΟΣΕΘ δυναμικά, αναλόγως των αναγκών και συνθηκών».

To πλήρες κείμενο    ΕΔΩ

 

 


ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver