Κλείνουν και τα «παράθυρα» διάσωσης από τη διαθεσιμότητα Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω... υπηρεσιακών διευκρινίσεων, συρρικνώνει τον αριθμό των υπαλλήλων που εξαιρούνται λόγω κοινωνικών κριτηρίων
Κλείνουν και τα «παράθυρα» διάσωσης από τη διαθεσιμότητα
Οδηγίες προς τις δημόσιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της κινητικότητας, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (νόμος 4172/2013 πλέον), αλλά και για να μην βρεθούν «παράθυρα» (ή να στενέψουν τα περιθώρια) εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι... υπηρεσιακές διευκρινήσεις, όπως τιτλοφορείται το σχετικό έγγραφο, άρχισαν να αποστέλλονται ενόσω «μερεμετίζονταν», όλη την ημέρα χθες Πέμπτη, τα κριτήρια για την ένταξη υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα, αλλά και για την … απένταξή τους ακολούθως από αυτήν, με κατεύθυνση είτε προς την έξοδο από το δημόσιο είτε προς την μετακίνησή τους, εφόσον βρεθεί θέση για κάλυψη.

Την ίδια ώρα, Μαξίμου και Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «μετράνε κεφάλια», για να μην… πέσουν έξω στις κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, σχολιάζοντας τις λίστες με τους αριθμούς υπαλλήλων ανά ειδικότητα, κλάδο, τμήμα που εστάλησαν από τα υπουργεία σχετικά με το «πλεονάζον» προσωπικό.

Συγκρίνουν τα στοιχεία με βάση το στόχο για 12.500 υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα ως το Σεπτέμβριο, αλλά και για 4.000 απολύσεις ως το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ, είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο σχηματοποιήθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι διευκρινιστικές κατευθύνσεις προς τις υπηρεσίες για την εφαρμογή του  Ν. 4172/2013 (ΦEK 167/A/23.7.2013).

Ετσι, θα πρέπει να εκδίδεται διαπιστωτική πράξη κατάργησης του συνόλου των θέσεων της ειδικότητας που καταργείται και να αναρτάται στην «Διαύγεια», συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων των υπαλλήλων οι οποίοι εξαιρούνται. Επίσης, εκδίδονται  ατομικές διαπιστωτικές πράξεις ένταξης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των οποίων οι θέσεις καταργούνται. Ηδη η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για τους 2.122  εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης.

Διευκρινίζεται επίσης ότι η δικαστική απόφαση, που ορίζει τον δικαστικό συμπαραστάτη, πρέπει να είναι τελεσίδικη για να εξαιρεθεί ο υπάλληλος από το καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους λόγους εξαίρεσης, που συνεχώς «συρρικνώνονται», υπάλληλος ο οποίος έχει διοριστεί ειδικός επίτροπος τέκνου δεν αποφεύγει τη διαθεσιμότητα.  

Επίσης προβλέπεται ότι υπάλληλος ο οποίος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα εν μέσω διαθεσιμότητας, υποβάλλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης.

Τέλος, διευκρινίζεται πότε εξαιρείται της διαθεσιμότητας υπάλληλος με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή υπάλληλος του οποίου ο/η σύζυγος έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% είτε υπάλληλος με τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, και συνοικεί με αυτόν με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Θα εξαιρεθεί μόνον εφόσον προσκομίσει στην υπηρεσία του «φρέσκο» πιστοποιητικό από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α). σε ισχύ - ή για το πριν την 1.1.2011 χρονικό διάστημα γνωμάτευση σε ισχύ της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία υπαγόταν ο υπάλληλος, - ότι έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξης σε διαθεσιμότητα, εφόσον προσκομίσει από ΚΕΠΑ πιστοποιητικό αναπηρίας με ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Εξάλλου, είναι πλήθος τα επικυρωμένα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ελεγχθεί η αλήθεια και η ακρίβεια των ιδιοτήτων που επικαλούνται υπάλληλοι για εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα.

Μια …ντάνα πιστοποιητικά ζητούνται προκειμένου να διαπιστωθεί  εάν ισχύει η δήλωση υπαλλήλων ότι είναι πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, ότι έχουν αποκλειστικώς τη γονική μέριμνα ανήλικου τέκνου ή ότι ο σύζυγος ή η σύζυγος του υπαλλήλου έχει ενταχθεί στη διαθεσιμότητα δυνάμει του ν.4172/13.

Πράγματα, δηλαδή, που υποτίθεται θα έπρεπε να γνωρίζει η υπηρεσία για τον υπάλληλό της, είτε να μπορεί να τα βρει εύκολα από την βάση δεδομένων, του θεωρητικώς διασυνδεδεμένου ηλεκτρονικά Δημοσίου! 
 http://www.tovima.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver