Oι πιο άρτιες υποδομές και τα πλέον σύγχρονα μέσα μεταφοράς, χωρίς λειτουργικό νομικό πλαίσιο και ορθολογική οργάνωση καταντάνε ερείπια και παλιοσίδερα.
Μετά την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού (ΕΕΣΤΥ), στο... τραπέζι του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη βρίσκεται ένα ακόμη πικρό ποτήριον. Ο λόγος για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών, που αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που απορρέει από τη συμφωνία με τους δανειστές του περασμένου καλοκαιριού.
Πώς έχει, μέχρι σήμερα, αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και ο κ. Σπίρτζης την μνημονιακή αυτή δέσμευση; Εφαρμόζοντας την παραδοσιακή τακτική του... στρίβειν δια του αρραβώνος. Συγκρότησαν, δηλαδή, Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και το συντονισμό της αναδιάρθρωσης των Αστικών Συγκοινωνιών και θέσπισαν σειρά διατάξεων που προβλέπουν την αναδιάρθρωση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Κοινώς η αναδιάρθρωση, για κάποιους το μνημόνιο στις αστικές συγκοινωνίες, έχει μείνει στα χαρτιά: η επιτροπή δεν έλυσε το πρόβλημα και ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί.
Εώς τον Δεκέμβριο
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την τελευταία πρόταση των δανειστών για την επιδιωκόμενη συμφωνία, θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα γενικευμένο master plan για το σύνολο των μεταφορών. Θα αφορά, δηλαδή, τους οδικούς άξονες, το σιδηρόδρομο, τις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Ταυτόχρονα, έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τα logistics, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί στρατηγική με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους άξονες δράσεις για το συγκεκριμένο κλάδο.
Την ίδια στιγμή, έως τον Ιούνιο θα πρέπει να συγχωνευθούν οι κλάδοι των προμηθειών και του ανθρώπινου δυναμικού στον ΟΣΥ και τον ΟΑΣΑ.
Καταρρέουν
Ωστόσο, οι παραπάνω προθεσμίες δεν είναι παρά ενδεικτικές, με την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών να παραμένει κενό γράμμα. Αυτή τη στιγμή, ο ΟΑΣΑ αδυνατεί να συντηρήσει το στόλο των οχημάτων του, υπολογίζεται ότι το 2/3 των λεωφορείων είναι χωρίς λάστιχα, ενώ στα αμαξοστάσια παραμένουν περίπου 1.100 λεωφορεία και τρόλεϊ. Η λαθρεπιβίβαση στοιχίζει περίπου 40 εκατ. ευρώ στον όμιλο, ενώ η ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων λόγω της σχεδιαζόμενης αναπροσαρμογής του ΦΠΑ στο 24%, θα αλλάξει, για πολλοστή φορά, το χρηματοοικονομικό μοντέλο στις αστικές συγκοινωνίες.
Όλα αυτά, όταν το κομματικό κράτος στις αστικές συγκοινωνίες απελαύνει, ενώ η ΣΤΑΣΥ που απασχολεί περίπου 2.700 άτομα, εμφάνισε έλλειμμα ύψους 24,5 εκατ. ευρώ το 2015. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς μεγάλη ΔΕΚΟ αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώην Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ) έχει πάψει να πληροί τις προδιαγραφές διαχείρισης ποιότητας (ISO 9000:2008).
Ο κ.Σπίρτζής, σε παλαιότερη ανακοίνωσή του με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. Στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, έχει αναφέρει ότι η κακοδιαχείριση των "προηγούμενων” έχει δημιουργήσει χρέος στην εταιρεία ύψους 90 εκατ. ευρώ. "Το έργο αποδόμησης και απαξίωσης των αστικών συγκοινωνιών έλαβε τέλος” είχε σημειώσει χαρακτηριστικά τέλη Μαρτίου. Παρόλ' αυτά, αναζητείται το έργο του ιδίου σχετικά με τη διόρθωση των κακώς κειμένων στις συγκοινωνίες τους τελευταίους 15 μήνες.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.