Χρ. Μάτης: Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας είναι θεσμικά ακάλυπτη και λειτουργικά δύσχρηστη



H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε “πεζόδρομο ήπιας... κυκλοφορίας” είναι μία απόφαση στο κενό.

Διότι στην ισχύουσα νομοθεσία, δηλαδή το νέο οικοδομικό κανονισμό (ΝΟΚ), ο οποίος ψηφίστηκε με το νόμο 4067/12, “πεζόδρομος ήπιας κυκλοφορίας” δεν προβλέπεται.

Ο ΝΟΚ προβλέπει: στο άρθρο 18, τους “δρόμους ήπιας κυκλοφορία” τους οποίους ορίζει ως πεζόδρομους “στους οποίους επιτρέπεται η υπό όρους κίνηση οχημάτων” στο άρθρο 59 τους πεζοδρόμους ως δρόμους, “που προορίζονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πεζών.” στις τεχνικές οδηγίες εφαρμογής ότι οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας γίνονται κυρίως περιοχές κατοικίας

Δυστυχώς για την διοίκηση και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι “πεζόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας” αποτελούν “πρωτοτυπία” που απλώς εφαρμόζει όσα υπέδειξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά αφήνει θεσμικά ακάλυπτη την απόφαση.

 Παράλληλα η άρνηση της διοίκησης να συμπεριλάβει τις πολύ ορθές παρατηρήσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ που θα έκαναν πολύ πιο λειτουργική τη χρήση της Αγίας Σοφίας, με εσοχές για επιβίβαση-αποβίβαση και άλλα, θα δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή.

Είναι υπονόμευση της ίδιας της αξιοπιστίας της προοπτικής για βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη να ψηφίζεται η μετατροπή ενός κεντρικού δρόμου της πόλης σε πεζόδρομο χωρίς να συνοδεύεται από την ανάλογη μελέτη καθώς στη συζήτηση στο Δ.Σ. η διοίκηση εμφανίστηκε να μη γνωρίζει ούτε πόσες κατοικίες υπάρχουν, ούτε καν πόσα καταστήματα της Αγίας Σοφίας έχουν καθημερινή τροφοδοσία.

Η εξαγγελία για αύξηση της αστυνόμευσης, μπορεί να χρησιμοποιείται για να καθησυχάζει, αλλά είναι αδιέξοδη.

Πόσο θα αντέχει η δημοτική αστυνομία να διαθέτει το 1/4 της ημερήσιας δύναμης της για να αστυνομεύει την Παύλου Μελά και τη Μητροπόλεως την ίδια ώρα που η Αγίας Σοφίας έχει μετατραπεί σε κανονικό πάρκινγκ; Πόσες αιτήσεις για άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη υποβληθεί;

 Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται στο ιστορικό κέντρο της ένα μεγάλο δίκτυο πεζοδρόμων, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να πείθει κατοίκους και επισκέπτες ότι βελτιώνει την καθημερινότητα τους.

Αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε μόνο με αστυνόμευση ούτε με πρόχειρους σχεδιασμούς, όπως στην Αγίας Σοφίας.

Χρειάζεται παράδειγμα και επιχειρήματα που πείθουν και όχι ιδεοληψίες.

 Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται κοινωνικό συμβόλαιο για να γίνει μία πόλη για μας!

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver