Που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας;
Που κλείνουν κανάλια που αποφασίζουν απολύσεις, που διευθετούν τα ζητήματα της χώρας μας στο εξωτερικό;
Είναι ικανοί ηγέτες;
Είναι ισχυρές προσωπικότητες;
Το boro.gr ήθελε να μάθει… Ρωτήσαμε τον συνεργάτη μας , ψυχίατρο- νευρολόγο κύριο Παύλο Σακκά και εκείνος μας ανέλυσε το ψυχιατρικό προφίλ 5 Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. Των κυρίων, Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη,Τσίπρα και Κουτσούμπα.
Φώτης Κουβέλης: Αμφίθυμος, χωρίς ικανότητες αρχηγού.
Ας ξεκινήσουμε από τον πρωταγωνιστή που είναι ο κ. Κουβέλης, που από ότι φαίνεται είναι μια προσωπικότητα που δεν είναι αρχηγική, δεν μπορεί να πάρει το παιχνίδι πάνω του, εξαρτάται επομένως από τους ανθρώπους που είναι γύρω του, οι οποίοι αυτοί κάποια στιγμή τον έσπρωξαν να φύγει από το Συνασπισμό. Δεν έχει αρχηγικές ικανότητες. Αρχηγικές ικανότητες πάει να πει να μπορείς να παίρνεις αποφάσεις με κάποια ρίσκα οπωσδήποτε γιατί πιστεύεις ότι οι αποφάσεις αυτές είναι καλές, και πρέπει να τις παίρνεις χωρίς επιφύλαξη. Αυτό κάνει ο αρχηγός, μπαίνει μπροστά, σκέφτεται “πρέπει να πάμε στη …μάχη… όλοι μαζί”. Και πρέπει από την άλλη μεριά να εμφυσήσει αυτό το ιδεολόγημα που θέλει να υπερασπιστεί στους συνεργάτες του, και αυτός να είναι μπροστά και οι άλλοι πίσω. Αυτός δεν έχει αυτή την προσωπικότητα να κάνει κάτι τέτοιο.
Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια σημαντική αμφιθυμία και έχει την περίπτωση που διέσπασε τον συνασπισμό, ξέρουμε από τα μέσα και τις εφημερίδες ένας πυρήνας ανθρώπων γύρω από τον κ. Κουβέλη πίεζαν ώστε να γίνει η ευρωδιάσπαση πιο νωρίς και είχαν περάσει και οι ευρωεκλογές που ήταν … και μετά έγινε η δειλή στην αρχή διάσπαση, κάνει βήματα δειλά αφού τον σπρώχνουν οι άλλοι, δεν είναι ο άνθρωπος που θα πάρει το παιχνίδι πάνω του. Είναι μία προσωπικότητα που οδηγείται από τις εξελίξεις παρά οδηγεί αυτή.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του είναι το ψυχαναγκαστικό της προσωπικότητας που είναι κολλημένο στους τύπους χωρίς φαντασία, και θέλει όλα να πάνε καλά, μην απολύσουμε εκείνον με αποτέλεσμα να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις και να είναι πίσω από τις εξελίξεις.
Ευάγγελος Βενιζέλος:Υπερβολικά φιλόδοξος, δεν μπορεί να κρατήσει μια ομάδα.
Βενιζέλος, ο οποίος είναι πολύ καλός υποστηρικτής της γλώσσας, έχει μεγάλη φαντασία και είναι αρχηγική προσωπικότητα. Δυστυχώς ίσως, του ήρθαν όλα λίγο εύκολα στη ζωή του και έτσι έχει αποκτήσει μία υπερβολική αυτοπεποίθηση η οποία, η φιλοδοξία του τον οδηγεί να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από όσο έπρεπε. Και με λιγότερη περίσκεψη.
