Μπορεί ο Nόμος 3861/2010 να καθιέρωσε πριν τρία χρόνια την «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο», ωστόσο μέχρι και σήμερα το έργο παραμένει πιλοτικό αφού δεν έχει γίνει ατό που εξ αρχής προβλεπόταν, η διεξαγωγή διαγωνισμού ώστε να ανατεθεί σε ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάβει να το υλοποιήσει.
Απόρροια της χρονοτριβής αυτής είναι η μη εύρυθμη λειτουργία της Διαύγειας καθώς όπως εξηγούν από το Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει συγκεντρωθεί υπερβολικά αυξημένος όγκος δεδομένων και χρηστών ενώ αυξημένος είναι και ο φόρτος χρήσης και επισκεψιμότητας του Προγράμματος.
Ειδικά τις μεσημβρινές ώρες όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος φόρτος χρήσης των εφαρμογών αναρτήσεων και επισκόπησης αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. «Σε κάθε περίπτωση αυτά αντιμετωπίζονται με παρεμβάσεις στα συστήματα ενώ έχουν γίνει πρόσφατα αναβαθμίσεις στις υποδομές φιλοξενίας των εφαρμογών για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Προγράμματος» εξηγεί στo leaks.gr υπάλληλος του υπουργείου.
Ερώτηση στη Βουλή Για το ζήτημα της λειτουργίας του προγράμματος Διαύγεια μάλιστα κατέθεσε πριν από λίγο καιρό ερώτημα στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Σενετάκης.
Όπως δήλωσε, είχε ενημερωθεί για την πορεία του προγράμματος και του είχαν γνωστοποιήσει ότι γίνονται κινήσεις για την βελτίωση του προγράμματος. «Για τη συνεχή, απρόσκοπτη και βέλτιστη λειτουργία του Προγράμματος Διαύγεια το οποίο αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμο έργο για την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για υλοποίηση έργου με αντικείμενο τη συνολική αναβάθμιση της εφαρμογής σε υποδομές και λειτουργικότητα.
Πηγή χρηματοδότησης είναι το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει το πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη.
Σε άλλο σημείο τονίζεται προκλητικά ότι «το Πρόγραμμα Διαύγεια προσέφερε στον πολίτη ενισχυμένες δυνατότητες να απολαύσει συνταγματικά του δικαιώματα, όπως είναι η πληροφόρηση και η συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Παράλληλα, με την υποχρεωτική ανάρτηση των πράξεων στο διαδίκτυο, εξασφάλισε την υπευθυνότητα και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη λειτουργία του επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους αποδέκτες των πληροφοριών, πολίτες και επιχειρήσεις».
Μέχρι σήμερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα και η διαύγεια υπολειτουργεί μη δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να ανατρέξουν στα δεδομένα της σελίδας.
leaks.gr
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.