Χωρίς έκπτωση αλλά και με... μπόνους τα τέλη κυκλοφορίας θα μισθώσει μέσω λίζινγκ η κυβέρνηση τα 300 λεωφορεία που διατυμπανίζει εδώ και μήνες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Ο διαγωνισμός για τη μίσθωση των 300 λεωφορείων, τα οποία θα έρθουν μεταχειρισμένα από χώρες του εξωτερικού, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τα μισθώματα 4 ετών (3 έτη+1 προαίρεση) μαζί με τον ΦΠΑ 24%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έχει ήδη κλείσει με τρεις προμηθευτές που κατέθεσαν προσφορές, ενώ όλοι ζήτησαν την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή μίσθωσης των 2.800 ευρώ ανά μήνα (χωρίς ΦΠΑ).
Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να προσφέρει και ένα... δωράκι στους προμηθευτές.
Πώς; Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) στην παράγραφο 4.7 αναφερόταν ρητώς ότι «ο Ανάδοχος αναλαμβάνει κατά 100% τις ευθύνες ταξινόμησης, αδειών κυκλοφορίας, έκδοση πινακίδων, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιση αστικής ευθύνης και οχημάτων κατά ΚΟΚ».
Όμως στο νομοσχέδιο-σκούπα που ψηφίστηκε παραμονές Χριστουγέννων και έγινε ο νόμος 4764 με ρυθμίσεις για την προστασία από τον κορονοϊό και άλλες διατάξεις, «παρεισέφρησε» διάταξη (άρθρο 134) η οποία μεταβιβάζει την ευθύνη για τα τέλη κυκλοφορίας στην ΟΣΥ με «πονηρό» τρόπο.
Ξεκινά δηλαδή από την ταξινόμηση και λέει ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των αδειών κυκλοφορίας, τα λεωφορεία που θα έρθουν με λίζινγκ απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής τεχνικής μελέτης μηχανολόγου-μηχανικού και θα αρκεί το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου και η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας της χώρας προέλευσης. Αυτό από μόνο του αποτελεί παρέκκλιση, καθώς αφήνει το περιθώριο να μπουν στην κυκλοφορία οχήματα χωρίς αναλυτικό έλεγχο.
Παρακάτω όμως κρύβεται και το «μπόνους» καθώς λέει ότι μετά 4 μήνες «χορηγούνται οι οριστικές άδειες κυκλοφορίας, αφού καταβληθούν από την Ο.ΣΥ. Α.Ε. τα προβλεπόμενα τέλη κυκλοφορίας». Τα τέλη αυτά δεν είναι βεβαίως αστρονομικά ποσά και κυμαίνονται περί τα 500 ευρώ ανά όχημα.
Όμως οι εταιρείες που θα μισθώσουν τα λεωφορεία θα γλιτώσουν έτσι 150.000 ευρώ ετησίως ή 600.000 για την τετραετία.
Οι συμβάσεις με τους τρεις αναδόχους βρίσκονται τώρα στο στάδιο της μελέτης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου τα λεωφορεία να μπουν στην κυκλοφορία.
Άγνωστο παραμένει το αν τα συγκεκριμένα λεωφορεία θα διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα, όπως όριζε η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, στις 13/11/2020.
Οπως αναφέραμε και σε πρόσφατο δημοσίευμα (28/12/20, «Απόλυτη σύγχυση για το αν πρέπει να ανοίγουν τα παράθυρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»), η εγκύκλιος εκείνη ζητούσε «για λόγους προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού, σε κάθε περίπτωση τα παράθυρα των οχημάτων να είναι συνεχώς ανοιχτά, από την αφετηρία και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών, για επαρκή αερισμό ταυτόχρονα ή και ανεξαρτήτως της χρήσης του κλιματισμού».
Όμως στέλεχος του ΟΑΣΑ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα πολίτη, ανέφερε στις 24/12 ότι «τα ανοιγόμενα παράθυρα είναι κατασκευαστική αντίληψη παρωχημένη και ξεπερασμένη από την τεχνολογία».
Ενα άλλο ερώτημα είναι το πότε θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα λεωφορεία. Οι προμηθευτές πάντως πιέζουν αυτό να συμβεί γρήγορα προκειμένου να ξεκινήσει και η καταβολή των μισθωμάτων και καθώς ορισμένα από αυτά βρίσκονται εδώ και καιρό επί ελληνικού εδάφους.
Στην επίσπευση της εμφάνισής τους ενδεχομένως να συμβάλει και το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν να εμφανίζονται πολλές βλάβες στα λεωφορεία της ΟΣΥ. Από την περασμένη Δευτέρα καθημερινώς αυξάνεται ο αριθμός των οχημάτων που μένουν εκτός για επισκευή και αυτό θα αρχίσει σύντομα να φαίνεται στον δρόμο, αφού χάνονται καθημερινώς δεκάδες δρομολόγια.
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.