Από την άλλη μεριά η τόση πολύ αυτοπεποίθηση, κάνει αυτούς που έχει να οδηγήσει από πίσω του, δηλαδή την ομάδα του, να δυσανασχετεί. Δηλαδή όταν παραπάει μπροστά ο αρχηγός τότε η ομάδα ίσως, δεν μπορεί να ακολουθήσει. Και σου λέει “γιατί αυτός στο άλογο κ εγω πεζός” και δημιουργούνται αντιπάθειες που μπορεί να οδηγούν ακόμα και σε διάσπαση της ομάδας. Δεν έχει την ικανότητα να κρατήσει μια ομάδα και να της εμπνεύσει την ομαδικότητα που είναι ηγετική ικανότητα. Δυστυχώς δεν το κάνει διότι δεν τον αφήνει η υπέρμετρη πρώτα φιλοδοξία του και ύστερα η αυτοπεποίθηση του. Όπως λέμε εμείς οι ψυχίατροι είναι μία Υστερική προσωπικότητα θέλει να είναι πάντα στο προσκήνιο, να μην είναι πίσω. Αυτό είναι καλό οπωσδήποτε βέβαια αλλά αν συνοδεύεται από υπερβολική αυτοπεποίθηση στο τέλος βγαίνει κακό.
Αντώνης Σαμαράς: Υστερική προσωπικότητα.
Μπορεί να το διακινήσει το συναίσθημα. Δεν έχει βέβαια το μέγεθος, την ποσότητα του κυρίου Βενιζέλου. Ο Βενιζέλος έχει περισσότερη θεατρικότητα και μπορεί να μιλάει πιο συναισθηματικά αλλά και ο Σαμαράς έχει αυτή την ικανότητα. Δεν την δείχνει γιατί είναι ανεσταλμένη υστερική προσωπικότητα. Σαν πιτσιρικάς έπρεπε να είχε ακούσει πολλά όχι και κατέπνιγε αυτά που ήθελε να κάνει. Από μικρός αυτό το υστερικό που μπορεί αν είχε μέσα του κάποιος του το είχε μαζέψει, συγκρατήσει. Όταν θέλει να κάνει μια σημαντική κίνηση την κάνει απότομα. Κάποια στιγμή ξεπερνά την αναστολή του και κάνει πράξεις απότομες. Και κυρίως άκομψα. Και τότε μπορεί να γίνει καταστροφικός.
Ισως, να μην πολυσκέφτεται τις συνέπειες των πράξεων του. Δηλαδή να είναι λίγο πιο παρορμητικές, από ότι θα έπρεπε. Αν σκεφτούμε όλη του την ιστορία από το 93 που πραγματικά ήταν ίσως ο πρωταγωνιστής που θα μπορούσε να είναι πίσω από τον κ. Μητσοτάκη, παρόλαυτα για να κάνει μια κίνηση προς τα μπρος έφερε μια μεγάλη διάσπαση που του απέβη αρνητική. Οι κινήσεις του είναι αποφασιστικές αλλά πολλές φορές μετράει το πώς κάνεις την κίνηση και πως την δείχνεις προς τα έξω. Και ενώ τώρα αρκετός κόσμος μπορεί να συντάσσεται με την απόφαση του να κλείσει την ΕΡΤ, μπορεί να έχει κάνει πολλούς επιφυλακτικούς… Έχει τα χαρακτηριστικά της υστερικής προσωπικότητας, όμως είναι αρκετά ανεσταλμένος. Η υστερική προσωπικότητα είναι αυτή που θέλει να βγαίνει στο προσκήνιο, να έχει μια θεατρικότητα, να δείχνει το συναίσθημα.
Ποιος είναι ο πιο … νάρκισσος;
Ναρκισσιστικά στοιχεία έχουν όλοι. Για να ασχοληθεί ένα άτομο με την πολιτική προυποθέτει ότι η προσωπικότητά του έχει ναρκισσιστικά στοιχεία. Στην κλίμακα όμως των 3 πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης ο κύριος Βενιζέλος προηγείται, ο κύριος Σαμαράς έρχεται δεύτερος και ο κύριος Κουβέλης τρίτος και μάλλον καταϊδρωμένος.
Τσίπρας: Ικανός, ασυγκράτητος δίχως το χάρισμα του λόγου.
Ο κύριος Τσίπρας είναι και αυτός κάπου μεταξύ Βενιζέλου και Σαμαρά. Λίγο πιο χαμηλά από τον Βενιζέλο όσον αφορά τον ναρκισσισμό. Δεν έχει το χάρισμα το φυσικό του λόγου όπως ο κύριος Βενιζέλος που είναι απαραίτητο για έναν πολιτικό αρχηγό ώστε να παίρνει θετικό feedback. Eίναι αλήθεια όμως, ότι ο κύριος Τσίπρας από τότε που εμφανίστηκε πήρε αρκετά θετικά σχόλια που τον βοήθησαν να αναπτύξει τη σημερινή του προσωπικότητα. Χαρακτηρίζεται και ως υστερική και από όσο γνωρίζω την είχε από τα φοιτητικά του χρόνια, τότε που άρχισε να εμπλέκεται με την πολιτική. Από τότε εισέπραττε το χειροκρότημα και ακόμα όλα καλά του πάνε. Είναι μικρός σε ηλικία και ο κίνδυνος που υπάρχει είναι μήπως καεί πολύ νωρίς. Δεν έχει την πείρα να φυλάγεται από το να κάνει άστοχες κινήσεις που του υποδεικνύουν οι χειροκροτητές. Είναι δύσκολο να έχει σοφία και αυτοσυγκράτηση μια νεαρή προσωπικότητα όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί χειροκροτητές με ποικίλα συμφέροντα. Το να βρίσκεσαι σε μια θέση εξουσίας και να μην παρασύρεσαι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πολιτική γενικά. Ο Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα μεγάλα δείγματα σοφίας και αυτοσυγκράτησης. Μπορεί και υποστηρίζει την ηγετική προσωπικότητα αλλά δεν είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι η ίδια στόφα. Είναι και αυτός μια προσωπικότητα υστερική με ναρκισσιστικά στοιχεία.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Ικανός να ακολουθεί πιστά οδηγίες.
Το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι έχει προσωπικότητες οι οποίες είναι περισσότερο ψυχαναγκαστικές γιατί είναι υποχρεωμένες να κινούνται με έναν μπούσουλα συγκεκριμένο. Υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές δυνάμεις σε αυτό τον χώρο που κινούν τα νήματα και έτσι οι πολιτικοί του πρέπει να είναι κάποιοι που έχουν αποδείξει τις οδηγίες πιστά και δεν πρέπει να ξεφεύγουν. Άρα ο ηγέτης πρέπει να είναι μια προσωπικότητα αρκετά ψυχαναγκαστική. Αυτό ισχύει και για τον καινούργιο γραμματέα.
Είναι ικανοί οι ψυχαναγκαστικοί;
Ψυχαναγκασμός σημαίνει ότι μας αρέσει η τάξη. Οι άνθρωποι ακολουθούν την απόλυτη τάξη και δίνουν σημασία στην λεπτομέρεια. Και χρειάζονται κανονισμούς για να λειτουργήσουν. Από την άλλη μεριά παρουσιάζουν έντονο άγχος όταν βρίσκονται μπροστά στο χάος. Εκεί δεν μπορούν να τα καταφέρουν.
Οι βομβαρδιστικών όταν επιλέγονται πρέπει να είναι πάρα πολύ ψυχαναγκαστικοί πρέπει να μπορούν να πετάξουν πάνω από την Ελλάδα σε ύψος 200 μέτρων και να ακολουθήσουν πιστά το δρομολόγιο για να μην τους πιάσει το ραντάρ και να μην ξεφύγουν καθόλου. Τους πιλότους που έχουν για τα μαχητικά αεροσκάφη που πρέπει να έχουν φαντασία και να κάνουν ελιγμούς είναι υστερικές προσωπικότητες.
Το πρόβλημα είναι να κάνουν οι δικοί μας πιλότοι ελιγμούς αλλά να μην φτάσουν στο σημείο να καταστρέψουν το σκάφος…
Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.