Μιχάλης Παπαδόπουλος, υφ. Μεταφορών: Στις συγκοινωνίες δεν περισσεύει κανείς



«Το ζητούμενο μιας διοικητικής μεταρρύθμισης δεν είναι η απόλυση, αλλά η δημιουργία μιας διοίκησης συνεκτικότερης, αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης». Η παραπάνω απόφανση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου αποτυπώνει τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα.

Ο Κοζανίτης πολιτικός, στη συνέντευξή του στον «Επενδυτή», δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απολύσεις στις ΔΕΚΟ του υπουργείου του, κάνοντας λόγο ακόμη και για προσλήψεις στο μετρό της Αθήνας.

-Πόσο δύσκολο είναι για έναν πολιτικό να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο που διοικεί, όταν επί θύραις έρχεται νέο μπαράζ απολύσεων και διαρκώς βαίνει μειούμενος ο προϋπολογισμός του;

-Είναι αλήθεια ότι η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής, και εν προκειμένω στον τομέα συγκοινωνιακού έργου που με αφορά, συντελείται σε μια περίοδο πρωτοφανούς και παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης, σε ένα περιβάλλον οξύτατης κοινωνικής κρίσης.

Προκειμένου η προσπάθειά μας να έχει επιτυχία, οφείλουμε να προχωρήσουμε με τόλμη, να αναζητήσουμε τα πραγματικά αίτια του διοικητικού ανορθολογισμού σε κάθε εποπτευόμενο φορέα, να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα του προβλήματος.


Θέλουμε μια διοίκηση που να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, να παρέχει, δηλαδή, καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο κόστος. Μια διοίκηση που είναι οργανωμένη ορθολογικά, λειτουργεί ταχύρρυθμα και ευέλικτα και που θα συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, χωρίς να αποστερεί από τον Έλληνα πολίτη ζωτικές λειτουργίες που εγγυώνται την ευημερία του. 

Υπηρεσίες όπως π.χ. ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ κ.λπ., όπως ήδη έχω τονίσει αρκετές φορές, ανταποκρίνονται οριακά από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού στο έργο τους

Αν συνυπολογίσει κανείς και τους επτά νέους σταθμούς, το έργο -δηλαδή να μετακινεί τους πολίτες καθημερινά στο μεγάλο αστικό κέντρο του λεκανοπεδίου της Αττικής- γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

-Δηλαδή δεν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις;
-Είναι σαφές ότι οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, ανακατατάξεις μπορούν και πρέπει να διαπιστωθούν και να πραγματοποιηθούν με ορθολογικά κριτήρια και επιστημονική επάρκεια, Ήδη, για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση δομών και λειτουργιών των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΟΜΕΔΙ, με σκοπό την αναδιοργάνωσή τους, έτσι ώστε να υπηρετούνται αποτελεσματικότερα η εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, η οικονομική ανάπτυξη και βεβαίως η κοινωνική συνοχή.
Οριζόντιες ισοπεδωτικές λογικές σίγουρα δεν συμβάλλουν και δεν εξυπηρετούν τους παραπάνω στόχους, αλλά αντιμάχονται μακροπρόθεσμα καιτη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των οποίων έχουμε παράλληλη αρμοδιότητα με τον υπουργό Μ. Χρυσοχοίδη.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, με στοχευμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, μπορούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στη χώρα και στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας διαχείρισης και υπέρβασης της κρίσης.

-Τι ζητά η τρόικα από το υπουργείο Μεταφορών;
-Κατ' αρχάς η τρόικα ζητά αύξηση της τιμής των εισιτηρίων ή ισοδύναμα μέτρα. Επίσης ζητά διακοπή της ενίσχυσης των ΔΕΚΟ του υπουργείου, έλεγχο στα οικονομικά τους μεγέθη και μεταρρυθμίσεις.

-Άρα τελικώς να αναμένουμε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων το 2014, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, μετά τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού τους και τη διακοπή της κρατικής ενίσχυσης;
-Καταβάλλουμε προσπάθεια να μη γίνει αύξηση της τιμής στα εισιτήρια.
 
-Τι θα γίνει με τις οφειλές άλλων υπουργείων προς τους δύο παραπάνω αναφερόμενους τομείς;
-Αναφορικά με τα χρέη του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ υπάρχει νομικό κενό και η επίλυση του θέματος χρήζει νομοθετικής ρύθμισης. Αν δεν συμβασιοποιηθούν οι οφειλές, πιθανόν να μην πληρωθούν στις ΔΕΚΟ.

-Είναι δυνατόν η πολιτεία να έχει δύο κατασκευαστικές εταιρείες, Αττικό Μετρό και ΕΡΓΟΣΕ, για έργα σταθερής τροχιάς, σε μια περίοδο όπου ο δημόσιος τομέας απαιτεί συγκέντρωση;
-Προσώρας δεν συντρέχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

-Οι ιδιωτικοποιήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO προχωρούν. Τι γίνεται με το προσωπικό αυτών των εταιρειών, καθώς και των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Υπάρχει περίπτωση η κινητικότητα να αγγίξει και τον ΟΣΕ;
-Στον ΟΣΕ δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν αποχωρήσεις προσωπικού. Στην ΟΣΥ στις αρχές του 2014 συνταξιοδοτούνται περίπου 300 άτομα. Στη ΣΤΑΣΥ είναι απαραίτητη η ύπαρξη περισσότερου προσωπικού με το άνοιγμα των νέων σταθμών και την επέκταση του μετρό.

Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία απόλυση, αλλά για προσλήψεις, ειδικά στο μετρό. Είχα δεσμευθεί ως τομεάρχης Μεταφορών της Ν.Δ. στη Βουλή και εκφράζοντας τη θέση της παράταξής μου για την επαναπρόσληψη όλων αυτών που είχαν εκπαιδευθεί από 4 έως 11 μήνες σε διάφορες ειδικότητες και απολύθηκαν εν μια νυκτί.

Στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες δεν περισσεύει κανείς. Τώρα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO, οι οποίες βρίσκονται σε φάση ιδιωτικοποίησης, θα ήταν συνετό -ειδικά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ- να μη διαταραχθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους.

-Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι σχέσεις σας με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων δεν είναι οι καλύτερες. Τι τους απαντάτε;
-Οι κακές γλώσσες μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διαφορετική ιδεολογική αφετηρία με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Θεωρώ, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση, ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και στον πρωθυπουργό που μας επέλεξε να συμπορευθούμε στο υπουργείο και να αντιμετωπίσουμε μαζί προβλήματα και πολυετείς παθογένειες δίδοντας λύσεις. Λόγω της προσωπικής σχέσης που έχουμε εδώ και χρόνια, οι σχέσεις μας είναι άριστες.  

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver