Ψάχνουν «εθνικό ευεργέτη» για τα καινούργια λεωφορεία



Γιάννης Μπαζαίος www. efsyn.gr 

●Με πιστώσεις 206 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ 2019, που... δεν έχουν επικαιροποιηθεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών τον διαγωνισμό για τα 750+20 καινούργια αστικά λεωφορεία 

● Παραμένει αβέβαιη η πληρωμή των αναδόχων, εάν και όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός 

● Στις 9 Δεκεμβρίου η εξέταση των δύο προσφυγών 

● Νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία, για τις 10 Ιανουαρίου 2022. 

 

Σοβαρές αμφιβολίες καταγράφονται για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του διαγωνισμού προμήθειας 750+20 καινούργιων αστικών λεωφορείων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς σημαντικό μέρος των πληρωμών βασίζεται σε πίστωση που είχε εγγραφεί το 2019 στο ΠΔΕ (και... δεν έχει επικαιροποιηθεί για το 2021) για τον διαγωνισμό Σπίρτζη, ο οποίος ακυρώθηκε μετεκλογικά από τον Καραμανλή αφού δεν αποδέχτηκε τροποποιήσεις των όρων για τους οποίους είχε αποφασίσει η Επιτροπή Προσφυγών. 

 Είναι άλλη μια πρωτιά για την Ελλάδα στα 200+ χρόνια της ανεξαρτησίας της, καθώς κανείς άλλος πολιτικός δεν ήταν αρκετά τολμηρός να ανακοινώσει διαγωνισμό χωρίς εξασφαλισμένη εγγραφή πιστώσεων στον προϋπολογισμό – προφανώς το υπουργείο υπολογίζει σε μια νέα γενιά εθνικών ευεργετών που θα αναλάβουν τη γέφυρα χρηματοδότησης, εφόσον τελικά μπορέσουν να πληρωθούν. Μάλιστα, με δεδομένη την έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, εάν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κεφάλαια, η συνολική πληρωμή των αναδόχων δεν είναι εξασφαλισμένη (π.χ. έχουν καταγραφεί διαφωνίες για το ποσοστό χρηματοδότησης ορισμένων τεχνολογιών κ.ά.). 

Ειδικότερα, στις αποφάσεις έγκρισης ή τροποποίησης ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (βλ. ΑΔΑ 9ΙΔΝ46ΜΤΛΡ-ΔΘ6) αναφέρεται ότι «το ευάριθμο έργο 2019ΣΕ38000000 “Ανανέωση στόλου αστικών λεωφορείων με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας” εγκρίνεται υπό την προϋπόθεση ότι η Προϊσταμένη Αρχή δεν θα προχωρήσει σε κοινοποίηση προς τον (ή τους) ανακηρυχθέντα(ες) ανάδοχο(ους) της εγκριτικής απόφασης του αποτελέσματος των δημοπρασιών, πριν την οριστική ένταξη του έργου σε Ε.Π. της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020» και σε αυτό τον κωδικό βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής των αναδόχων (205,9 εκατ. ευρώ) – και τα λεωφορεία φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων! 

Νέες εγκρίσεις ένταξης στο ΠΔΕ υπάρχουν μόνο για τα υβριδικά λεωφορεία (2021ΣΕ38000000) με προϋπολογισμό 57,66 εκατ. ευρώ και για τα 220 ηλεκτρικά λεωφορεία – Green Public Transport ID 16924 (2021ΤΑ77100011) προϋπολογισμού 136,04 εκατ. ευρώ (βλ. ΑΔΑ 9ΕΩΚ46ΜΤΛΡ-ΥΙΚ). 

 

ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.


 
ΚΟΡΥΦΗ
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Copyright © 2011 | 0sy-driver