«Κολλημένοι» στην κίνηση 39 ώρες τον χρόνο οι Έλληνες!



Πρωταθλητές στο μποτιλιάρισμα είναι οι Έλληνες, οι οποίοι μετά τους Άγγλους οδηγούς ξοδεύουν τις περισσότερες ώρες μποτιλιαρισμένοι στους δρόμους ή ακόμα και... ακινητοποιημένοι, λόγω της αυξημένης κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί ξοδεύουν περίπου 39 ώρες ετησίως στους δρόμους, έναντι 29,5 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος!

Αν και οι ελληνικοί δρόμοι πήραν «ανάσα» το 2012 και το 2013, οπότε κυρίως οι Αθηναίοι είχαν εγκαταλείψει τα ΙΧ τους και είχαν στραφεί προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει, επαναφέροντας τις ώρες αιχμής σε κεντρικές λεωφόρους όπως η Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η Μεσογείων, η Εθνική, η Ιερά Οδός αλλά και η παραλιακή.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ημερησία» ο συγκοινωνιολόγος Π. Παπαδάκος, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αύξηση της κίνησης στους δρόμους μετά τη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ωστόσο αν δούμε διαχρονικά το θέμα, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει τους οδηγούς πίσω στα ΙΧ τους:

Δεν υπάρχουν πληροφορίες καθώς οι πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας είναι εκτός λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2015, οπότε και οι οδηγοί δεν μπορούν να διαλέξουν εναλλακτικές διαδρομές. Έτσι μένουν μποτιλιαρισμένοι μια και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα στον δρόμο που κινούνται.

Αυτή την περίοδο οι αστικές συγκοινωνίες απαξιώνονται καθημερινά. Δεν είναι αξιόπιστα αλλά ούτε και ασφαλή καθώς οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ πολλές είναι οι ώρες αναμονής στις στάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη μερίδα του κόσμου αποφεύγει τα ΜΜΜ και στρέφεται στο ΙΧ του.

Ούτε ένα μέτρο λεωφορειολωρίδας δεν έχει παραδοθεί προς χρήση τα τελευταία χρόνια. Επίσης όσες υπάρχουν δεν αστυνομεύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία βελτίωση στους χρόνους διάνυσης των δημοσίων συγκοινωνιών. «Κάναμε το δύσκολο και το ακριβό» είπε ο κ. Παπαδάκος αναφερόμενος στην τηλεματική την οποία χαρακτήρισε ένα εξαιρετικό εργαλείο. «Αλλά δεν κάναμε τίποτα για το φθηνό, μιας και δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα μέτρο λεωφορειολωρίδας».


Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας 

«Τυφλό» έχει μείνει για περίπου δύο χρόνια το Κέντρο διαχείρισης Κυκλοφορίας καθώς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασικός εξοπλισμός του Κέντρου αποτελείται από περίπου 550 θέσεις μέτρησης των κυκλοφοριακών δεδομένων (απλοί επαγωγικοί βρόχοι και βρόχοι «μηχανικής όρασης»), 217 κάμερες εποπτείας της κυκλοφορίας, 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων, το σύστημα Εποπτείας της Κυκλοφορίας SITRAFFIC CONCERT, καθώς και ρυθμιστές κυκλοφορίας στους σηματοδοτούμενους κόμβους (περίπου 850).

Οι 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων (ΠΜΜ) που διαθέτει το κέντρο χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών σχετικών με την κυκλοφορία προς τους οδηγούς, με σκοπό την έγκαιρη και με ασφάλεια απόκρισή τους στις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Οι πινακίδες αυτές έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά και στη ζωή μας στην πόλη. Προβάλλουν χρόνους διαδρομών, προειδοποιούν για ατυχήματα και έκτακτα οδικά συμβάντα, μεταδίδουν ειδοποιήσεις για χαμένα πρόσωπα (amber alert) ή έντονα καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούλιο ξεκίνησε και πάλι η στελέχωση του κέντρου ωστόσο η επαναλειτουργία του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ωστόσο η απουσία του δεν δίνει τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην έχουν καμία πληροφορία για την κίνηση στους δρόμους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αστικές συγκοινωνίες 

Η μείωση των εσόδων των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών που διαφαίνεται μήνα με τον μήνα είναι αποτέλεσμα εκτός της λαθρεπιβίβασης και του ότι πλέον οι επιβάτες προτιμούν να μετακινηθούν γρήγορα με το ΙΧ τους.

Ο «τροφοδοτικός μηχανισμός» για τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή τα λεωφορεία και τρόλλεϋ , έχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τον εργαζόμενο να προτιμά να δαπανήσει περισσότερα χρήματα αλλά να εξοικονομήσει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και τρεις ώρες ημερησίως αν μετακινηθεί με το ΙΧ του.

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver