Η ακτινογραφία ενός διαρκούς εγκλήματος



Χριστίνα Κοψίνη    www.efsyn.gr

 Η έκθεση του εθνικού εμπειρογνώμονα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφει ως βασικές αιτίες την εντατικοποίηση, την απουσία πιστοποίησης και την παρεμπόδιση οργάνωσης συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα. 

{{ Είδαμε  τι συμβαίνει και στο δημόσιο που είναι «οργανωμένοι» . Το μόνο που ακούμε από τους συνδικαλιστές είναι «δεν πάω κόντρα στο κόμμα μου ....».  Ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες το υπουργείο μεταφορών το διαφημίζει κιόλας   ότι  βρίσκετε  «σε απόλυτη συνεννόηση» μαζί  με τους συνδικαλιστικούς φορείς του χώρου  . Δείτε τώρα και τις φωτό που ανέβασα από την χθεσινή βροχή στην Αθήνα και θα δείτε  ότι όλα είναι μια χαρά . }}

 

Η έκρηξη των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων το τελευταίο δίμηνο αρχίζει να θυμίζει εποχή κατασκευής των ολυμπιακών έργων, όταν δεκάδες ξένοι εργάτες έβαφαν -χωρίς υπερβολή- με το αίμα τους τις υποδομές και τα στάδια μέσα στα οποία θα δοξάζονταν λίγο αργότερα το ολυμπιακό πνεύμα και η Ελλάδα. 

Μα τι σχέση έχει το 2004 με το 2021; Τότε τα θύματα ήταν κυρίως ξένοι εργάτες σε εργολαβίες στην οικοδομή. Σήμερα, οι περισσότεροι είναι Ελληνες αλλά και πάλι εργολαβικοί, συνήθως ανειδίκευτοι, που δέχονται ακόμη και για 5 ευρώ την ώρα να ανέβουν στα 100 μέτρα για χάρη της σύμβασης που έχει ο εργοδότης τους με τη ΔΕΗ ή άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Φυσικά και δεν είναι μέλη στο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. 

Οχι, δεν μπορούμε να μιλάμε για αριθμούς διότι αυτοί απλώς δεν υπάρχουν. Οι στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΦΚΑ έχουν παγώσει για την Ελλάδα στο 2018, γιατί έτσι επιβάλλει η μεθοδολογία των ερευνών. 

Όμως, τα αίτια είναι γνωστά. 

Τα καταγράφει στην επιστολή-έκθεσή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο εθνικός μας εμπειρογνώμονας στη συμβουλευτική επιτροπή της Κομισιόν. Τα ζουν καθημερινά τα Εργατικά Κέντρα των περιοχών που διεκδικούν την αυτονόητη ενίσχυση των ελέγχων σε ένα καταρρακωμένο από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ΣΕΠΕ. 

Τα γνωρίζουν οι ομοσπονδίες που βλέπουν ανειδίκευτους εργάτες να δέχονται ψίχουλα, δουλεύοντας 10 ώρες τη μέρα με ατομική σύμβαση, όταν ο υπουργός αρνείται να υπογράψει την υποχρεωτικότητα των νέων συμβάσεων. τα ξέρουν οι χήρες των θυμάτων στα λατομεία της Δράμας, οι εργάτες στη Φθιώτιδα που φοβούνται περισσότερο κι από το κάψιμο μη χάσουν τη δουλειά τους και ξαναμπούν στην ανεργία, οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, οι διανομείς στο απαράδεκτο οδικό δίκτυο του Ηρακλείου και τόσοι άλλοι σε όλοι την Ελλάδα.

Τραγωδία σε εξέλιξη 

Ο εθνικός εμπειρογνώμονας αναφέρεται σε μια «εξελισσόμενη τραγωδία», σημειώνοντας ότι «δεν έχει αξιολογηθεί σε εθνικό επίπεδο το βάρος της κατάστασης στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και ως εκ τούτου δεν έχει γίνει εφικτή η συνεργασία σε τριμερές επίπεδο όπως επιβάλει η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών κοστίζει ζωές» και παραθέτει τρεις βασικές αιτίες:

τη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, 

τη χρησιμοποίηση φτηνού, ανειδίκευτου, ανεκπαίδευτου εργατικού δυναμικού δίχως πιστοποιήσεις και εμπειρία 

και την παρεμπόδιση οργάνωσης συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα. 

Είναι τόσα πολλά τα περιστατικά όμως, που οποιαδήποτε τεχνική συζήτηση θα υποβάθμιζε το θέμα αυτής της ανθρωποθυσίας» σημειώνει ο κ. Στοϊμενίδης, ο οποίος δεν παραλείπει να θυμίσει τη μεγάλη υποβάθμιση του ΣΕΠΕ 

«Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητο να αναλάβουν ισχυρή πρωτοβουλία τοποθετώντας το θέμα ως κυρίαρχο στα θέματα εργασίας, ενισχύοντας το πλήρως υποστελεχωμένο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και αναβαθμίζοντάς το από Γενική Διεύθυνση σε Γενική Γραμματεία. Θυμίζουμε ότι το ΣΕΠΕ είχε ιδρυθεί ως Ειδική Γραμματεία και υποβαθμίστηκε σε Γενική Διεύθυνση στα τέλη του 2019. Η εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του μαθήματος Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) θα ήταν απολύτως χρήσιμη. 

Η τιμωρία όσων εργοδοτών παρανομούν είναι ένα σοβαρό ζητούμενο, καθώς συνήθως αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα μεταξύ των εργαζομένων στο μέσο της διοικητικής πυραμίδας των εταιρειών, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις αμφισβητείται κατά πόσο αποδίδονται στα δημόσια ταμεία» αναφέρει ο εθνικός εμπειρογνώμονας, ενώ δεν κρύβει την αγωνία του για τη χειροτέρευση της κατάστασης με το κυοφορούμενο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας" επισημαίνεται στην έκθεση χωρίς να παραλείπεται και η αναφορά για την επερχόμενη "νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στην εργασία, θα ποινικοποιήσει την απεργία και θα διατηρήσει το σημερινό αποτρεπτικό καθεστώς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver