Τελικά ... λεωφορεία και τρόλλεϋ υπάρχουν



 

Γιάννης Μπαζαίος www efsyn .gr 

 

Προμελετημένο το έγκλημα! Από τον περασμένο Φεβρουάριο ψηφίστηκε η απαιτούμενη νομιμοποίηση (στον νόμο για τα υδατοδρόμια) που επιτρέπει τη διάσωση του ΚΤΕΛ Αττικής από χρεοκοπία με παραχώρηση αστικών δρομολογίων (αν και ο υπουργός Μεταφορών προτιμά να αναφέρεται στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο της παραχώρησης... υπεραστικών δρομολογίων, αναζητώντας πολιτικό φερετζέ). 

Λίγους μήνες νωρίτερα, διά των ισολογισμών του, το ΚΤΕΛ Αττικής είχε μαρτυρήσει την κοινωνικοποίηση των ζημιών μέσω παραχώρησης δρομολογίων ως μόνη λύση για να μη χρειαστεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (βλ. και «Εφ.Συν.», 23/9/2020 «Δώστε και σώστε… τα ΚΤΕΛ»). 

 Στα τέλη Αυγούστου δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ (ΦΕΚ 161 Α) που επιτρέπει στην ΟΣΥ να μισθώσει 300 μεταχειρισμένα λεωφορεία και ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για παραχώρηση δρομολογίων στα ΚΤΕΛ με τη μίσθωση άλλων 200 λεωφορείων. 

Το κόστος ανά οχηματοχιλιόμετρο είναι μόνο μία ένδειξη αποδοτικότητας – σημαντικότερο είναι το τελικό ετήσιο κόστος για τον πολίτη, που πλέον είναι… διπλό, αφού στο ετήσιο κόστος των δύο κρατικών οργανισμών προσθέτουμε και το ετήσιο κόστος των ΚΤΕΛ. 

Οι τελικές ετήσιες αποζημιώσεις που αναλογούν στα ΚΤΕΛ είναι ύψους 22 εκατ. ευρώ για τα αστικά δρομολόγια της Θεσσαλονίκης και 30 εκατ. ευρώ για τα αστικά δρομολόγια της Αθήνας - ποσά με τα οποία θα μπορούσαμε να αγοράζουμε κάθε χρόνο πάνω από 200 λεωφορεία «του κουτιού». 

Και εάν τα είχαμε παραγγείλει εγκαίρως το φθινόπωρο του 2019, όταν γινόταν ο σχεδιασμός της παραχώρησης για να διασωθούν οικονομικά τα ΚΤΕΛ, φέτος θα είχαμε τα πρώτα 200 λεωφορεία σε κυκλοφορία.

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver