Μαθήματα ευγένειας σε οδηγούς ταξί και αστυνομικούςΣτα... θρανία για την εκμάθηση του τουριστικού savoir vivre θα βρεθούν ταξιτζήδες και αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης για να μάθουν πώς θα μπορέσουν, από τη δική τους πλευρά, να προωθήσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης.

Μαθήματα ευγένειας σε οδηγούς ταξί και αστυνομικούς
Εκτός της εκπαιδευτικής δράσης για τις δύο προαναφερόμενες επαγγελματικές ομάδες, οι Locals, ένα ειδικό σώμα εθελοντών τουριστικής εξυπηρέτησης - η δημιουργία του οποίου θα αποτελέσει κομβικό σημείο της διημερίδας (στις 3 και 4 Οκτωβρίου) για τις νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης - θα δώσουν ένα επιπλέον "εργαλείο" για την αποτελεσματική προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης. Αυτού του προϊόντος που - όπως είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- "μπορεί να θρέψει την πόλη" και το οποίο περιλαμβάνεται σε έναν από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Πέγκας επανέλαβε ότι, η στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης έχει, ήδη, αποφέρει θετικά αποτελέσματα από τις αγορές που προσέγγισε ο δήμος (Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία και Βαλκάνια) και πρόσθεσε ότι, πάνω από όλα, αυτό που χρειάζεται η πόλη για να αποτελεί ελκυστικό προορισμό είναι η ύπαρξη τοπικής τουριστικής συνείδησης. Μια συνείδηση που, όπως συμπλήρωσε, δημιουργείται μέσω της καλλιέργειας βιωματικής τοπικής περηφάνειας.

Σ' αυτό τον τομέα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει να παρουσιάζει μια σειρά καλών πρακτικών που υιοθετούνται και από άλλες πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού: διανυκτέρευση παιδιών στα μουσεία "sleepover", άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων με το πρόγραμμα "Μουσικές στα Μνημεία" και το Urban Pic - Nic, δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις για τους δημότες, καθώς και δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών για επαγγελματίες του χώρου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως ορισμένες πρακτικές, όπως το νοικιάζω το διαμέρισμά μου- "που μπορεί να στεναχωρούν ορισμένους θεσμικούς φορείς όπως οι ξενοδόχοι- πρέπει να γίνουν και εδώ (στη Θεσσαλονίκη)".

Οι καθηγητές Φώτης Κιλιπίρης και Ευάγγελος Χρήστου από το τμήμα διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων και φιλοξενίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θα διδάξουν στις ομάδες των επαγγελματιών πώς μπορούν να βελτιώσουν μέσω της δικής τους "λειτουργίας" το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν, τόνισαν, πως, "θα αναλάβουμε να εκπαιδεύσουμε δύο σημαντικές ομάδες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες".

Μάλιστα, ο κ. Χρήστου σημείωσε ότι, μελλοντικά, ίσως, θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα τουριστικής συνείδησης στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της τουριστικής συνείδησης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκης Κώστας Γιαννακάκης ανέφερε ότι, οι επαγγελματίες του κλάδου και η διοίκηση του Σωματείου προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του τουριστικού προϊόντος.

Στο μεταξύ, ο κ. Πέγκας (που είναι και εκπρόσωπος του δήμου στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης), τόνισε ότι, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο εκτελεστικό όργανο, στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης- το οποίο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα απεμπλακεί από τη διαδικασία των πολιτικών "ταυτοτήτων" των επικεφαλής των φορέων που συμμετέχουν στον Οργανισμό.

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διοίκησης, το οποίο - όπως είπε και ο κ. Χρήστου - περιλαμβάνεται στη μελέτη, την οποία εκπόνησε, ήδη, από το 2011 το ΤΕΙΘ και περιέχει όλη τη διεθνή εμπειρία τουριστικής προβολής. Άρα - σημείωσε ο κ. Χρήστου - "έχουμε όλα τα εργαλεία και τον τρόπο προβολής, καθώς η μελέτη δίνει τον τρόπο μετεξέλιξης σε ένα όργανο απαλλαγμένο από δυσκαμψίες".

Στη συνέντευξη παρέστη και η Περσεφόνη Τρίχα αναπληρώτρια προϊσταμένη διεύθυνσης της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΟΤ στη Θεσσαλονίκη, η οποία χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του δήμου που έχουν στόχο την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
Στην ίδια συνέντευξη η Κική Εμμανουηλίδου σεφ - συγγραφέας, εκπροσωπώντας τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδας επεσήμανε ότι, η γαστρονομία έχει τα "φόντα" για να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της πόλης.
Σημείωσε δε, ότι, η Λέσχη είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να διαθέσει 300 σεφ, με στόχο να καθιερωθεί μια γιορτή, ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε συγκεκριμένη ημερομηνία στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας μια αναπτυξιακή "πνοή" στον τουρισμό της πόλης.
Οι εργασίες της διημερίδας που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης ΑΕ, θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
 http://www.ethnos.gr/
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver