Σκέψεις για επιστροφή εισιτηρίου στο 1,40 ευρώ από το 2016



Της Μαριάννας Τζάννε 

Την ανατίμηση του εισιτηρίου από τις αρχές του 2016 προγραμματίζει το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρύπα που έχει δημιουργήσει η μείωση του κομίστρου από τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά και η αθρόα πολιτική παροχών στις μετακινήσεις.

 Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει το εισιτήριο στο 1,40 ευρώ. Ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν στο κόστος θα ενσωματωθεί και η αύξηση που θα προέλθει από την προσαρμογή ΦΠΑ, που από μόνη της θα ανατιμήσει το κόμιστρο κατά 10 λεπτά. Επεται όμως συνέχεια αυξήσεων, που ανάλογα με την απόσταση υπολογίζεται να επιβαρύνει επιπλέον το κόστος για το επιβατικό κοινό, αφού η Αττική θα χωριστεί σε ζώνες. Οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν μία ακόμη δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση, καθώς η μείωση του εισιτηρίου, οι ανεξόφλητες οφειλές από τα υπουργεία που επιτελούν κοινωνικό έργο και παρέχουν μειωμένο εισιτήριο, αλλά και η πολιτική των δωρεάν διελεύσεων του καλοκαιριού λόγω των capital controls καθώς και η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, που αποτελεί προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πυροδοτήσει μια βόμβα στα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα πέρασε ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι σε περίπτωση που τα υπουργεία δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΣΑ για τις μετακινήσεις ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.) με μειωμένο κόστος, ο Οργανισμός δεν θα παρέχει έκπτωση. Σημειώνεται ότι μόνο οι οφειλές του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ ανέρχονται σε 186 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης έχει υποστηρίξει ότι οι τελικές αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική θα ληφθούν εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να αξιολογηθούν ακόμη και πιθανά σενάρια μείωσης του κόστους στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών.

 Ο κ. Σπίρτζης έχει δηλώσει ότι οι ανατιμήσεις από τον ΦΠΑ δεν θα περάσουν στο μαζικό προϊόν των συγκοινωνιών, που είναι οι κάρτες, ως δείγμα πρόνοιας για τους τακτικούς χρήστες των συγκοινωνιών. Σήμερα η μηνιαία κάρτα κοστολογείται στα 30 ευρώ. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο μελετούν τις επιπτώσεις που θα είχε τυχόν μείωση. Πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ, που αποτελεί μνημονιακή επιταγή και προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της εισιτηριοδιαφυγής, σύνδεση της επιδότησης των συγκοινωνιών με βάση τη ζήτηση, συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, επανασχεδιασμό του δικτύου, αλλά και πρόγραμμα επιβράβευσης των πιστών πελατών. Ειδικά για την εισιτηριοδιαφυγή που εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πληγές των συγκοινωνιών, στερώντας έσοδα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού από τον επόμενο μήνα στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν και οι εθελοντές ελεγκτές της ΟΣΥ Α.Ε. Μέχρι τα τέλη του χρόνου, αντίστοιχα, θα έχει συγκροτηθεί ειδικό σώμα αστυνόμευσης και ελέγχου μεταφορών εντός του αστικού ιστού προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια επιβατών και ελεγκτών.

Θα προηγηθεί της πολιτικής για τις συγκοινωνίες η αντικατάσταση των επικεφαλής των φορέων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ αλλά και των εταιρειών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, που παρέχουν το επίγειο και το σταθερό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών αντίστοιχα. Ηδη πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η αποδοχή της παραίτησης του πρώην επικεφαλής της ΟΣΥ Γιάννη Οικονόμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έχει καταλήξει και στο πρόσωπο που θα στελεχώσει τον ΟΑΣΑ ο οποίος προέρχεται από τον τεχνικό κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη

Το μέτωπο που ανοίγει στις συγκοινωνίες θα επεκταθεί και στον ΟΑΣΘ, για τον οποίο ο κ. Σπίρτζης έχει εκφραστεί με μεγάλη δυσφορία, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις στον ΟΑΣΘ προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Από το περιβάλλον του υπουργού μιλούν για ομιχλώδες καθεστώς λειτουργίας των συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας, για το οποίο πρόκειται να ληφθούν άμεσα αποφάσεις από την κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι ο ΟΑΣΘ ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του '50 και βασίζεται σε σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, που διατηρεί το μονοπώλιο μέχρι το 2020. Πέρυσι η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τον ΟΑΣΘ προκειμένου να σταματήσει η εργολαβία των διαιτησιών στις οποίες κατέφευγε ο Οργανισμός και εξασφάλιζε γενναίες αποζημιώσεις πέραν των επιδοτήσεων που έπαιρνε από το κράτος. Υπολογίζεται ότι ο ΟΑΣΘ την περίοδο 2007-2013 πήρε κρατικές επιδοτήσεις-αποζημιώσεις συνολικού ύψους 910 εκατ. ευρώ, όταν ο ΟΑΣΑ για το αντίστοιχο διάστημα έλαβε 980 εκατ. ευρώ.
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver